top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De strijders die de wereld onthulden die verborgen was onder de "Mosque of Terror"


Foto IDF-woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder in de Hebreeuwse website van de IDF en is geschreven door

Noya Ben Gigi


Even nadat ze de schacht hadden geopend die naar een ondergrondse bunker leidde, waaruit tientallen aanvallen zouden komen, aarzelden de jagers van het Samor-peloton van de Yehalam-eenheid geen seconde.


Ze weten wat ze moeten doen, handelen met buitengewone precisie en neutraliseren elk gevaar. Hier is een speciale glimp van de operatie om de terroristische infrastructuur in Jenin te dwarsbomen, dit keer - vanuit het oogpunt van de strijders die ook ondergrondse werelden ontdekken.

Aan het einde van een lange dag waarin ze in de diepten van het vluchtelingenkamp Jenin opereerden, kregen ze het bevel - ze begonnen op te rukken naar een van de meest centrale doelen in de operatie tegen de terroristische infrastructuur - de 'Al Anatzer ' moskee.


Voor de gemiddelde voorbijganger ziet de plaats eruit als een standaard huis van aanbidding. Maar na nauwkeurige inlichtingenbegeleiding zijn de Yalam-strijders al op de hoogte van de uitgestrekte ondergrondse wereld die zich onder de moskee verschuilt en die bedreigingen bevat - maar ze hadden niet gedacht dat het er zo uit zou zien.


Foto IDF-woordvoerder


Samen met de commandostrijders van Agoz gaat het Samor-squadron de moskee binnen. Met behulp van geavanceerd gereedschap scannen ze de ruimte, controleren ze of er geen vallen of ladingen zijn en beginnen ze aan het werk dat alleen zij kunnen doen: een hele wereld onder het tapijt, vinden er hun weg omheen en dwarsbomen het.


"Het was net als tijdens de training, alleen deze keer is het echt", herinnert sergeant E. zich, commandant van de Samor-strijdmacht tijdens de operatie, "de drukke straten vol explosieven, de mix tussen de burgerbevolking en terroristische agenten, wapens pakhuizen en een bunker klaar voor het moment van de strijd. Je mag geen fout maken".


De ondergrond is een complex, gecompliceerd en vooral onvoorspelbaar gebied, en de Yalam-jagers hebben de verantwoordelijkheid om voorbereid te zijn op elk scenario. Zodra de afdalingsschacht wordt blootgelegd, zijn alle ogen op hen gericht - en dat is hun signaal om te beginnen. .


Foto IDF-woordvoerder


"We laten de druk niet overheersen", verklaart sergeant E. en herinnert zich momenten in het gebouw, wanneer buiten het geluid van geweerschoten niet ophoudt, "We voeren een grondige scan van de ruimte uit, uitgaande van de premisse dat een verborgen ruimte kan worden onthuld onder elke tafel of tapijt. Ook een dodelijke aanklacht."


De jagers van de eenheid zijn meer dan een jaar getraind voor dit exacte moment en de volgorde van operaties is bijna instinctief bij hen bekend.


Foto IDF-woordvoerder


Na de opening van de tunnel worden speciale technologische maatregelen en robots geïntroduceerd om de ruimte te scannen en ervoor te zorgen dat de binnenkomst van de jagers veilig is. Een van hen is verbonden met camera's, heeft nachtzichtmogelijkheden en geavanceerde gegevensverzameling.


Tijdens de operatie dwarsboomde de Yalam-eenheid:"Nadat we ons realiseerden dat de omgeving steriel en vrij van ladingen was, gingen we naar beneden", beschrijft de ombudsman, "we vonden bunkers, militaire pakhuizen vol ladingen die klaar zijn voor de dag van het commando, infrastructuur en elektriciteit. Het is onmogelijk niet voor te stellen wat voor soort terroristische activiteiten tegen Israël ze met deze middelen zouden kunnen uitvoeren."


"We hebben hier alle stadia van onze training aan het licht gebracht", besluit de commandant, "we hebben op elke zaak en elke dreiging gereageerd met een professionele, accurate en snelle reactie. Ik ben trots op elk van mijn soldaten die hun capaciteiten als SMO hebben ingebracht strijders."


249 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page