top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De volgende generatie Joodse leiders in de diaspora betuigt tijdens een speciaal bezoek haar solidariteit met Israël

Bijgewerkt op: 8 jan.

Foto KKL - JNF


Achttien deelnemers aan het Keren Kayemet LeIsrael – Joods Nationaal Fonds en het Zionist Leadership Academy-programma van de World Zionist Organization zijn de vertegenwoordigers van 60 deelnemers aan het leiderschapsprogramma gericht op mensen van 25 tot 35 jaar, die opmerkelijke leiders in hun gemeenschappen en zionistische bakens zullen worden, maar ook ambassadeurs zijn voor het zionisme in hun landen in deze uitdagende tijden. Onder hen ook Jan Van Berkell uit Nederland.


De deelnemers kwamen naar Israël om hun solidariteit te betuigen en hebben hoge IDF- en regeringsfunctionarissen ontmoet, overlevenden van de aanval van 7 oktober, gewonde soldaten en burgers en de artsen die hen behandelden, en hebben ook de steden en gemeenschappen van de Gaza-envelop bezocht en geholpen met de oogst. . De delegatie heeft ook deelgenomen aan een boomplantceremonie in Ben Shemen Fores By Jerusalem.


Foto KKL-JNF


“Deze mensen zijn de beste onder de Joodse leiders, het is belangrijk voor ons om hen te laten zien wat er is gebeurd en dat ze zullen weten hoe ze de waarheid moeten vertellen aan de landen waar ze zijn opgegroeid en waarin ze leven onder de Joodse gemeenschap en de hele wereld ”, zegt Ariel Goldgewicht, die het programma heeft geïnitieerd en leiding geeft aan de divisie Pioneer Youth en Next Generation van de World Zionist Organization.


Foto KKL-JNF


Esti Goldwasser, hoofd van Keren Kayemet LeIsrael – Joods Nationaal Fonds internationale betrekkingen en externe zaken, beschreef de deelnemers als ‘academici, mensen met vrije beroepen, hightech ondernemers, diplomaten en anderen die een sleutelrol vervullen in de Joodse gemeenschappen in hun land, en zijn ook toegewijde zionisten, die in tijden van oorlog hier komen om solidariteit te tonen. Velen van hen organiseren activiteiten om Israël in verschillende talen te steunen, waarbij ze gebruik maken van de lokale media in de landen en op sociale netwerken.'  


De deelnemers die in Israël aankwamen, namen deel aan een intensief driedaags seminar, inclusief rondleidingen waardoor ze informatie uit de eerste hand kregen over de gebeurtenissen van 7 oktober, die ze konden delen met de diaspora. “Dit zijn afgestudeerden van een tien maanden durend leiderschapsprogramma dat verrijkende activiteiten omvatte, evenals ontmoetingen met hoge Israëlische en Joodse leiders van over de hele wereld. Deze mensen werden zorgvuldig uitgekozen voor het programma gericht op het bevorderen van Joods-zionistisch leiderschap en het versterken van hun band met Israël ", zegt Dikla Shtengar, manager van het programma van de World Zionist Organization. “Hun gemiddelde leeftijd is 31 jaar, en zij zijn de toekomst van de Joodse gemeenschappen in de wereld. Dit zijn ook de mensen die Israël en het Joodse volk in de wereld zullen vertegenwoordigen.”


Op de laatste dag van de tour had de delegatie een ontmoeting met KKL-JNF-voorzitter Yifat Ovadia Luski en de voorzitter van de Wereld Zionistische Organisatie Yaakov Hagoel in de kantoren van KKL-JNF in Jeruzalem. De groep had een levendige discussie met de twee leiders over antisemitisme, de toekomst van de staat Israël en het belang van het diasporajodendom.


Deborah Sutton Chammah, Brazilië : “Mensen geven Israël de schuld van wat Hamas op 7 oktober heeft gedaan en beweren dat Israël gerichte moordaanslagen pleegt. Antizionisme is het nieuwe gezicht van antisemitisme. Onze missie is het bevorderen van serieuze discussies en het overbrengen van kennis over het onderwerp."


Jil Meiteles, Duitsland : “Vergeleken met andere landen in Europa denk ik dat het niveau van antisemitisme in Duitsland relatief redelijker is. Er is steun voor Israël, maar die is niet altijd openlijk. Veel Duitsers geven er de voorkeur aan hun mening niet te uiten en Ik wil er niet bij betrokken raken. Sommige mensen zijn bang om zich publiekelijk als Joods te identificeren. Ik heb bijvoorbeeld een vriend die, voordat hij 'Shabbat Shalom' zegt, zich omdraait om er zeker van te zijn dat niemand hem hoort. We zijn allemaal toegewijd aan het opvoeden van een krachtige stem voor Israël."


Vivianne Tesone, Colombia : “Als je mij vóór 7 oktober had gevraagd, zou ik hebben gezegd dat er in Colombia helemaal geen antisemitisme bestaat. Maar nu heb ik het gevoel dat dat wel zo is. Antisemitisme kom je vooral tegen op internet en minder in het echte leven. Ik had vrienden die antisemitische berichten plaatsten, en nu zijn ze niet langer mijn vrienden. Het is belangrijk voor mij om mijn mening te uiten en te proberen een verschil te maken bij mensen.'


351 weergaven0 opmerkingen
bottom of page