top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De wereld staat op het punt haar eerste plantaardige zalmfilet te krijgen


Plantish streeft ernaar om tegen 2024 plantaardige zalmfilet op je vork te zetten. Foto met dank aan Plantish


Zet je veganistische tartaarsaus klaar - 's werelds eerste volledig plantaardige, geheel gesneden zalmfilet zou in 2024 op je vork kunnen liggen.


Deze gedurfde stap van de Israëlische foodtech-startup Plantish komt op een moment dat zorgen over overbevissing, antibiotica, hormonen, kwik en microplastics een wereldwijde golf van interesse in plantaardige en gekweekte alternatieven voor conventionele vis veroorzaken.


De in Rehovot gevestigde startup ontwikkelt een gepatenteerde technologie voor additieve productie om tegen lage kosten en op grote schaal een lookalike, smaak-achtige zalmfilet-analoog in 3D te printen.


Deze filet is ontworpen om dezelfde eiwitten, B-vitamines en omega-3- en omega-6-vetzuren te bevatten als echte zalm, maar zonder gifstoffen (of botten!).


Plantish, opgericht in maart 2021, heeft $ 2 miljoen opgehaald bij TechAviv Founder Partners en angel-investeerders, waaronder Nuseir Yassin van Nas Daily .


Medeoprichters van Plantish, van links: Dr. Ron Sicsic, Dr. Ariel Szklanny, Dr. Hila Elimelech, Ofek Ron. Foto met dank aan Plantish


Medeoprichter en CEO Ofek Ron zei tegen ISRAEL21C "dat het doel van het bedrijf is de oceanen te redden en de noodzaak om zeedieren te consumeren te elimineren door duurzamere, voedzamere en heerlijkere visopties te bieden."


"Heerlijk" is het operatieve woord.


Plantish Salmon zal alleen bij de consument aanslaan als het authentiek smaakt. En dat is niet eenvoudig te realiseren als de hoofdingrediënten peulvruchteneiwitten en algenextracten zijn.


Smaak en textuur


“Er zijn bijna eindeloze mogelijkheden om nieuwe producten te ontwikkelen die verschillende markten over de hele wereld aanspreken. Maar mensen zullen ze alleen kopen als ze dezelfde smaak en textuur hebben als conventionele vis”, zegt Marika Azoff, specialist in corporate engagement voor het Good Food Institute (GFI), in haar recente state-of-the-industry-rapport over alternatieve zeevruchten.


"De uitdagingen betreffen zowel smaak als textuur - de delicate textuur van een schilferige visfilet, 'oceanisch' maar niet te visachtig," legde ze uit.


Plantish ontwikkelt zalm op basis van planten. Foto door Asaf Karela


Als die uitdagingen worden aangegaan, kunnen plantaardige en gekweekte vis niet alleen de menselijke gezondheid ten goede komen, maar ook de gezondheid van de planeet en haar waterwegen.


Commerciële visserij, en vooral de habitatvernietigende praktijk van bodemtrawls, veroorzaakt vervuiling en het verlies van mariene soorten en biodiversiteit.


Beschikbaarheid en kosten zijn ook aantrekkelijke redenen om die vissersboot aan te meren.


"De voordelen van plantaardige of gekweekte vis zijn onder meer de mogelijkheid om het overal te produceren, niet alleen in de buurt van waterbronnen, wat ook de kosten en de ecologische voetafdruk verlaagt", benadrukt Azoff. "Productie kan vraaggestuurd zijn, waardoor het enorme probleem van bederf waarmee de industrie wordt geconfronteerd, wordt verminderd."


Vis is aan het inhalen


Plantaardige en kweekvlees- en pluimveebedrijven zijn talrijker en geavanceerder dan bedrijven die zich bezighouden met visalternatieven. Israël heeft ongeveer een dozijn bedrijven in de alternatieve vlees- en pluimveesector, zoals Redefine Meat en Aleph Farms .


Alternatieve vis, hoewel nog steeds een heel nieuwe en kleine sector, zwemt om in te halen.


Wereldwijde voedselconglomeraten zoals BirdsEye, Nestlé en Cargill hebben al alternatieve visproducten gelanceerd, zei Azoff. Bedrijven zoals Bumble Bee, Long John Silver's en Walmart streven ook naar partnerschappen met startups voor alternatieve vis.


GFI-statistieken tonen aan dat op planten en in cellen gekweekte vis-, schaal- en schelpdierbedrijven in 2020 meer dan $ 80 miljoen hebben opgehaald (vier keer zoveel als in 2019), en in de eerste helft van 2021 bedroeg het totaal $ 116 miljoen.


Plantish zegt dat zijn veganistische filet er net zo uit zal zien en smaken als zalm. Foto door Asaf Karela


In de Verenigde Staten zijn de meest populaire alternatieve visproducten analogen van witte vis, krab, tonijn en garnalen, volgens GFI. De meeste van die producten komen in gehakte vorm, maar de belangrijkste marktkans is in hele gesneden vis.


Zalm is de tweede meest populaire vis in Amerika, na garnalen. Wereldwijd is zalm goed voor $ 50 miljard van de $ 586 miljard vismarkt. Maar niemand heeft alternatieve zalm in zijn geheel geperfectioneerd.


Dat is wat Plantish wil doen, met de hulp van zijn wetenschappers en chef-kok Nir Zook.


Het Plantish-team in Rehovot. Foto met dank aan Plantish


Indien succesvol, zou Plantish een prominente plaats kunnen claimen tussen de ongeveer 60 startups van plantaardige en gekweekte vis die momenteel actief zijn in de Verenigde Staten en Europa.


Gekweekte vis, een vis-identiek product gemaakt van viscellen onder laboratoriumomstandigheden, is goed voor een minderheid van de ongeveer 90 startups over de hele wereld die werken aan visalternatieven.
45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page