top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De vier Lion's Den terroristen die zijn gedood, wie waren zij?


Screenshot video


De vier Palestijnen die omkwamen tijdens de Israëlische militaire operatie in Nablus zijn geïdentificeerd als Wadee al-Houh, 31, Hamdi Sharaf, 35, Alii Anar, 26, en Hamdi Keem, 30.


Een vijfde Palestijn, Zahi Baghdadi, 27, stierf aan zijn verwondingen enkele uren nadat de Israëlische troepen de stad hadden verlaten, zo maakte het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid bekend, meldt The Jerusalem Post.


Van de omgekomenen is Wadee al-Houh wel de belangrijkste want hij is een van de oprichters van de Lions' Den die is gevestigd in de oude stad van Nablus.

De afgelopen weken plaatste Houh opmerkingen op zijn Facebook-account waarin hij zich verzette tegen de pogingen van de Palestijnse Autoriteit om de schutters van de groep over te halen hun wapens neer te leggen en zich bij de Palestijnse veiligheidstroepen aan te sluiten, aldus Khaled Abu Toameh inThe Jerusalem Post.


Houh wordt beschouwd als een senior leider van de Lions' Den en was betrokken bij verschillende terroristische aanslagen in het Nablus-gebied, waaronder de schietpartij waarbij IDF St.-Sgt. Ido Baruch, meldde legerradio.


Bovendien was Houh een goede vriend van Mosab Shtayyeh , de senior Hamas-agent die een paar weken geleden door de Palestijnse veiligheidstroepen in Nablus werd gearresteerd. Shtayyeh wordt ook beschouwd als een van de topcommandanten van de Lions' Den -groep.


De moord op Houh is opnieuw een zware slag voor de gewapende groepering, die eerder deze week een van haar commandanten, Tamer al-Kilani, verloor bij een explosie in de oude stad van Nablus.


Palestijnse facties hebben inmiddels dinsdag opgeroepen tot een algemene staking en een "dag van woede" in Nablus en andere delen van de Westelijke Jordaanoever om te rouwen om de dood van de vijf Palestijnen in Nablus en een zesde jongeman in de buurt van Ramallah.


De regerende Fatah factie zei in een verklaring dat het Palestijnse volk “de agressie van de bezetting zal confronteren en hun legitieme nationale en historische rechten zal verdedigen”.
173 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page