top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De vrouwelijke waarnemers die de grote wapensmokkelpoging voorkwamen vertellen hun verhaal


Foto IDF-woordvoerderseenheid


Een dag na het tegenwerken van de smokkel van de 20 wapens aan de Libanese grens hoorden we van sergeant M. en korporaal M., de waarnemers bij HML Shomra, wat daar gebeurde, van minuut tot minuut: van de eerste identificatie tot de tweede wanneer zij werden geïnformeerd over de omvang van de inbeslagname. "Op dit soort momenten zeg je: 'Wauw, ik bescherm het land echt, ik ben de ogen van de strijdkrachten in het veld".


Dinsdag ochtend. Sergeant M. en korporaal M., waarnemers van het 869th Combat Assembling Battalion, voerden weer een dienst uit die begon als een routinedienst op de Shomra Air Force Base en eindigde in een van de meest ongebruikelijke smokkelincidenten van de afgelopen tijd.


In een gezamenlijke operatie van de IDF en de politie werden vier inwoners van Boven-Galilea uit het dorp Tuba Zangaria gearresteerd op verdenking van het smokkelen van 20 wapens vanaf de Libanese grens. Twee van hen werden gepakt bij het grenshek, een derde probeerde te ontsnappen en werd na een achtervolging gearresteerd, en de laatste, die verdacht wordt van het initiëren en beheren van de smokkel, werd gearresteerd in Ben Gurion Airport, enkele minuten voordat hij het land probeerde te ontvluchten.


Maar tot dat eindpunt vonden er onderweg verschillende belangrijke gebeurtenissen plaats. “Rond 4.30 uur in de ochtend bespeur ik ongebruikelijke bewegingen in de sector”, zegt brigadier M., “Elke waarnemer kijkt naar een bepaald gebied in het gebied, dat kennen we op ons duimpje. Ik herken twee verdachten met grote zakken die naderen vanaf het grondgebied van Libanon richting het hek. Ik begrijp dat het geen onschuldige boeren of herders zijn, en ik wend me onmiddellijk tot korporaal M., in de positie naast mij."


"De hoek van waaruit ik naar de sector kijk, die uitkijkt over Israëlisch grondgebied, gaf een breder beeld van de situatie", legt korporaal M. uit, "ik begin te zoeken naar andere verdachten die van Israëlische zijde komen. Elke beweging en elke stap en tijdens het hele evenement - ik verlies geen moment oogcontact met ze."


Op die momenten, als de Libanese verdachten dicht bij het hek zijn, merkt brigadier M. dat ze de grote zakken openen en voorwerpen naar de andere kant van het hek beginnen te gooien. Er volgt een perfecte samenwerking - Sergeant M neemt het schot en korporaal M neemt de vangst.


Samen tellen ze 20 objecten die over het hek zijn gegooid en waarschuwen tegelijkertijd de troepen in het gebied - de IDF-soldaten en het beveiligingspersoneel van het Noord district.


Foto IDF-woordvoerderseenheid


In slechts 10 minuten arriveerden de teams op de plaats van het incident en pakten twee verdachten, en uiteindelijk werden, zoals gezegd, alle vier de verdachten gearresteerd.


Korporaal M. en Sergeant M. krijgen een bericht uit het veld dat de 20 objecten die ze hebben geïdentificeerd wapens zijn, en dankzij hen is de grote smokkeloperatie verijdeld.


"Dit is het grootste evenement waar ik tot nu toe aan heb deelgenomen", geeft korporaal M. toe.


"Op die momenten zit je op waanzinnige adrenaline," deelt Sergeant M., "Ik kijk naar het scherm en realiseer me dat hier iets geks gebeurt. Onze routine is erg intens en kan schurend zijn, dus het is soms gemakkelijk om de betekenis van onze rol - op momenten als deze zeg je: Wow, ik bescherm het land echt, ik ben de ogen van de strijdkrachten in het veld.'"

90 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page