top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De speciale connectie tussen Yitzhak Rabin en Ben-Gurion


Yitzhak Rabin. Screenshot YouTube


Vandaag, maandag, is, volgens de Joodse kalender, de nationale herdenkingsdag voor wijlen Yitzhak Rabin, de op 4 november 1995 door Yigal Amir vermoorde premier van Israël. Wat velen niet wisten is dat Rabin een speciale band had met Israëls eerste premier, David Ben-Gurion.


Dat blijkt uit brieven die door het Ben Gurion College Archief zijn vrijgegeven. Een van de brieven is een memorandum dat door Rabins assistenten aan Ben-Gurion is doorgegeven, waarin hij vraagt ​​om een ​​ontmoeting met Ben-Gurion, ongeveer anderhalve week voor het uitbreken van de Zesdaagse Oorlog.


Beit Ben-Gurion, het museum in het voormalige woonhuis van Ben-Gurion in Tel Aviv, schat dat dit de beladen en bekende ontmoeting tussen de twee was voor de oorlog, een nachtelijke bijeenkomst waarin Ben-Gurion Rabin waarschuwde voor de verwachte gevolgen, waaronder internationaal isolement. Twee dagen later ging Rabin met ziekteverlof, waarbij hij herhaaldelijk werd beschuldigd ingestort te zijn vanwege de situatie.


Foto: Ben Gurion College Archief


De tweede brief maakt deel uit van een lange briefwisseling die plaatsvond tussen Rabin en Ben-Gurion en die vele jaren heeft geduurd. Op het moment dat Rabin de brief stuurde, was hij de ambassadeur van Israël in New York, en Ben-Gurion, die in het laatste jaar van zijn leven was, woonde in Sde Boker in de Negev woestijn.


In de brief bedankte Rabin Ben-Gurion voor de condoleancebrief die hij hem had gestuurd bij het overlijden van zijn vader en schreef hij onder meer: "Tegelijkertijd heb ik, vooral in zijn laatste jaren, vaak van mijn vader gehoord dat hij degene was die zich vergiste in zijn opvattingen en standpunten. Hij erkende dit en hield het niet voor zichzelf."


De brief gestuurd door Rabin uit New York. Foto: Ben Gurion College Archief


Op 4 november, de gewone datum waarop Rabin werd vermoord door een Yigal Amir, zal in Beit Ben-Gurion in Tel Aviv een speciale discussie worden gehouden over de relatie tussen Ben-Gurion en Rabin. De hele maand november worden zowel brieven als unieke foto's aan de bezoekers op de locatie getoond.

58 weergaven

Commentaires


bottom of page