top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De vrouwelijke soldaten die via satellieten informatie verzamelen


Foto IDF woordvoerderseenheid

Een klein team van vrouwelijke soldaten exploiteert op 20.000 km afstand een van de duurste en meest geavanceerde wapens in de IDF . Wie zijn de vrouwelijke soldaten die in ondergrondse bunkers hun werk doen. Waarom staan ​​ze erop de verjaardag van een 'metalen kist' van honderden kilo's te vieren? En hoe ziet de toekomst van buitenaardse intelligentie eruit?

Ze maken hun overall vast voordat ze de kamer binnenkomen. De regel is hier duidelijk: gedurende de hele dienst wordt de blauwe overall gedragen. Ze zitten in de 'cockpit' en gaan aan het werk. Van opzij gezien lijkt het erop dat het enige dat de soldaten van deze eenheid scheidt van de straaljagerpiloten, is dat straaljager piloten door de lucht vliegen, terwijl zij vanuit een ondergrondse bunker de satellieten in de ruimte bedienen.

Het commandocentrum van Unit 9900 ziet er veel minder futuristisch of indrukwekkend uit dan je zou verwachten, gezien de technologie die het gebruikt, met schermen langs de muren met daarop luchtkaarten en satelliet routes.


Foto IDF woordvoerderseenheid

Hoewel de meeste van dergelijke commandocentra ingenieurs van in de veertig in dienst hebben, worden de satellieten hier bediend door voornamelijk vrouwelijke 19-jarige soldaten die geselecteerd zijn nadat ze op de middelbare uitblonken in wiskunde en een rigoureuze cursus van vijf maanden hadden doorlopen.


De soldaten die zich aanmelden moeten een ​​jaar langer te dienen dan hun leeftijdsgenoten die hun nationale dienst vervullen.


"We zoeken creatieve nerds met extra punten in wiskunde, natuurkunde, computerstudies maar ook theater, kunst en dans", zegt Captain S., een 32-jarige ingenieur luchtvaart en ruimtevaart.


Dit team, dat uit een absolute meerderheid van officieren en vrouwelijke soldaten bestaat, heeft een enorme betekenis voor de militaire superioriteit van Israël. Verzoeken van instanties zoals de Onderzoeksafdeling en het Instituut, maar ook van de hogere echelons in de IDF, stromen de klok rond naar hen toe: "Het hoofd van de strijdkrachten kan ook op vrijdagochtend bellen met een verzoek. , en we zullen er alles aan doen om de gewenste informatie te geven.


"Een deel van ons werk hier is niet alleen om informatie op te halen voor inlichtingendoeleinden, maar ook om de levensduur van de satelliet te verzekeren, zegt kapitein S. Onze 'baby's' zijn elk meer dan $ 100 miljoen waard en we moeten op hun problemen zijn afgestemd zodat we ze op afstand kunnen oplossen, " ze zegt.

"In onze eenheid vieren we de verjaardag van elke satelliet op basis van de dag van lancering. Ons werk is erg stressvol en we hebben deze feestelijke momenten nodig om stoom af te blazen."


IDF woordvoerdeerseenheid


De soldaten in de eenheid noemen elk van hun zes operationele satellieten 'nationale activa', en terecht. De eenheid is iets meer dan 40 jaar geleden opgericht, met een handvol diehards van het inlichtingenkorps onder leiding van Brig. Gen. Haim Eshed.

Eshed overtuigde de toenmalige premier Menachem Begin ervan dat deze kleine en niet erg rijke natie in staat was spionagesatellieten te bouwen en de ruimte in te lanceren.


Het was een prestatie die miljarden dollars kostte en die tot dan toe alleen grootmachten als de Verenigde Staten of de voormalige Sovjet-Unie hadden bereikt. Nu, na jaren van inspanning en een deel van de mislukkingen, zijn satellieten een belangrijk instrument bij het verzamelen van inlichtingen door Israël.


De buitenlandse media bericht vaak over vermeende Israëlische aanvallen achter vijandelijke linies, in Syrië, Irak, de Rode Zee en Afrika. Onlangs beschreven dergelijke rapporten mysterieuze aanvallen op Iraanse schepen en in nucleaire installaties in Iran. Dergelijke operaties zouden niet kunnen worden uitgevoerd zonder een constante 24/7 stroom van inlichtingen die mogelijk wordt gemaakt door satellieten.


Oorspronkelijk waren de satellieten bedoeld om Israël te waarschuwen voor mogelijke Egyptische schendingen van de Camp David-vredesakkoorden van 1979, maar na verloop van tijd (en met de financiële steun van Zuid-Afrika, volgens berichten in de buitenlandse media), zijn ze een belangrijk instrument geworden in de strijd tegen Iraanse agressie, het detecteren van nieuwe raketsites, verdachte schepen of konvooien die wapens overal in de regio vervoeren.


De eenheid die het satelliet centrum exploiteert, kreeg een eervolle vermelding van de stafchef van de IDF voor haar rol in het succes van een geheime operatie tegen Iran, uitgevoerd door afdelingen van het leger en de Mossad-inlichtingendienst.


Er zijn zes spionagesatellieten tegelijkertijd in een baan om de aarde, die elk iedere 90 minuten een volledige cirkel rond de aarde maken, wat zich vertaalt naar 96 banen in een periode van 24 uur of één per 15 minuten.


De operators hebben een venster van 15 minuten om instructies door te geven, afbeeldingen te downloaden en software bij te werken terwijl ze op afstand omgaan met hun satelliet ter grootte van 350 kilogram die in de barre omstandigheden van de ruimte werkt.


Ofek 16, de nieuwste satelliet die in juli 2020 werd gelanceerd, werd de afgelopen weken operationeel en heeft Israël tot dusver de grootste vloot opgeleverd.


Computertekening van Ofek 16. Foto IDF woordvoerderseenheid


"Het meeste werk is van tevoren gepland, maar op vrijdagavond kan er altijd een telefoontje binnenkomen van het hoofd van de militaire inlichtingendienst of de stafchef met een bepaald verzoek. En het is aan ons om hen de beelden te bezorgen die ze nodig hebben ', zegt de 32-jarige Lt. M., een systeemingenieur.


"We kunnen dit allemaal niet met onze families delen", zegt ze. "Ze zijn gewend geraakt aan onze discretie en we hebben allemaal een pokerface ontwikkeld om te gebruiken wanneer de media berichten over evenementen waaraan we hebben gewerkt."


Tweeënzestig procent van de satelliet operators is vrouw, waardoor het misschien wel de meest overwegend vrouwelijke operationele eenheid in de IDF is. Zelfs de pool van de officieren bestaat voornamelijk uit vrouwen.


"Het is zo geweest sinds ik met mijn militaire dienst begon", zegt kapitein S. Het personeel heeft de nodige aanpassingen gedaan om haar in staat te stellen afgezonderd van anderen te werken om haar zwangerschap te beschermen tijdens de coronavirus-pandemie.


Kapitein H., een 24-jarige systeemingenieur, maakt deel uit van de nieuwe generatie officieren in de eenheid. Ze begon als satelliet operator toen ze na de middelbare school in het leger ging.


"Toen ik moest beslissen of ik in de eenheid zou blijven, had ik andere jonge vrouwelijke officieren om mee te overleggen en niet alleen mannelijke commandanten", zegt ze.89 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page