top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

"De vliegtuig technicie zijn onderweg" logboeken vrijgegeven van kaping Sabenavlucht 571


De toenmalige minister van Defensie Moshe Dayan op de luchthaven van Lod, na de kaping van Sabena-vlucht 571 in 1972. Foto Eli Dorin/Israel Defense Forces Archive


Vijftig jaar nadat Palestijnse terroristen Belgian Sabena Airlines-vlucht 571 hadden gekaapt, publiceerde het ministerie van Defensie donderdag het officiële logboek van het leger van de gespannen impasse die culmineerde in de redding van de passagiers.


Het gebeurtenissenlogboek dat de reeks gebeurtenissen beschrijft zoals deze plaatsvonden in de verkeerstoren, waar minister van Defensie Moshe Dayan, minister van Transport Shimon Peres, stafchef David Elazar en defensiechefs kwamen bijeen is nu openbaar. Het dagboek werd onthuld als onderdeel van het digitaliseringsproject van het archief, waarin miljoenen documenten, opnamen en foto's worden omgezet en opgeslagen als digitale media voor toekomstige generaties.


"Moshe Dayan was op een helikoptervlucht van een rondreis door de Sinaï op weg naar de kabinetsvergadering in Jeruzalem. Er is een bericht ontvangen over de kaping van Sabena en de landing in Lod.


19:35 - De minister van Defensie gaf opdracht om de lucht uit de wielen van het vliegtuig te verwijderen.


19:40 - Er wordt toestemming gegeven voor het vliegtuig dat we vliegtuigen zullen blijven laten landen en laten opstijgen maar we zullen het vliegtuig niet naderen.


19:40 - Hoofd van de strijdkrachten: "Ze lazen de namen van PKK-gevangenen en blijven lezen tot nu toe, tot nu toe hebben ze 130 namen gelezen."


Brigadegeneraal Bnei Peled: "Het werk zal worden gedaan door een onderhoudstechnicus van EL AL en de leiding zal worden doorgesneden."


19:40 - Minister van Defensie Moshe Dayan: "Ze zeiden dat ze explosieven hebben en als we niet doen wat ze willen, zullen ze ze opblazen en zal niemand het vliegtuig naderen. Reageer niet op hun verzoek aan het Rode Kruis. "


20: 10- Kislev: De piloot voegt toe: "Neem ze heel serieus. Als ze niet onmiddellijk krachtbronnen krijgen, zullen ze onmiddellijk opstijgen."


20: 10- Minister van Defensie: "Geef hem de krachteenheid. We zullen niet met vrouwen en kinderen vechten tegen Fatah. We zullen ons gedragen zoals dat overal ter wereld gebruikelijk is."


20:15 - Stafchef Dado: "Wat willen we - gevangenen overnemen of vervangen door gevangenen? Ik ben tegen ruil."


20:15 - Minister van Defensie Moshe Dayan: "Ik ben bereid om ze alleen een vrije uitgang te geven! Om ze geen terroristen te geven, om de Joden geen kwaad te laten doen, anders vliegen ze naar Syrië."


20:30 - Minister van Defensie: "Vraag aan de terroristen: wat wilt u met de terroristen doen? Antwoord: Vlieg ze naar Caïro. Blijf draadloos praten - Vraag wat hij met de passagiers gaat doen, hoe zullen ze worden teruggebracht?"


21:05 - Kislev: "De Arabier was het meest van streek toen hij zag dat de technicus met El Hut sprak. Hij eiste dat ze naar hem toe zouden komen zonder MK.


Veiligheidstroepen helpen passagiers en bemanningsleden van Sabena-vlucht 571, na de kaping in 1972 op Lod Airport. Foto Ron Ilan/Israel Defense Forces Archief


Wat lijsten betreft, antwoordden ze:


A. Wil de hele lijst en zal geen 3-4 hoofdnamen indienen.


B. Klaar om met een regeringsvertegenwoordiger te praten.


C. Het zou geen probleem moeten zijn om ze naar Lod te brengen. Iedereen zit in de Ramla-gevangenis, vlakbij het vliegveld.


D. "Wil tanken."


Gesprek met de minister-president:


21:15 - Minister van Defensie: "Het werd de captain duidelijk dat het vliegtuig niet kan opstijgen en we vertelden hen dat we monteurs brengen.


21:25 - Minister van Defensie: (Telefoon naar Israel Lior) - "In de tussentijd gaat het niet slecht. Eén ding moet worden gegarandeerd - dat niemand een woord of een bericht aan iemand geeft over wat er gebeurt."


21:32 - Minister van Defensie: "Report of an Opponent from the Wireless: The Claims of the Kidnappers".


22: 10- Minister van Defensie: "Ik stel voor dat we ze nu gaan tanken. Het is wenselijk dat ze minder stress hebben. Voor het tanken zullen ladders en tankwagens nodig zijn en zal er commotie rond het vliegtuig zijn, wat kan worden uitgebuit."


22:25 - Minister van Defensie: De piloot draadloos: "Klaar om getankt te worden, alleen op voorwaarde dat ze met een witte vlag komen en niets proberen te doen. De kapers kondigen aan - als hij niet op deze manier nadert, zullen ze onmiddellijk opblazen het vliegtuig op."


22:30 - Kislev: "De piloot informeert - de kapers hebben me op de hoogte gebracht van een explosief dat op een explosie is gericht. Alles moet binnen 60 minuten worden gerepareerd."


22:30 - Minister van Defensie: "Draadloos aankondigen:


A. We zullen niet klaar zijn om te tanken zolang er een bom is met een geactiveerd mechanisme.


B. Maak ze voor eens en altijd duidelijk dat ze er niet vandoor kunnen gaan."


22:50 - De piloot: "Kapitein Rafat spreekt, vraagt ​​hen om zonder iets te komen, zonder portofoon."


22:50 - Minister van Defensie: "Victor Cohen - laat hem weten dat het tijd zal kosten om een ​​monteur te regelen, het zal minstens een uur duren."


22:55 - Minister van Defensie: "Ze vertelden hem dat hij uit Tel Aviv moest worden gebracht.


Rafat: "Ik begrijp dat je aan uitstelgedrag doet."


23:08 - Minister van Defensie: "Waarschuw draadloos nogmaals expliciet - het vliegtuig kan niet opstijgen.


De piloot - we willen niet vliegen, maar ik word onder druk gezet om op te stijgen."


23:15 - Dayan's gesprek met de premier - "We hebben gesproken met het hoofd van de kapers. De piloot heette Levy. Het is hen nu al duidelijk dat er een storing in het vliegtuig is. We hebben hen laten weten dat het een behoorlijk lange tijd om het vliegtuig te controleren."


23:20 - De piloot draadloos: "Schiet op, er zijn oude mannen en kinderen in het vliegtuig."


23:30 - De piloot: "Wees niet verstandig om ons te adviseren, als je in de verkeerstoren zit en ik in de cockpit met geweren en granaten die me bedreigen."


23:45- Draadloos intern, van de eenheid naast het vliegtuig: wil de monteur die uit het vliegtuig stapte meenemen om hem te ondervragen wat er precies aan de hand is."


23:45 - Minister van Defensie: "In geen geval."


23:45 - De piloot: "Je hebt ons allemaal ter dood veroordeeld."


24:05 - De piloot: "We hebben geen andere keuze dan opnieuw te proberen op te stijgen. We hebben maar een uur. Schakel de krachtbronnen uit die zich dicht bij het vliegtuig bevinden. Stuur brandstof. De passagiers maken zich grote zorgen. De 4 kapers zijn gewapend zijn en van plan zaken te doen."24: 10- Piloot: "Ik kan ze niet overtuigen om te wachten en geduldiger te zijn. Hoe zit het met de brandstof?".


24:50 - Piloot: "Ze kwamen uit de cockpit."


24:50 - Kislev: "Je hebt geen lucht in de wielen, je kunt niet opstijgen."


01:25 - De piloot: "Ze willen dat we de motoren starten en het vliegtuig naar de terminal rijden, zodat daar de explosie groter en gevaarlijker zal zijn en ook de verkeerstoren zal vernietigen."


Victor Lafarat: Is het u duidelijk gemaakt dat het vliegtuig kapot is?


01:30 - Victor: "Je bent vrij om te vliegen - Victor informeert hen - doe wat je wilt".


01:30 Rafat: "We zullen Kapitein Levy vragen of het al dan niet mogelijk is om te vliegen."


Levy vraagt ​​draadloos of hij mag opstijgen.


01:40 - Minister van Defensie: "Shimon Peres zegt, MIA heeft hem laten weten dat de Black September-organisatie in Beiroet het vliegtuig door de controletoren van Beiroet wil laten bellen. De Libanezen staan ​​dit niet toe. De Belgische ambassadeur uit Beiroet staat klaar om hier te komen en te proberen te handelen, te bemiddelen."


Interne discussie:


01:50 - "Hoe met het vliegtuig om te gaan en de passagiers te veranderen - de terroristen. We moeten een team voorbereiden dat klaar staat om naar binnen te gaan om de controle over het vliegtuig over te nemen."


02: 10- Samenvatting: Plan een bezettings- en overnameoperatie met geweld. We moeten hen informeren dat we voorbereidingen treffen voor het uitvoeren van de reparaties.


02:15 - Bericht aan de loods: "Ze gaan de tanker innemen. Stuur een vol reparatieteam."


De piloot kondigt opnieuw aan dat de deur beneden in de cockpit open is.


02:20 - De stafchef legt de minister van Defensie een plan voor om in het vliegtuig in te breken.


02:25 - Dado praat met Israel Lior - vraagt ​​toestemming om met geweld in te breken.


02:25 - Minister van Defensie: "Kan de zoemer die naast het vliegtuig staat door een kogel worden afgevuurd?"


02:25 - Uzi Eilam, CEO van de Atomic Energy Commission: "Het zal niet branden, alleen een explosie kan het doen ontbranden."


Telefoongesprek met premier Golda Meir:


02:30 - Minister van Defensie: "Dado stelde een actie van krachtpenetratie voor. De algemene bedrijfsomstandigheden zijn goed. Er zullen 5 monteurs komen om de wielen te vervangen. De kapitein van het vliegtuig heeft ons laten weten dat hij de deur van de piloot open heeft gelaten. Ik kan niet garanderen dat het zonder slachtoffers zal eindigen. Doen we niets, dan kan het een gemiste kans zijn.


Stafchef Dado in gesprek met brigadegeneraal Israel Lior:


02:30 - Dado: "Ik denk dat ze een beetje moe zijn, er is een kans om in te breken en het vliegtuig weer over te nemen. We kunnen het vliegtuig overdag niet overnemen, het moet in de donker. De premier stemt ermee in om actie te ondernemen."


Gesprek tussen minister van Defensie en minister van Transport Shimon Peres:


02:40 - Minister van Transport Shimon Peres: "Ik zie onder deze voorwaarden geen ruimte voor actie, hoewel ik er zeker van ben dat de andere ministers met wie de voorstellen momenteel worden onderzocht, ze zullen goedkeuren, maar ik zal er geen veto tegen uitspreken."


02:40 - Shimon Peres: "Suggereert dat de minister van Defensie nogmaals met de premier praat en haar op de hoogte stelt van dit standpunt."


02: 40 - minister van Defensie: "Ik niet! Maar als u namens u met Golda wilt praten, bent u vrij om dat te doen."


Minister van Transport Shimon Peres in een telefoongesprek met de premier:


02:50 - Shimon Peres: "Ik ben tegen de actie, Moshe leidt de zaken hier op een uitzonderlijk goede manier."


03:15 - Shimon Peres: "Moshe verlaat de verkeerstoren om het vliegtuig nauwkeurig te controleren. De nadering van het vliegtuig was in de auto van Kislev en werd vergezeld door de commandant van de Knesset en het Central Squadron tot 200 meter van het vliegtuig en vanaf daar enkele tientallen meters naar waar de krachten die het vliegtuig omringden lagen. En van daaruit keek hij met een verrekijker op het vliegtuig.'


Dado aan de telefoon met brigadegeneraal Israel Lior:


03:25 - Dado: "Als je niet binnen 30 minuten een beslissing neemt, is het te laat, het is al licht."


Minister van Defensie Dayan in gesprek met premier:


03:50 - Minister van Defensie: "Op dit moment zie ik geen gevaar voor de mensen van het vliegtuig. Er is ook geen technische mogelijkheid om ermee te vliegen. De eerste optie - met geweld overwinnen - en ook dit moet binnen 30 minuten - er is een angst voor slachtoffers Het Rode Kruis om te onderhandelen.


03:50 - De minister van Defensie overhandigt de telefoon aan Dado, die het gesprek met de minister-president voortzet - we kunnen overdag niet optreden. Als dit uw standpunt is, zullen we proberen de onderhandelingen voort te zetten.


Discussie om de situatie samen te vatten:


04:00 - Minister van Defensie: "Verspreid de troepen die zich nu rond het vliegtuig bevinden naar het ochtendlicht."


06:50 - Minister van Defensie: "De commissaris van het Rode Kruis, François Perez, keert terug uit het vliegtuig."


06:50 - Rode Kruis-officier Francois Perez: "Ze lijken erg standvastig in hun hoofd en houden vast aan hun doel. Toen ik met hen sprak, richtten ze allebei hun wapens op mij, met elk een granaat in zijn andere hand. Ik was onder de indruk door het bezoek dat de situatie zeer ernstig is en hij erg slecht is "Ik concludeer dat ze het vliegtuig elk moment kunnen opblazen.


Intern gesprek zonder Rode Kruispersoneel:


07:30 - De stafchef: "Ons principe zou moeten zijn - de hele dag met ze te flirten, zodat we 's nachts kunnen handelen. Overdag is het ook mogelijk om aan te vallen, mits we de reparatie met 10 tot 20 mensen kunnen uitvoeren en iedereen van ons is, zodat wanneer het signaal wordt gegeven, iedereen op het vliegtuig springt."


07:30 - Minister van Defensie: "Op dit punt stel ik voor om ze nerveus te blijven dragen. Alleen als er een reële bedreiging voor het leven van passagiers is, zullen we hen ook behandeling beloven en gevangenen vrijlaten en dan in actie komen, dag of nacht Het vliegtuig.'


08:10 De man van het Rode Kruis: "Dat de B'Tselem wil weten wie er aan de operatie werkt."


08: 10- Gandhi: "Het werd opgelegd aan 269. Het zijn uitstekende vrienden."


09:20 - Gandhi: "Lt. Col. Brown heeft brigadegeneraal Lior laten weten dat de ISA de premier wil informeren dat ze het kookpunt naderen en dat het nodig kan zijn om de troepen te activeren."


10:20 - Minister van Defensie: "We zijn heel voorzichtig om geen geweld te gebruiken bij het overnemen van het vliegtuig, want als een van hen het vuur opent, kan er een holocaust plaatsvinden in het vliegtuig. We zullen alleen geweld gebruiken als we ons realiseren dat het zeer essentieel is om de soldaat in het vliegtuig te redden."


11:15 - Minister van Defensie: "Perez keerde terug van het vliegtuig en zegt dat de ontvoerders alleen de vrijlating van hun gevangenen willen."


11:15 - Minister van Defensie: "Het antwoord is - nee."


Toenmalig IDF-stafchef David Elazar op Lod Airport, na de kaping van Sabena-vlucht 571 in 1972. Foto Eli Dorin/Israel Defence Forces Archief


1 2: 05- Shimon Peres keert terug van de hoorzitting van de regering en kondigt aan: "De regering stemt ermee in de 4 ontvoerders vrij te laten. Neem een ​​besluit om gevangenen niet vrij te laten als actie nodig is - er is een vergunning om op te treden."


12:15 - De toren kondigt aan dat de vertegenwoordigers samen met Captain Levy uit het vliegtuig zijn gestapt en het hoofdgebouw naderen.


12:25 - De kapitein is zweterig en slordig, ongeschoren en opgewonden, komt de kamer binnen vergezeld door mannen van het Rode Kruis en drukt de UAV die naar hem toe kwam naar de deur, en overhandigt de UAV een handvol roze explosieven, geïdentificeerd als TNT . Van goede kwaliteit.


12:25 - Minister van Defensie: "Ik wil je vertellen ..."


12:25- Piloot: (barst uit) "Ik wil je vertellen dat de situatie ernstig is."


12:25 - Minister van Defensie: "Laat me spreken, ik ben hier de generaal en jij bent gewoon een captain."


De toenmalige minister van Defensie Moshe Dayan op de luchthaven van Lod, na de kaping van Sabena-vlucht 571 in 1972. Foto Eli Dorin/Israel Defense Forces Archief


12:25- Piloot: "Ik ben onmiddellijk klaar om met je van rol te wisselen, jij wordt de kapitein van het vliegtuig en ik ben hier een generaal ... Bedankt, sorry dat we elkaar in dergelijke omstandigheden ontmoeten. De situatie is wanhopig, er zijn twee mannen onder de kapers. Er zijn twee jonge vrouwen, erg fanatiek, erg nerveus. Ze hebben twee pakketten met explosieven. Mijn indruk is, dat ze vreselijk "toegewijd" zijn aan hun doel. Ze zullen niet naar huis gaan zonder de taak. Helaas en dit is het meest tragische deel dat ik je moet vertellen: ik nam mijn vrouw mee op een reis naar Tel Aviv. De ontvoerders weten er niets van. Ze mogen er niets van weten, ze zullen niet haar gijzelen.


12:55 - Er kwam een ​​bevestiging van de verkeerstoren dat de terroristen een positief antwoord hadden gegeven aan Levy voor de regeling.


Mutti meldt: "Voordat kapitein Levy weer in het vliegtuig stapte, vertelde hij me - als er iets met mij en mijn vrouw zou gebeuren - de voogdij over mijn 16-jarige dochter te nemen en haar in Israël op te leiden."


In de verkeerstoren in Lod:


13:00 - Levy (naar het vliegtuig): "Ik heb een grote belofte. Ze stemmen in met uw eisen en de vrijlating van de gevangenen. Vertel hen dat ze een vliegtuig voorbereiden dat de gevangenen naar Caïro zal brengen en dat ik zal terugkeren naar de vliegtuig onmiddellijk."


13: 00- Rafat : "Hoe zit het met het repareren van het vliegtuig?"


13:00 - Levy: "Er was mij beloofd voedsel en technici te sturen om het vliegtuig te repareren."


13: 00- Rafat : "Nou, bedankt."


13: 10- Bespreking van de actie.


Ehud Barak, links in witte overal, vermomde zich als vliegtuigtechnicus tijdens de Sabena-kaping in 1972 op de luchthaven van Lod. Foto Ron Ilan/Israel Defense Forces Archive


13:40 - Levy: "Ehud (Operatie Commandant) van Unit 269 en Uzi Dayan (Zohar's zoon) hebben een plan om de meisjes aan te vallen en ze bij de handen te grijpen, zodat ze de explosieven niet kunnen activeren."


15:00 - De minister van Defensie gaat naar de verkeerstoren om te luisteren naar de communicatie met het vliegtuig en om oogcontact te houden met wat er omheen gebeurt. In de terminalhal groeit en groeit de menigte.


15:20 - Bericht uit het vliegtuig: "We laten geen eten in het vliegtuig brengen totdat de monteurs arriveren."


15:30 - Kislev - Draadloos: "De monteurs gaan op pad. Er zijn 17 mensen."


15:40 - Minister van Defensie: "Kondig aan dat de technici onderweg zijn. We hebben een vliegtuig klaar en we hebben gevangenen klaar. Willen ze de gevangenen zien?"


Sayeret Matkal-commando's, vermomd als vliegtuigtechnici, na de kaping van Sabena-vlucht 571 in 1972 op de luchthaven van Lod. Foto Ron Ilan/Israel Defense Forces Archief


16:20 - Verslag van de observatie - alle monteurs en hun gereedschap bevinden zich onder het vliegtuig.


16:23- Verslag vanaf de uitkijk- Gandhi: De jeugd op de vleugels van het vliegtuig.


16:23 - Hoor schoten uit het vliegtuig. Het instrueren van ambulances en brandweerwagens om onmiddellijk aan boord van het vliegtuig te gaan.


16:24 - Men ziet mensen uit het vliegtuig springen via de achterdeur. Moshe, Shimon, Shlomo Hillel en Arik galopperen in een auto naar het vliegtuig. De stafchef en andere commandanten zoals vermeld in een tweede auto.


16:30 - Moshe vindt Uzi die hem over de actie vertelt. Vervolgens praat hij met de niet-gewonde terrorist (uit Bethlehem), onderzoekt de twee gedode terroristen, vindt Kapitein Levy en nodigt hem en zijn vrouw uit voor een etentje. Hij keert terug naar het kantoor en rapporteert aan de premier. Alvorens Lod te verlaten, zei Moshe tegen de stafchef dat hij een persconferentie moest houden, details moest geven. Moshe wil de persconferentie niet bijwonen.


Hoewel het niet de eerste kaping van een vliegtuig door Palestijnse terroristen was - twee andere waren uitgevoerd, de eerste met succes in 1968 en de tweede in 1969 alleen gedwarsboomd door het snelle denken van de Israëlische piloot die het vliegtuig in een duikvlucht nam, de terroristen uit hun evenwicht brengen en passagiers toelaten hen uit te schakelen – de kaping van Sabena was de eerste waarin Israëlische troepen een reddingsoperatie konden uitvoeren.


Slechts een paar maanden later, op de Olympische Zomerspelen van 1972 in München, zouden andere leden van de Black September-organisatie 11 Israëlische atleten vermoorden.134 weergaven0 opmerkingen
bottom of page