top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De verborgen oorlog die miljarden tegen de ‘Hwala’ naar de terreurmachine sluist

Foto IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder in de Hebreeuwse website van de IDF en is geschreven door Aya Chaimovich.


“Geld laat de wereld draaien”, en in het geval van Hamas financiert het de salarissen van de martelaren, produceert het gevaarlijke rijkdom en versterkt het hun heerschappij in de Gazastrook met de hulp van de “Hwala”, een systeem dat uit duizenden bestaat van jaren oud – geld stroomt de Gazastrook binnen, dat dient als de motor van de terreurmachine. Dus hoe vang je het op – voordat het een dodelijk wapen wordt?


De terroristische organisatie Hamas verdient op elk moment miljoenen dollars. Het geld komt uit Iran, Turkije of Libanon , verandert in onschuldige handelsartikelen en bereikt uiteindelijk de Gazastrook en Israël en financiert dodelijke wapens en salarissen voor martelaren. Maar hoe wordt dit geld op zo'n 'eenvoudige' manier overgedragen? Hoe zijn zoveel mensen bereid erin te handelen? Dit is een uitvlucht van duizenden jaren - de "Hwala".


Om te begrijpen hoe dit mechanisme werkt, zullen we ongeveer 1500 jaar terug moeten gaan. Destijds bestond er nog geen ‘Bitcoin’ of ‘Crypto’ en om grote sommen geld over te maken zonder sporen achter te laten was een speciale methode nodig. Zo ontwikkelde zich in de moslimwereld de ‘Hwala’ – een soort informeel financieel systeem, dat de overdracht van bedragen van persoon naar persoon mogelijk maakt via een ingewikkeld en complex netwerk van geldwisselaars.


Honderden jaren zijn verstreken sinds de hawala werd uitgevonden, maar de methode is bewaard gebleven en tegenwoordig gebruiken machtige terroristische organisaties verspreid over de hele wereld deze. De kooplieden die zich op kamelenkaravanen voortbewogen of in de Rode Zee zeilden, werden verfijnde agenten van terrorisme; En het geld dat werd gebruikt voor legitieme handel, werd omgezet in miljarden dollars die worden gebruikt voor dodelijke illegale drugs, en onder andere om heel Hamas te financieren.


Maar voordat we het hebben over Hamas, Iran, de terroristische elementen en de enorme bedragen: laten we begrijpen wat ‘geldwisselaars’ zijn en wat hun rol is, en samen zullen we het ingewikkelde systeem uitleggen. Om dit te doen, stellen we ons 4 mensen voor: jij, ik, Hila en Roy.


Ik wil 100 Shekels naar je overmaken, maar ik wil niet dat iemand het weet. Daarom, in plaats van ze met een klik op de knop naar je te sturen, breng ik ze over naar de uitwisselingshalo. Hila koopt kauwgom voor 90 NIS (ze houdt de overige 10 Shekels voor zichzelf, als vergoeding), en ze geeft deze 90 kauwgom door aan Roy.


Roy verkoopt de 90, hij neemt ook een commissie en maakt uiteindelijk NIS 80 aan jou over. Iedereen is winstgevend. Het is immers gemakkelijker om iemand te vragen kauwgom te ruilen dan Kalasjnikovs.

Foto Telor Jitschak via IDF woordvoerder


En terug naar de realiteit: het gaat niet om NIS 100, maar om miljarden dollars. Het uiteindelijke doel van de fondsen is de welvaart en versterking van de terroristische organisaties, en de bronnen waaruit ze voortkomen zijn divers: de Quds Force in Iran, Turkije, enzovoort. Syrië en Libanon, en zelfs geld van particuliere organisaties en volksmobilisatie, verzamelen en maken geld over in een cirkel van ‘handen schudden’ met een duidelijk doel: om het uiteindelijk naar Gaza te sturen.


Hieruit kan worden opgemaakt dat het volgen van deze fondsen (die geen enkele documentatie of digitale stempel hebben) en de factoren die deze overmaken, complex is. Soms kan het toezicht geografische en politieke grenzen overschrijden.


Maar ondanks de moeilijkheid begrijpt de inlichtingenafdeling iets simpels: het doel is niet alleen om hoge functionarissen te elimineren of een AML te dwarsbomen, maar om een ​​organisatie ineen te laten storten, en om dat te doen is het onder andere noodzakelijk om voorkomen dat het financieel kapitaal opbouwt. Daartoe volgt AMAN verdachte patronen en werkt het voortdurend tegen het uitwisselingsnetwerk.


Alleen al de afgelopen maanden werd een aanval uitgevoerd op vijf geldwisselaars die actief waren in de militaire vleugel van Hamas, evenals op twee geldwisselkantoren in de Gazastrook. De meest prominente van hun bouwers die werd geëlimineerd is Tzavachi Peroana, een grote terroristische agent die, samen met zijn broer, betrokken was bij het 'Hamasat'-wisselkantoor dat tientallen miljoenen dollars overmaakte naar de militaire vleugel van Hamas.


Peroana bevond zich in het hart van Rafah, en als onderdeel van een gerichte operatie schakelden de luchtmacht troepen, onder leiding van de inlichtingendienst van de Shin Bet en Amn, hem uit.

Foto IDF woordvoerder


Een andere financiële agent die werd gedwarsboomd is Muhammad Gouda, een militaire agent die rechtstreeks betrokken was bij het smokkelen van gevechtsuitrusting en uitrusting om raketvuur richting Israël te gebruiken. Tijdens de oorlog speelde hij een centrale rol bij veel geldoverdrachten van verschillende geldwisselaars in de Gazastrook, verzamelde de gelden en verdeelde ze onder militaire agenten.

Foto IDF woordvoerder


Een derde geldwisselaar, die vorige week werd uitgeschakeld, is Netzer Yaakov Gaber Netzer, die manager was van de "Even Khaldon"-geldwisselaars in Rafah. Beurzen werden gebruikt om geld over te maken voor terroristische doeleinden tegen de burgers van Israël. Nasser werkte om veel geld over te maken voor de terroristische organisatie Hamas, en hielp zelfs de "Alofrak"-uitwisseling, een verklaarde terroristische organisatie, om via Rafah geld over te maken voor Hamas

Foto IDF woordvoerder


En zoals u al heeft begrepen, werken de geldwisselaars met methoden die volkomen legitiem lijken. Ze hebben overal op de Strip wisselkantoren, een soort wisselwinkels waar je ook geld kunt wisselen, en deze zorgen ervoor dat ze gemakkelijk en op een prettige manier klanten kunnen ontvangen, de geldoverdrachten kunnen beheren en hun geld in kluizen kunnen bewaren.


In feite werden de kantoren sinds het begin van de gevechten door de geldwisselaars gebruikt als een ondersteunende infrastructuur voor hun activiteiten. Daarom ontvingen de IDF-troepen nauwkeurige inlichtingeninformatie over een aantal uitwisselingen die betrokken waren bij geldoverdrachten naar de terroristische organisaties, en vielen ze binnen of vielen ze vanuit de lucht aan.


Maar de financiële arena overschrijdt, zoals gezegd, geografische grenzen en eindigt eigenlijk niet alleen in de Gazastrook. De IDF en Shin Bet werken ook, en Hamas, hij was verrast toen hij op een ochtend ontdekte dat onze strijdkrachten tientallen locaties van geldwisselaars in het gebied binnenvielen en veel geld in beslag namen dat bedoeld was voor de terroristische organisaties.


En wat de wisselkantoren en geldwisselaars betreft, die zijn nog niet gedwarsboomd: ze staan ​​al in het vizier. Op een ander belangrijk niveau kan hun activiteit beperkt zijn. Omdat de geldwisselaars voornamelijk dollars gebruiken, kunnen ze worden opgespoord en wettelijk worden beperkt in het gebruik van de valuta. Dit is wat er gebeurde met geldwisselaars die geld overmaken naar terrorisme, zoals de geldwisselaars van de familie Shamlah en de familie Harzallah.

Foto IDF woordvoerder


Zelfs vóór de oorlog begon de inlichtingenafdeling geldwisselaars op te sporen, te proberen de bronnen van het geld te vinden en het vertakte netwerk te dwarsbomen waardoor het naar de Gazastrook wordt overgebracht. Elke dollar die daar terechtkomt, wordt ervan verdacht naar terroristische organisaties te gaan, en het stelt Hamas in staat te blijven optreden als soeverein in de Gazastrook, zichzelf te versterken in het leger en salarissen te betalen aan terroristische agenten, om zo de organisatie te laten instorten. de geldkraan moet voor eens en voor altijd worden gesloten, en daardoor wint de economische campagne tegen Hamas aan kracht.


459 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page