top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De zeven jaar van president Rivlin - meer verkiezingen dan enig andere president


President Rivlin. Foto MFA . Foto Mark Neiman (GPO)


Vandaag, woensdag, is het dan zover en komt er een einde aan de zevenjarige termijn van Reuven Rivlin als tiende president van Israël, waarbij hij vanavond zal worden opgevolgd door Isaac Herzog. Rivlin wordt door velen in Israël gezien als een 'vaderfiguur', die ondanks het persoonlijk leed wat hem overkwam tijdens zijn ambtstermijn toen zijn vrouw Nehamia overleed, zich bleef inzetten voor de staat Israël.


Er zijn weinig andere presidenten geweest die zo geliefd waren als Rivlin, m.u.v. Shimon Perez, maar er is zeker geen president geweest die tijdens zijn ambtstermijn vijf verkiezingen heeft meegemaakt.


Ook is geen president geweest die zoveel parlementsleden heeft beëdigd en zoveel uren heeft besteed aan het vormen van een regering, volgens een verklaring dinsdag van de residentie van de president.


Terwijl hij het land door een tumultueuze politieke periode leidde, verleende Rivlin ook meer gratie en schrapte meer strafregisters dan zijn voorgangers.


Rivlin startte ook verschillende programma's om gevangenen gratie te verlenen of strafregisters te annuleren.


Eén zo'n systeem was het annuleren van de dossiers van soldaten of dienstplichtigen die waren veroordeeld voordat ze met hun dienst begonnen. Als gevolg hiervan werden de strafregisters van 350 soldaten geannuleerd.


Vandaag, woensdag kwam de Shin Bet, Israëls binnenlandse veiligheidsdienst, opeens met een foto, waarin een zwaar vermomde Rivlin in het openbaar rondloopt, samen met veiligheidsagenten.


De doorgaans gladgeschoren Rivlin, die op 81-jarige leeftijd een terugwijkende witte haarlijn heeft, werd afgebeeld met een dikke donkere pruik en verstopte zich achter een borstelige baard.


Ongedateerde foto van president Rivlin waarin hij vermomd rondloopt. Foto Shin Bet


Volgens een begeleidende verklaring van de veiligheidsdienst "genoot de president enkele uren volledige anonimiteit naast Shin Bet-agenten die goed zijn opgeleid in heimelijk werk als 'ongeziene verdediging'", aldus de veiligheidsdienst.


President Rivlin markeerde de 70e Onafhankelijkheidsdag van Israël in 2017 met een speciaal gratieprogramma. Zo werd er gratie verleend aan onder meer oudere gevangenen, mensen met ernstige gezondheidsproblemen, mensen van wie de kinderen vanwege hun gevangenschap niet door hun ouders werden opgevangen, en gevangenen die zelf het slachtoffer waren van misdaden.


In de afgelopen zeven jaar heeft Rivlin ook programma's geïntroduceerd om strafregisters te wissen voor sommige overtreders in de Ethiopische gemeenschap. Hij startte ook een soortgelijk programma voor degenen die de prostitutie verlaten.


Hier is dan zijn presidentschap in cijfers.


  • 35 staatsbezoeken, 879 ontmoetingen met leiders, godsdienst leiders en diplomaten in het huis van de president.

  • 785 videoboodschappen voor evenementen en leiders.

  • 932 reizen naar locaties in het hele land.

  • 62 condoleance bezoeken aan families van terreurslachtoffers en 190 condoleance bezoeken aan families van gesneuvelde soldaten.

  • 33 gerechtelijke beëdigingsceremonies die 454 rechters en senior rechters installeerden.

  • 36 diplomatieke ceremonies om 168 ambassadeurs te verwelkomen

  • 1.830 keer gratie verleend en 1.365 strafdossiers geannuleerd, waarvan 350 van soldaten

19 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page