top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Democratische verkiezingen volgens Likud: "Netanyahu uitdager Edelstein op onverkiesbare plaats"


Netanyahu en Edelstein in betere tijden. Screenshot YouTube


Tijdens de door de Likud als democratisch aangekondigde verkiezingen voor het vaststellen van de kieslijst voor de verkiezingen van 1 november, vielen twee zaken op: de sluiting van de stemming werd herhaaldelijk uitgesteld wegens de lage opkomst en Yuri Edelstein die Netanyahu als lijsttrekker had uitgedaagd werd op een onverkiesbare plaats gezet.


Likud opende woensdag ongeveer 110 stembussen in het hele land voor zijn 140.000 geregistreerde kiezers. De partij verlengde herhaaldelijk de stemuren tot diep in de avond om een ​​lage opkomst tegen te gaan. De peilingen sloten uiteindelijk om 22.30 uur met ongeveer 58% van de leden die stemden, vergelijkbaar met eerdere Likud-voorverkiezingen.


Opvallend was wat Yuri Edelstein overkwam. Voormalig Knesset voorzitter en minister van Volksgezondheid, Edelstein, was een goede vertrouweling van Netanyahu, maar zei vorig jaar dat hij van plan was om Netanyahu uit te dagen voor het leiderschap van Likud.


De regering van Netanyahu was destijds "gewoon gevaarlijk voor Israël", zei Edelstein terwijl hij zijn uitdaging aankondigde, eraan toevoegend dat de partij er herhaaldelijk niet in was geslaagd een stabiele coalitie te vormen onder de oude leider. Edelstein gaf de leiderschapsuitdaging in juni op.


Dat was echter te laat. Exit-peilingen na het sluiten van de voorverkiezingen voorspelden dat Yuli Edelstein, een trouwe Likud-fan en zijn voormalige nummer 2, de 23e plaats op de kieslijst van de partij zal plaatsen na het uitdagen van Netanyahu's heerschappij vorig jaar. Door de lage plaatsing zal Edelstein na de algemene verkiezingen van dit jaar waarschijnlijk niet in de Knesset komen, meldt The Times of Israel.


Naast Edelstein werd verwacht dat de voormalige partijpijlers Tzachi Hanegbi, David Bitan en Haim Katz na de voorverkiezingen niet terug in de Knesset zullen komen vanwege hun kritiek op Netanyahu en daardoor lage plaatsing zo bleek uit exitpolls.


Netanyahu getrouwen Amir Ohana en Yariv Levin, werden voor hun trouw beloond en kregen de meeste stemmen bij de felbevochten voorverkiezingen, volgens een exitpoll van Direct Polls.


Ohana was een jaar minister van Justitie voordat de huidige regering in juni 2021 werd gevormd en Levin wordt beschouwd als een toekomstige kandidaat voor die functie. Beiden zijn nauw verbonden met Netanyahu en zijn gezien in de voorhoede van pogingen om de oppositieleider uit zijn juridische moeras te halen. Netanyahu vecht in drie gevallen tegen corruptie en fraude in de rechtszaal.


Boaz Bismuth, die stopte als redacteur van de pro-Netanyahu Israel Hayom krant om zijn geluk bij de Likud te proberen, werd voor zijn trouw beloond en zou naar verwachting de hoogste plek krijgen voor een nieuwkomer in de voorverkiezingen, met een peiling die hem voorspelde op de 15e plaats en een andere op de 10e plaats, waardoor hij in de Knesset zal komen.


Het verkiezingsticket van Likud heeft plaatsen gereserveerd voor bepaalde kandidaten, wat betekent dat het onwaarschijnlijk is dat iemand die na de 20e plaats in de voorverkiezingen plaatst de Knesset zal halen.


Daarnaast reserveert de partij ongeveer een derde van haar plaatsen voor kandidaten die bepaalde gebieden of demografische groepen vertegenwoordigen, en laat ook plekken vrij om als politieke gunsten te worden uitgedeeld tijdens de coalitieonderhandelingen voor en na de verkiezingen.


De definitieve uitslag wordt later op donderdag verwacht omdat het tellen van de stemmen handmatig gebeurt.
78 weergaven0 opmerkingen
bottom of page