top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De startup die het water dat we drinken wil fixeren


De Mayu Swirl belucht water en mineralen kunnen worden toegevoegd. Foto met dank aan Mayu via ISRAEL21C


Seth Siegel's bestseller Let There Be Water beschrijft hoe Israël zichzelf transformeerde van een waterarme natie met frequente droogte in een land met genoeg wateroverschot om te exporteren naar buren, met name het door land ingesloten Jordanië.


Een groot deel van Israëls waterwonder is ontzilting geweest, waarbij zout uit zeewater wordt verwijderd om het drinkbaar te maken. Maar de drassige olifant in de kamer is dat ontzilt water alle essentiële mineralen mist voor goede menselijke voeding die aanwezig zijn in bron-, meer- en bronwater.


"Toen de eerste lokale onderzoeken naar wat ontzilt water doet voor de gezondheid uitkwamen, ontdekten we dat mensen in Israël stierven omdat het water dat ze drinken geen mineralen bevat," vertelt Elad Erdan aan ISRAEL21c.


De studie gebruikte gegevens van een van de HMO's van Israël en vergeleek gezondheidsresultaten van zes jaar vóór en zes jaar na de komst van ontzilting. "We konden het verschil zien in het aantal beroertes en hartaanvallen."


Het is niet alleen een probleem voor Israël. "Ontzilting is een proces dat over de hele wereld versnelt," benadrukt Erdan. Wereldwijd halen nu meer dan 300 miljoen mensen hun water uit ontziltingsinstallaties, volgens de International Desalination Association.


Erdan is CEO van Mayu, een Israëlische startup gevestigd in Emek Hefer, in de buurt van Hadera, die zich toelegt op het 'repareren van water'.


Het schoonste voorbeeld van wat Mayu voorstelt, is de toevoeging van mineralen aan bestaand water. Het bedrijf heeft al formuleringen om het immuunsysteem te stimuleren en elektrolyten toe te voegen, belangrijk voor hardlopers (zoals Erdan).


Het toevoegen van essentiële mineralen aan ontzilt water. Foto met dank aan Mayu via ISREL21C


Maar dat is slechts één stukje van de puzzel.


Mayu's waterfiltratie-apparaten behandelen drie belangrijke stappen: zuivering, waarbij het water wordt gefilterd; beluchting, waarbij het zuurstofgehalte in het water in evenwicht is; en mineralisatie, waarbij mineralen "micro-gedoseerd" worden in uw dagelijkse drank.


"Onze visie is om ervoor te zorgen dat we de wereld kunnen voorzien van gezond en duurzaam water, toegankelijk voor iedereen, overal," legt Erdan uit.


De Werveling


Het eerste product van het bedrijf, te koop op de website van het bedrijf en bij Amazon, lijkt bedrieglijk eenvoudig. Het ziet eruit als een grote kolf of kruik.


Maar aan de onderkant van het glas is een metalen connector bevestigd aan een porseleinen basis, handgemaakt door Mayu mede-oprichter Shay Eden. Wanneer ingeschakeld, creëren de kolf en de connector een "vortex" - een mini-tornado in het midden van het water. Deze beluchtende werking geeft het product zijn naam, de Mayu Swirl.Je bent waarschijnlijk bekend met de moleculaire structuur van water - twee moleculen waterstof en een van zuurstof. Maar, zegt Erdan, als er water in het wild stroomt, komt er extra zuurstof bij. Als je uit een natuurlijke bron in Jeruzalem zou drinken, zou het water vol zitten met zuurstof.


Ze'ev Zohar, Mayu's chief technology officer en medeoprichter, deelde met ISRAEL21c het voorbeeld van een aquarium. De bubbels die je in het water ziet zijn zuurstof en dat is wat de vissen inademen. Als er geen bubbels zijn, sterven de vissen.


Mayu's stichtende team, van links: Ze'ev Zohar, Elad Erdan en Shay Eden. Foto door Karin Kloosterman via ISREL21C


Erdan moedigt ons aan om na te denken over waar water vandaan komt en hoe het wordt gebruikt.


"Al het water dat we op aarde hebben, is hetzelfde dat hier al sinds de schepping is. Het wordt gewoon gerecycled. De zon verdampt het water in de oceaan, en wanneer de wolken zwaar worden en het begint te regenen, wervelt elke druppel bij zijn afdaling, waarbij zuurstof wordt gemengd met de H20. "


Gepersonaliseerd water

Het is niet alleen de beluchting die belangrijk is voor de gezondheid van het water.


"Wanneer water ondergronds door rotsen en grond gaat die het onderweg tegenkomt, neemt het verschillende mineralen op," zegt Erdan. "Daarom smaakt het water in Fiji anders dan het water in Yosemite National Park."


Omgekeerde osmose-apparaten worden al lang beschouwd als de gouden standaard voor waterzuivering. Maar ze zijn niet veel beter dan ontzilting. Ja, ze filteren 95% van de slechte dingen in het water, maar ook alle goede dingen - alle zink, magnesium, jodium of mineralen die je wilt drinken. Ze verspillen ook veel water.


Wanneer u water in het Mayu Swirl-apparaat giet en de gewenste mineralen toevoegt, krijgt u 'gepersonaliseerd water'.


De Swirl en accessoires voor gezonder water. Foto met dank aan Mayu via ISRAEL21C


De Swirl had niet het eerste product van Mayu moeten zijn. De grotere prijs is de voorlopig getitelde Mayu 2, een aanrechtwaterzuiveraar. Het water komt automatisch de machine binnen, waar het wordt onderworpen aan dezelfde soort vortex als in de Swirl.


In tegenstelling tot de Swirl, waar de gebruiker de mineralen handmatig moet toevoegen, heeft de Mayu 2 maximaal zes knoppen - druk op één en krijg de exacte gemengde watermix die u wenst.


De beslissing om de Swirl als eerste te lanceren was een gevolg van de Covid-19-pandemie. Consumenten zaten thuis vast en wilden schoon, veilig water.


"We waren op zoek naar een minimaal levensvatbaar product," zegt Erdan. "De Swirl was een piloot om te zeggen: 'Hé, we zijn Mayu, we hebben een coole vortex en de beste kwaliteit water ter wereld, kom en leer meer.'"


De Swirl is in korte tijd een doorslaand succes. "We hebben al meer dan 30.000 klanten in 70 landen, van Abu Dhabi tot geïsoleerde eilanden in de Filippijnen," merkt Erdan op. Ongeveer 88% van de omzet vindt plaats in de Verenigde Staten.


Met Swirl of Mayu 2 duurt het slechts vijf tot zeven minuten om 80% van het zuurstofgehalte in natuurlijk water te bereiken. Met veertig minuten kom je op 100%.


74 miljard waterflessen

En als je niet tussen de regels door hebt gelezen, vermindert het hebben van een Mayu Swirl of een Mayu 2 thuis de aankoop van plastic flessen bronwater, dus het is goed voor je persoonlijke gezondheid en de gezondheid van het milieu.


Amerikanen kopen 74 miljard waterflessen per jaar. Een op de drie Amerikanen zegt helemaal gestopt te zijn met het drinken van kraanwater.


Mayu ontwikkelt zich langs twee verkoopkanalen: direct-to-consumer, zoals met de Swirl, en een business-to-business-to-consumer (B2B2C) -model waarbij de Mayu 2 zou worden geïnstalleerd in scholen, slaapzalen, hotels, sportscholen en kantoren.


Erdan zou Mayu ook graag in heel Afrika zien, waar veel mensen geen toegang hebben tot vers drinkwater. Het kan ook helpen bij het opruimen van water in de Verenigde Staten dat vaak door pijpleidingen stroomt die gemiddeld meer dan 75 jaar oud zijn.


"Waterbedrijven in de VS zijn wettelijk verplicht om te zoeken naar ongeveer 100 verschillende verontreinigingen in het water," merkt Erdan op. "Maar in werkelijkheid zijn er meer dan 80.000 chemicaliën!"


Die omvatten alles van asbest (van oude leidingen), landbouwafvoer, industrieel afval en farmaceutische producten. "Zelfs als het water schoon is bij de bron waar het wordt verwerkt, zal het niet zijn tegen de tijd dat het je kraan bereikt," wijst Eden erop.


Meester-distilleerder

Mayu begon in 2018 toen Eden, de zakenpartner van Zohar, zwanger was van haar derde kind. Eden is super gezondheidsbewust, maar toen het ging om waar ze het gezondste water voor haar kinderen kon vinden, was ze stomverbaasd.


"Ik heb nooit aan water gedacht totdat mijn dochter werd geboren. Ik kan gezond eten leuk maken, maar het eindigt altijd bij water", zegt ze.


Zohar en Eden zochten naar gezonder, zuurstofrijk water vol mineralen. Ze bezochten tientallen natuurlijke bronnen over de hele wereld, maar kwamen met lege handen te staan. Mayu was hun antwoord. Erdan trad een jaar later aan als CEO. Het kleine vijfkoppige bedrijf heeft zo'n 3 miljoen dollar opgehaald.


Hoewel alle vijf de medewerkers de sleutel zijn tot het succes van het bedrijf, heeft Eden haar eigen superkracht.


"Ze is een meester-distilleerder," vertelt Erdan aan ISRAEL21c. "We kunnen er allemaal dezelfde mineralen in stoppen, maar misschien komt het magnesium uit een andere bron. Ze kan het verschil zien. Zij is onze kwaliteitscontrole."


Wat concurrentie betreft, is er weinig tot niets.


"De meeste andere bedrijven die water proberen te mineraliseren, doen dat door een buis met stenen te voorzien waarin het water stroomt. Maar dat slaat nergens op", zegt Erdan. "In de natuur kan dit een decennium duren, niet een paar minuten."


Bedrijven zoals Aqua tru en Berkey Filters in de VS en Mitte in Duitsland, bieden geen "app store"-achtige omgeving voor minerale mengsels, vitamines en premium producten zoals Mayu wil doen.


Je kunt een Mayu Swirl kopen voor $ 180 plus $ 15 voor mineralen (genoeg voor 60 liter water). De Mayu 2 komt over een jaar uit. Het bedrijf is al in gesprek met "enkele zeer bekende en veelbelovende partners" in de horeca.


Krijg je eigen swirl hier.
77 weergaven0 opmerkingen

댓글


bottom of page