israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De vrouw die geen nee kan zeggen tegen augurken


Potten met ingemaakte groenten en fruit in de keuken/lab van Noa Herzberg, de Serial Pickler. Foto door Noa Berman-Herzberg


Noa Berman-Herzberg staat niet voor niets bekend als de Serial Pickler en heeft meer dan 60.000 volgers op Instagram. Elana Shap van ISRAEL21C bracht haar bezoekje e maakte onderstand verslag.


De grote keuken in haar appartement aan de Ben-Gurion Boulevard in Tel Aviv is een bewijs van haar productieve productie van augurken, 100 variëteiten op elk moment.


Kleine en grote potten staan ​​langs de lange planken en bevatten gepekelde of gefermenteerde groenten en fruit zoals ananas, wilde appel, aubergine, okra, watermeloen, de ronde ha'rosh- komkommer en fakos (slangmeloen).


Gefermenteerde cucamelons bij de Serial Pickler. Foto door Noa Berman-Herzberg


De oudste in de collectie zijn de knoflookbollen die drie jaar geleden zijn gepekeld. Naast deze indrukwekkende reeks ligt een grote stapel boeken: The Noma Guide to Fermentation (Foundations of Flavor) , The Complete Book of Pickling, The Art of Wild Fermentation en nog veel meer.


Berman-Herzberg zit geen minuut stil tijdens ons interview. Ze geeft toe een "feeder" te zijn en bruist door de keuken om meerdere potten te openen en meze-achtige aanbiedingen neer te zetten, naast rustiek brood en witte kaas.


Als je deze groenten en fruit proeft, heb je het gevoel dat je het gouden ticket naar een Willy Wonka-land van augurken hebt geland. Smaken en texturen zijn spannend en onverwacht.


Noa Berman-Herzberg, ook bekend als de seriepickler. Foto met dank aan Noa Berman-Herzberg


De Serial Pickler begeleidt me: ze waarschuwt dat de ananas-augurken vurig zijn (dat is het ook!), de Koreaanse komkommer heeft een ongewone zoetzure smaak die velen onaangenaam vinden (ik vond het heerlijk) en de miso-spread - gemaakt door bonen te vergisten met toegevoegde koffie korrels - misschien een ongebruikelijke combinatie, maar het is absoluut heerlijk.


Cukes en kool


Als Berman-Herzberg een ontbijt beschrijft van ingelegd fruit met yoghurt en granola of aan het eind van een zomerse dag op het balkon ontspant met een shot tequila en een pittige Koreaanse augurk (haar favoriet), lijkt het allemaal verre van het Oost-Europese keuken augurken worden vaak geassocieerd met.


Toch begon het voor haar allemaal met traditionele augurken van komkommer en kool.


"Mijn moeder groeide op in Siberië, dus potten augurken op ons keukenblad waren een gegeven", zegt Berman-Herzberg, die onlangs terugkwam van een reis naar Krakau, waar ze genoot van een romige augurksoep met dille ( Zupa Ogorkowa ).


Ingelegde asperges met kruiden. Foto door Noa Berman-Herzberg


Berman-Herzbergs nieuwsgierigheid om nog een stap verder te gaan met pekelen begon zes jaar geleden tijdens een reis naar de Verenigde Staten. Daar stuitte ze op een enorme selectie boeken over het onderwerp.


“Het was 4 juli, de straten van New York waren leeg en ik zat de hele dag in de boekwinkel te lezen over beitsen en fermenteren. Toen ik terugkwam in Tel Aviv, begon ik het waanzinnig te doen en veranderde mijn keuken in een laboratorium.”


Potten met ingemaakte producten bij de Serial Pickler. Foto door Noa Berman-Herzberg


Dit werd gevolgd door vrienden te smeken om de resultaten van haar experimenten te komen vergelijken en vrolijk verschillende augurken mee te nemen naar etentjes voor feedback. Haar volwassen zonen begonnen te vragen of er normale augurken waren om te eten.


Aanmoediging kwam echter van haar moeder en vervolgens schoonvader, eigenaar van wijnmakerij Domain Herzberg, die enkele Serial Pickler-potten wilde opslaan.


Geen augurk gemeenschap

In die tijd was beitsen niet populair in Israël en werd Berman-Herzberg vaak als een 'raar' ervaren.


Onverschrokken opende ze de Instagram-pagina Serial Pickler, lanceerde een online cursus (10.000 mensen hebben het tot nu toe gekocht) en begon workshops te geven aan de lange houten tafel in haar keuken.


Zoetzure en gekruide nectarines bij de Serial Pickler. Foto door Noa Berman-Herzberg


Plots begonnen zelfs koks berichten te sturen. “Ze vroegen me of ze een carambola of ander fruit of groenten mochten inmaken. Ik ben verre van een chef-kok, maar ze zouden me vragen wat mijn methode is.”


Geen chef-kok zijn was een zegen, zegt Berman-Herzberg, omdat ze daardoor plezier kon hebben en een avontuurlijke houding aannam.


Ze houdt het ook simpel en afgestemd op de thuiskok. Haar uitrusting en ingrediënten zijn eenvoudig: vacuüm verzegelde potten, kruiden, een assortiment azijn (kersen, rijstwijn, noten, enz.), zout en alle soorten fruit en groenten die haar interesseren.


Er is geen verenigde augurkgemeenschap in Israël, maar elk restaurant heeft een paar potten en de trend groeit. Deze Berman-Herzberg schrijft gedeeltelijk toe aan de Noma Guide, een boekdeel dat zwaar op de wetenschap van beitsen en fermenteren ligt en waarvan de lange en gecompliceerde instructies meer geschikt zijn voor een laboratorium dan voor een thuiskeuken.


“De boodschap is duidelijk. We moeten opnieuw nadenken over de manier waarop we voedsel bereiden en conservering zal vooral belangrijk zijn nu we een toekomst van voedseltekorten en klimaatverandering tegemoet gaan. Daar ben ik het helemaal mee eens”, zegt de Serial Pickler nadrukkelijk.91 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws