top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De ultieme Israëlische boureka's gids: welke vormen hebben welke vulling?

Bourekas worden geleverd met verschillende vullingen, en hun vorm is de sleutel om te weten wat er in zit. Foto's door Zachy Hennessey via ISRAEL21c


Disclaimer: Het onderwerp van dit artikel kan als zeer controversieel worden beschouwd (het heeft zelfs tot grote meningsverschillen geleid onder de ISRAEL21c-staf). Hoewel het een solide basis biedt voor bekendheid met Boureka, is de veiligste manier om een ​​expert te worden, eropuit te gaan en het zelf te verkennen!


Oorspronkelijk naar Israël gebracht door Sefardische Joden tijdens de pre-staatsjaren van Israël, hebben bourekas hun stempel gedrukt op de Israëlische keuken en onderscheiden ze zich als een gemakkelijk te vinden en zelfs gemakkelijker te eten gebakje dat in elke bakkerij op de hoek te vinden is. door het hele land.


Nadat ze in de loop van verschillende eeuwen uit Spanje waren verdreven, zochten veel Sefardische Joden hun toevlucht in het Ottomaanse Rijk, waar ze de plaatselijke ‘börek’ aan hun voedingswetten aanpasten en deze combineerden met empanadas om te creëren wat we nu herkennen als boureka’s.


Tegenwoordig zijn Israëlische boureka's verkrijgbaar in verschillende vormen en kunnen ze worden gevuld met nog meer soorten vullingen, of het nu gaat om koeien- of geitenkaas, champignons, spinazie, aardappelen of zelfs pizza-toppings.


Hoewel nieuwkomers in de boureka-scene overweldigd kunnen raken door de oogverblindende reeks boureka's die worden tentoongesteld, zijn er een paar belangrijke indicatoren om al die verrukkelijke waanzin te begrijpen, en die ISRAEL21c voor u op een rijtje heeft gezet.

Bescheiden boureka's, geduldig wachtend om een ​​gelukkige eter een glimp van de schilferige hemel te gunnen. Foto door Zachy Hennessey via ISRAEL21c


Ten eerste is er de goede ouderwetse traditie: bepaalde vormen betekenen al tientallen jaren en zelfs eeuwenlang bepaalde vullingen, en deze tradities zijn zo diep verankerd in het DNA van moderne boureka's dat het moeilijk is om een ​​uitschieter te vinden.


Een verdere versterking van dat systeem is echter de georganiseerde religie.

In 2013 verordende het Opperrabbinaat van Israël dat bakkerijen, om een ​​koosjer-gecertificeerde verkoper van bourekas te zijn, specifieke vormen met specifieke vullingen moeten vullen. Ze deden dit om koosjer bewuste consumenten een manier te geven om onderscheid te maken tussen zuivel- en niet-zuivel-bourekas zonder erin te hoeven bijten (wat ongevaarlijk genoeg is, maar je moet er wel eerst voor betalen).


Deze twee factoren vormen samen harde regels die het winkelen voor deze hartige snack in Israëlische bakkerijen een fluitje van een cent kunnen maken.


Laten we ons verdiepen in de wereld van Israëlische boureka's en de traditionele vullingen verkennen die verband houden met verschillende vormen.


Driehoeks-bourekas

Driehoeken betekenen zuivel. Foto door Zachy Hennessey via ISRAEL21c


Deze driepuntige bladerdeegjes zijn een echte steunpilaar van het genre en de meest voorkomende die je aantreft in bakkerijen en supermarkten in de hele lengte en breedte van Israël, maar ook op alle kleuter- en schoolfeesten. Ze zijn meestal gevuld met hartige kazen, zoals Bulgaarse kazen. of feta.


Vierkante bourekas

Vierkantjes zijn bijna altijd gevuld met aardappel. Foto door Zachy Hennessey via ISRAEL21c


De ruggengraat van de niet-zuivel-bourekas-familie is ook de meest herkenbare vorm (deze stoutmoedige uitspraak zal ongetwijfeld een grote terugslag veroorzaken onder de cirkelminnende gemeenschap, maar ISRAEL21c-journalisten zijn niets anders dan moedig bereid om de tegenslagen in de wereld het hoofd te bieden. de naam van de waarheid).

Over het algemeen lopen deze in een spectrum van vierkant tot rechthoek, en zijn ze bijna altijd gevuld met ieders favoriete gemalen appel, de aardappel.


Halve maan boureka's

Halve Maan? Denk aan zachte Bulgaarse kaas. Foto door Zachy Hennessey via ISRAEL21c


De elegante halvemaanvormige boureka wordt vaak gevuld met zachte Bulgaarse kaas, een veel voorkomende boureka-vulling. De halve maan weet zich echter te onderscheiden van de rest, dankzij het korstdeeg dat het hart van de zoute kaas omhult.


Plak boureka's

Stick-bourekas worden soms als gezonder gezien dan gewone boureka's, omdat ze meestal worden gemaakt met filodeeg. Foto door Zachy Hennessey via ISRAEL21c


De stokvormige boureka's, variërend van bescheiden tot komisch van lengte, zijn gevuld met hartige kazen, net als hun driehoekige landgenoten.

Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat deze meestal worden gemaakt met filodeeg, terwijl driehoeken worden gemaakt van bladerdeeg – en dat de stokjes perfect zijn voor de boureka-liefhebber die onderweg is.

Vanwege de filodeeg zijn deze potentieel een gezondere optie dan gewone bourekas, omdat ze geen transvetten, verzadigd vet of cholesterol bevatten.


Spiraalvormige boureka's

Een spiraalvormige boureka is een geweldig middelpunt voor een mand met diverse boureka's. Foto door Zachy Hennessey via ISRAEL21c


Doe je gordel om, want hier begint het raar te worden.


Meestal zul je merken dat spiraalvormige boureka's een pizzasmaak hebben. Dit wordt aangegeven door een roodachtige, tomatenkleurige vulling en/of de aanwezigheid van olijven.


ECHTER, alleen omdat het “pizzasmaak” heeft, is de aanwezigheid van kaas niet noodzakelijk. Soms wel, soms niet; uw kilometerstand kan variëren.


In sommige gevallen zul je merken dat de spiraal niet gevuld is met pizzasaus en toppings, en in feite een soort 'dealer's choice'-scenario belichaamt, waarbij de bakkerij de ultieme zeggenschap heeft over wat er in dit op Fibonacci geïnspireerde werk wordt ingevoegd. gebak kunst.


Rhombus boureka's

Met deze vorm weet je niet precies wat je krijgt. Het beste om te vragen. Foto door Zachy Hennessey via ISRAEL21c


Je zult geen meer allesomvattende variëteit aan boureka tegenkomen dan de eenvoudige ruit. Deze laffe lekkernijen hebben misschien vier hoeken en vier zijden, maar hun schuine karakter verraadt hun inherente onbetrouwbaarheid.

De rhombus boureka heeft het potentieel om zo hoog te stijgen als de grootste (bijvoorbeeld wanneer hij gevuld is met een zout en aards mengsel van spinazie en uien), maar hij kan ook zinken naar onbekende culinaire diepten (wortels en zoete aardappelen hebben misschien hun plaats aan tafel , maar niet in de vorm van bourekas). Laat me niet eens beginnen over maanzaad.


Ring boureka's

Ik weet niet helemaal zeker wat hierin zit, maar het schrijven van dit artikel maakte me hongerig. Foto door Zachy Hennessey via ISRAEL21c


Eerlijk gezegd: ik heb deze in mijn hele leven nog nooit eerder gezien. Ze kunnen van alles in zich hebben. Succes.
205 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page