top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De wachtkamer wordt de ruimte die lichaam, geest en ziel van chronisch zieke kinderen geneest


Noa, 13, heeft juveniele artritis en zegt dat haar Prescription for Life zich richt op wat ze leuk vindt, inclusief dansen. Foto: screenshot YouTube


Noa is een 13-jarige danseres, pianiste en lid van de Israëlische Scouts. Ze heeft ook een auto-immuunziekte, juveniele idiopathische artritis. Noa's recept voor het leven: "Focus op doen waar je van houdt."


Eliran, 15, leeft met cystische fibrose. Thuis en tijdens zijn ziekenhuisopnames speelt zijn vader bordspellen met hem. Zijn moeder helpt hem met zijn dagelijkse behandelingen en zijn broers en zussen en grootouders staan ​​altijd klaar met knuffels. Eliran's recept voor het leven: "Familie samenzijn."


Prescriptions for Life is een nieuw project van de Israëlische non-profitorganisatie Haverut , 14 jaar geleden opgericht door familietherapeut Rachel Fox-Ettun om het ziekenhuis te promoten als een ruimte die lichaam, geest en ziel geneest.


"We maken van het ziekenhuis een educatieve omgeving op een leuke en mooie manier - om de patiënt als een hele persoon te zien, om chronisch zieken een set hulpmiddelen te geven om een ​​'dokter' voor hun eigen leven te worden en het voortouw te nemen voor hun eigen welzijn”, zegt ze.


Prescription for Life-video's, in het Hebreeuws met Engelse en Arabische ondertitels, moeten worden vertoond in ziekenhuizen waar chronisch zieke kinderen wachten op behandelingen.


"Terwijl mensen wachten met angst, woede, verveling en angst, zullen ze deze korte clips zien en geïnspireerd worden om een ​​betere kwaliteit van leven, hoop en welzijn te bereiken", zegt Fox-Ettun tegen ISRAEL21C.


Het project heeft ook een positief effect op het ziekenhuispersoneel en op de gezinsleden van de kinderen, zegt ze.


Prescriptions for Life omvat acht één-op-één sessies die uitmonden in het filmen door docyourstory uit Tel Aviv.


Cinematograaf Keren Greenberg filmt Ofir, een 17-jarige met de ziekte van Crohn, in Beit Shemesh. Foto met dank aan docyourstory


“We begonnen met het maken van een inspirerend boekje met verschillende 'voorschriften voor het leven' voor gehospitaliseerde kinderen en hun families. Verpleegkundigen gaven het boekje aan de patiënten toen ze uit het ziekenhuis werden ontslagen”, vertelt Fox-Ettun aan ISRAEL21c


“Vervolgens evolueerde het naar diep één op één werken, zoeken naar wat het kind helpt het hoofd boven water te houden, wat hem of haar zin, kracht en geluk geeft. Daaruit kiezen ze één 'recept' om in te investeren, met de bedoeling de volledige verantwoordelijkheid voor hun eigen leven te nemen”, zegt ze.


"Het is uit passief zijn en een slachtoffer van omstandigheden om actief te worden - niet alleen door medicijnen te nemen of fysiotherapie te doen, maar door dingen te doen uit de wereld van kunst, muziek, natuur, liefde, familie en vrienden, dans, schrijven , dankbaarheid."


Haverut heeft een subsidie ​​ontvangen van het Hadassah Medical Center in Jeruzalem, dus de video's zullen eerst worden vertoond op de pediatrische afdelingen van de twee ziekenhuizen van Hadassah.


ALYN revalidatieziekenhuis voor kinderen en adolescenten, ook in Jeruzalem, zal de video's gebruiken om personeel en studenten te trainen in holistische zorg. Fox-Ettun werkt samen met andere ziekenhuizen om Prescriptions for Life ook te implementeren.


Holistische benadering


Ze begon met Haverut 10 jaar na de dood van haar dochter Ruth op 11-jarige leeftijd aan complicaties van cystische fibrose.


“Ik was heel dankbaar voor het medische systeem dat Ruth hielp om langer te overleven dan iemand had verwacht. Toch voelde ik dat er iets cruciaals ontbrak: de component van de geest, een holistische benadering. Elke persoon heeft een gezonde kern waarmee we ons kunnen verbinden en versterken”, legt Fox-Ettun uit.


Haverut begon een programma voor spirituele zorg, dat kunst, muziek en mindfulness op een cultureel toegankelijke manier in het genezingsproces bracht voor jonge Joodse en Arabische patiënten op de Mount Scopus-campus van Hadassah. Het is uitgebreid naar andere ziekenhuizen, waaronder het Ziv Medical Center in Safed (Tzfat).


In de wachtkamer van de kinderpolikliniek in het Hadassah Medical Center-Ein Kerem, van links, Haverut Founder & CEO Rachel Fox-Ettun, illustrator en grafisch ontwerper Naama Bernhardt, kunstenaar Alaa Edris, spirituele verzorger en kunstenaar Judy Weingrod, en Haverut opvoeder/project manager Avital Gvaryahu Taf. De muur was een project van Haverut.


Prescriptions for Life, zegt Fox-Ettun, is een model waar haar dochter naar leefde. Ze was verdrietig om te weten dat ze stervende was, maar was vastbesloten om het beste te maken van elke dag die ze nog had.


Als Ruth een recept voor het leven zou kunnen schrijven, wat zou dat dan zijn?


Haar moeder dacht even na. “Ik geloof dat haar boodschap zou zijn om hier en nu te leven, volledig verbonden met onszelf en met anderen en met het leven.”

43 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page