top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De vierjarige Abigail Idan wordt herenigd met haar broers, ze zijn allen nu wees


Foto: Met dank aan het hoofdkwartier van de families van de ontvoerden. Via KAN News


Dit artikel kwam tot stand met gebruikmaking van materiaal van de publieke omroep KAN News


Abigail Idan, die twee dagen geleden haar vierde verjaardag vierde in Hamas-gevangenschap, werd ook zondagavond vrijgelaten als onderdeel van de derde stap in de deal met de terroristische organisatie.


Abigails ouders, Roy en Samdar, werden vermoord in hun huis in kibboets Kfar Gaza. Abigails oudere broers, Michael en Amelia, verstopten zich urenlang in een kast. Toen haar vader werd vermoord, vluchtte Abigail naar het huis van de naburige familie Brodetz. Ze werd samen met Hagar Brodetz en haar drie kinderen Afri, Oriya en Yuval ontvoerd naar Gaza .


Abigails foto werd een van de symbolen van de ontvoerden in Gaza en bereikte zelfs de president van de Verenigde Staten, Joe Biden – die druk uitoefende op Qatar en Egypte om de vrijlating van de peuter met het Amerikaanse staatsburgerschap te bewerkstelligen. In een verklaring die hij aflegde na de vrijlating van de eerste ontvoerden vorige week, zei Biden: “We verwachten de komende dagen meer vrijlatingen. Inclusief Amerikaanse burgers – inclusief de kleine Abigail.”


Abigails grootvader, Carmel Idan, zei vanavond toen hij hoorde van haar vrijlating: "We hebben in ons hart vreugde vermengd met verdriet, onze zoon en zijn familie zijn vermoord, we hebben voor het leven gekozen."


Zuli Mor, de tante van Abigail, nam de neven die wees bleven onder haar bescherming.

In een interview met Here News vertelde zij over de strijd van de kinderen, die urenlang naar de lichamen van hun ouders moesten kijken terwijl ze zich verborgen hielden voor de terroristen. "Het is goed dat het kinderen zijn, ze hebben niet wat wij op hun hoofd hebben", zei ze. "We doen ons best zodat ze zoveel mogelijk plezier hebben, zodat ze zich niet druk maken over wat ze hebben meegemaakt. Er zijn dingen die niet verfraaid kunnen worden, dus zend je ze uit in hun taal. Gelukkig gaat het goed met ze. Niet 100% en zal ook niet 100% worden. We zijn ermee bezig, en teams van psychologen begeleiden ons.'


Michael en Amelia Idan


Abigails grootvader, Carmel Idan, zei vorige week in een interview met het Herenet B-netwerk: "Ik weet niet hoe het zal zijn als ze terugkomt, ze weet niet dat ze een wees is. Ik ben bang dat als ze wordt overgedragen Als je naar de soldaat gaat, zal ze een groter trauma hebben." De grootvader zei dat de officiële kennisgeving van Abigails ontvoering negen dagen na het bloedbad in Otef aan de familie was gegeven.

819 weergaven0 opmerkingen
bottom of page