top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De tech startup waar de meeste werknemers autisme hebben


Medewerkers van Point.AI op hun werkplek. Foto met dank aan Point.AI. Via ISRAEL21C


Het in Tel Aviv gevestigde Point.AI maakt een sociale impact terwijl het kritische gegevensannotatie biedt voor de snelgroeiende kunstmatige-intelligentie-industrie die de landbouw, beveiliging, detailhandel en ook andere sectoren bedient.


Tegen 2025 zullen er naar schatting elke dag wereldwijd 500 exabyte aan data worden gecreëerd. Om bruikbaar te zijn, moet het worden geannoteerd - een zeer gedetailleerde en repetitieve taak die kan leiden tot fouten en burn-out van werknemers.


Daarom neemt Point.AI alleen hoogfunctionerende personen in het autismespectrum in dienst. Ze zijn zeer geschikt voor de taak vanwege hun verhoogde nieuwsgierigheid, het vermogen om patronen en details te zien en hun vastberadenheid om de klus te klaren.


"Na drie jaar in het leger administratief werk te hebben gedaan, worstelde ik met mijn zoektocht naar een baan", zegt Yalon Shani, 25.


“Ik ging zelfs winkels binnen om te vragen of ze personeel nodig hadden. En toen, ongeveer twee jaar geleden, vertelde een organisatie die mensen met autisme aan werk helpt, me over een bedrijf dat net op pilotbasis was begonnen en personeel aannam.'


Dat was Point.AI. Shani deed een try-out en kwam twee maanden later fulltime in dienst als een van de eerste medewerkers.


"Ik analyseer voornamelijk afbeeldingen, maar de taken verschillen van project tot project", legt hij uit. "We zoeken naar bepaalde objecten en voeren de gegevens in een computer zodat deze het zelf leert doen - we faciliteren kunstmatige intelligentie."


Hoewel het werk vervelend kan zijn, zegt Shani dat hij geniet van de werkomgeving en zijn interacties met de verantwoordelijke mensen.


“Ik leer vaardigheden en bouw aan mijn zelfvertrouwen. En buiten het werk besteden ze tijd om ons te helpen groeien, zoals problemen oplossen en over het algemeen betere mensen worden”, vertelt hij aan ISRAEL21c.


Hij gelooft dat zijn ervaring bij Point.AI hem op elk gebied vooruit zal helpen.


Toen hij teamleider Shir Bartzur – een HR-specialist van de Shekulo Tov- organisatie die ondersteunde beroepsopleidingen ontwikkelt en biedt voor mensen als Shani – vertelde dat hij ervan droomt om leraar te worden, “duwt ze me af en toe in die richting”, zegt hij.


Goede en zorgzame werkers


Point.AI is opgericht in juni 2019 en heeft nu 14 mensen in dienst, waarvan 10 in het autismespectrum. Alle werken in gegevensannotatie.


“Drie van onze medewerkers zijn vanaf dag één bij ons. Dat is belangrijk op dit gebied”, zegt Point.AI-directeur Tomer Gorovici, 23, die medeoprichter van het bedrijf is.


Point.AI-medeoprichter Tomer Gorovici. Foto met dank aan Point.AI. Via ISRAEL21C


Hoewel ze allemaal in het spectrum zitten, "is het diverser dan het klinkt", vertelt hij. “Iedereen heeft individuele verschillen. Een van onze medewerkers heeft bijvoorbeeld ook het syndroom van Gilles de la Tourette.”


Point.AI is een familieaangelegenheid die is geïnitieerd en opgezet door Tomers vader, hightech veteraan Eli Gorovici. Een andere medeoprichter is Tomers oudere broer Assaf, 26, een student informatica.


"Het hele idee kwam van Ro'im Rachok [Looking Ahead], een geweldig initiatief van de IDF [Israel Defense Forces] om soldaten op het autismespectrum te trainen in beroepen die vereist zijn door het leger en de civiele markt", legt Gorovici uit.


“We namen twee van hun soldaten die net uit het leger kwamen voor ons eerste project. We begonnen in een kleine kamer en we zouden ze gaan zitten en lesgeven.”


Point.AI bedient 15 startups en de meeste bedrijven in de defensie-industrie in Israël, zoals Rafael Advanced Defense Systems.


Het annoteren van gegevens, zegt Gorovici, "wordt meestal gedaan in het Verre Oosten met goedkope arbeidskrachten of door studenten. Veel mensen hebben moeite om werk van hoge kwaliteit te behouden en aan het werk te blijven. Velen hebben het na een paar weken moeilijk en geven het op.”


Daarentegen vervolgt hij: “Voor veel werknemers in het autismespectrum is herhaling een belangrijk onderdeel van wat ze zoeken in een baan, en ze zijn erg goed in het handhaven van kwaliteit en efficiëntie. Ze zijn zeer gedetailleerd georiënteerd en goed in precieze en complexe projecten die geduld vergen.”


Zin om zichzelf te bewijzen


Point.AI is misschien wel uniek als een bedrijf dat uitsluitend afhankelijk is van mensen in het autistische spectrum, zegt hij.


Met de hulp van hun personeelsmanager Tamar Dvir, een creatieve kunsttherapeut gespecialiseerd in autisme, doen de Gorovici's er alles aan om werknemers de juiste omgeving en hulpmiddelen te bieden om te slagen.


Teamleider Bartzur legt uit dat de samenwerking tussen Point.AI en Shekulo Tov begon met de erkenning dat de moeilijkheden en specifieke behoeften van werknemers met een handicap aangepaste managementstijlen, training en begeleiding vereisen.


"De Shekulo Tov-groep heeft een project genaamd HighEnter, een programma voor de integratie van werknemers met een handicap in de hightechindustrie", vertelt ze aan ISRAEL21c.


HighEnter integreert groepen werknemers met een handicap – allemaal met een technische achtergrond en uitstekend Engels – in de werkplaatsen als een toegewijd team, met een vertegenwoordiger die hun werk beheert en coördineert.


"Mijn rol is om hun professionele training te verifiëren, hun vermogen om de bedrijfsdoelen te bereiken en vooral om hen beter voor te bereiden op emotionele en professionele coping in de wereld van werk", zegt ze.


Gorovici benadrukt dat Point.AI hoge verwachtingen heeft van de arbeiders en ze staan ​​te popelen om zichzelf te bewijzen.


"We proberen de industrie te laten zien dat als je ze een warme omgeving en alle tools en hulp geeft die ze nodig hebben, het kosteneffectief is om mensen met het spectrum aan te nemen."


De startup vindt naast Ro'im Rachok ook op verschillende manieren arbeiders. De Israëlische regering biedt werkgelegenheidsadvies aan elke Israëlische volwassene op het spectrum via een netwerk van organisaties en bedrijven. Point.AI krijgt zelfs rechtstreeks vragen van ouders van hoogfunctionerende volwassenen met autisme.


"We geven ze een platform om hun vaardigheden te gebruiken die ze anders misschien niet hadden gehad", voegt hij eraan toe.


"Ze voelen zich echt ergens bij op een manier die hun nadelen in hun voordeel gebruikt. Het zijn zeer goede en zorgzame werkers.”


Omdat autisme vaker voorkomt bij mannen, bestaat het huidige team uit mannen, maar Gorovici zegt ook actief op zoek te zijn naar vrouwelijke werknemers.


Voor meer informatie, klik hier67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page