top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De zoete lekkernij Knafeh wordt een instelling in de shuk van Jeruzalem


Trek in iets zoets? Ga naar Machane Yehuda voor knafeh. Foto door Sarah Levi via ISRAEL21C


Reizigers en Israëli's genieten al lang van knafeh in Arabische etablissementen, vaak geserveerd naast desserts zoals baklava en andere stroperige zoete lekkernijen.


Voor degenen die koosjer houden, was dit dessert echter grotendeels verboden terrein tot 2017 toen de eerste knafeh winkel, Ir David (Stad van David), in de shuk werd geopend en vrijwel onmiddellijk een cultstatus kreeg die anderen inspireerde om hun eigen knafeh te openen. Israel21c ging op onderzoek.


Er is zelfs een stand genaamd Knaf die een hartige vleesversie serveert, waarbij kaas wordt vervangen door gekruid rundvlees of asado.


De shuk heeft behoorlijk wat rages en trends meegemaakt die kwamen en gingen, waaronder churros, bubbelwafels en duikrepen. Hoe versloeg knafeh de kansen? En waarom vertoont deze trend geen tekenen van ophouden?


Terwijl velen deze populariteit toeschrijven aan het verlangen van mensen om hun zoetekauw te bevredigen, suggereert de in Jeruzalem wonende gids Joel Haber dat knafeh een "post-conflict mentaliteit" symboliseert.''


Hij ziet de omhelzing van deze zoete traktatie als een collectieve gedragsreactie op het moe zijn van het voortdurende regionale conflict.


Hoewel al deze onderstaande plaatsen een soortgelijk product serveren, hebben ze allemaal unieke wendingen en verhalen die hen van elkaar onderscheiden.


Ir David/Stad van David Knafeh


Ir David was de eerste plaats in de shuk met dit kaasachtige dessert. Het etablissement is eigendom van de familie Moreno, beroemd om hun noten en snacks in de shuk en in heel Jeruzalem. Sinds de opening van Ir David in 2017 hebben ze massa's toeristen en lokale bewoners getrokken.


Efrat, een Jeruzalemiet van in de twintig, werkt nu ongeveer anderhalf jaar bij Ir David. Ze schrijft de populariteit van knafeh toe aan de zoetheid en eenvoud ervan en aan Ir Davids aanwezigheid op sociale media. Met meer dan 6.300 volgers op Instagram zorgt deze plek voor een grote buzz onder Israëli's.


Foto Ir David Instagram


Ir David biedt toppings zoals geplette pecannoten, geroosterde kokosnoot, marshmallows, koekjes en snoepjes, plus een selectie van sauzen - chocolade, Nutella, tahina en karamel, evenals een klodder softijs aan de zijkant.


Voor Joodse klanten die eindelijk de kans krijgen om te genieten van de koosjere versie van dit traditionele dessert, biedt Ir David een aantrekkelijke balans tussen exotisch en vertrouwd.


Knafe Jeruzalem

Een paar kraampjes verderop staat Knafe Jerusalem. Oshri, de eigenaar, legde uit dat het openen van deze plek minder te maken had met het bijhouden van de trend en meer met goddelijke tussenkomst.


Oshri wijst naar de lucht en beweert dat het zo moest zijn, en legt gretig uit dat zijn knafeh de beste in de shuk is. Hoewel hij het recept niet gaf, zei hij dat het allemaal om hoogwaardige ingrediënten gaat.


Hij merkt op dat zijn knafeh is gemaakt met echte boter en halfzoute Bryndza-kaas van schapenmelk, en een familierecept voor de siroop. De kadayif is niet oranje geverfd zoals in sommige etablissementen. En terwijl de menigte dol is op hun toppings, is zijn 'klassieker' het populairst en wordt hij gegarneerd met pistachenoten en geroosterde geschaafde kokosnoot, besprenkeld met tahina met een kant van softijs.

Knafeh wordt vaak geserveerd met siropen en softijs erbij. Foto door Sarah Levi via ISRAEL21C


BaklaWens

Loop een paar meter naar beneden en je bereikt BaklaWish . Deze baklavakraam bestaat sinds 2018 en is zoals de naam al doet vermoeden vooral bekend om zijn baklava.

Een bord knafeh van BaklaWish op de Machane Yehuda-markt. Foto door Danya Belkin via ISRAEL21C


Yosef, de eigenaar, deelt dat het toevoegen van kanafeh aan het menu hun bedrijf geen kwaad heeft gedaan. Door een zoete kaas van koemelk te gebruiken en klanten te voorzien van verschillende soorten toppings en ijs, kunnen ze deze groeiende honger naar knafeh stillen.


Knafeh Al Halabi


Knafeh Al Halabi is een snoepwinkel die gespecialiseerd is in desserts in Syrische stijl, waaronder verschillende versies van knafeh, een veganistische optie en een verscheidenheid aan baklava.


Knafeh Al Halabi serveert desserts in Syrische stijl. Foto door Sarah Levi via ISRAEL21C


Om deze trend bij te houden, hebben ze ook een vergelijkbare versie van de populaire knafeh toegevoegd die te vinden is in de nabijgelegen etablissementen, compleet met toppings en ijs.


Yakir, een medewerker, schrijft de aanhoudende populariteit van knafeh toe aan het vertegenwoordigen van de "sfeer van de shuk" voor Israëli's en buitenlandse toeristen.


Café Turki


Een paar kraampjes verderop van Al Halabi is Cafe Turki . Een relatief nieuwe toevoeging aan de shuk, deze authentieke Turkse plek biedt Turkse "water" kaas boreka's, evenals Turks fruit, thee en koffie.


Foto Café Turki


Sam, de eigenaar, is een nieuwe immigrant uit Istanbul en deelt met trots zijn lokale keuken in de shuk. Hij heeft onlangs knafeh aan zijn beperkte menu toegevoegd vanwege de populariteit van de knafeh-plekken die zijn stand letterlijk omringen.


"Knafeh is Turks en wij maken de onze in Turkse stijl", vertelt hij aan ISRAEL21c. "We gebruiken echte boter van hoge kwaliteit en dit is wat ons onderscheidt van de andere etablissementen."


Sam wijst er ook op dat hij ijs rechtstreeks uit Turkije aanbiedt – vanille of vanille en pistache – wat eens te meer de authenticiteit van zijn product benadrukt.


Naarmate meer toeristen de shuk blijven vullen, ziet deze trend geen tekenen van ophouden. Hoewel er een vriendschappelijke competitie lijkt te bestaan ​​tussen knafeh-kraampjes, lijken ze allemaal de vruchten te plukken van deze zoete traktatie die eenvoudig en snel te maken is en exotisch en smakelijk voor klanten.167 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page