top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Deri geeft belastingfraude toe; Org. voor Quality Government wil dat hij nooit meer in Knesset komt


Shas leider Arjeh Deri. Screenshot YouTube


Het kantoor van procureur-generaal Avichai Mandelblit heeft formeel aangekondigd dat de leider van de ultraorthodoxe partij Shas, Aryeh Deri, formeel zal worden aangeklaagd als onderdeel van een pleidooiovereenkomst, waarbij hij een paar belastingovertredingen toegeeft in ruil voor zijn ontslag uit de Knesset en het betalen van een boete van NIS 180.000 (€ 50.000).


Mandelblit zei dat als gevolg van Deri's publieke toezegging om ontslag te nemen uit de Knesset, hij niet zou zoeken naar een bevinding van morele schande die Deri ervan zou kunnen weerhouden zich kandidaat te stellen voor de volgende Knesset.


Hierdoor zal Deri zal voorzitter van de Shas partij kunnen blijven en in ieder geval in staat zijn om zich in eerste instantie kandidaat te stellen voor de volgende Knesset.


Deri, een voormalig minister van Binnenlandse Zaken, had eerder al 22 maanden gevangenisstraf uitgezeten nadat hij in 1999 was veroordeeld voor omkoping, fraude en vertrouwensbreuk en waarvoor hij to 3 jaar gevangenis was veroordeeld voordat hij in 2013 terugkeerde naar de Knesset.


Deri zei in een verklaring: "met betrekking tot de belastinggeschillen heb ik besloten de verantwoordelijkheid te nemen voor fouten die zijn gemaakt zonder kwade bedoelingen, om de affaire achter me te laten en een hele rechtszaak hierover te voorkomen".


Inmiddels heeft de Movement for Quality Government in Israël gezegd in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof tegen de pleidooiovereenkomst die Aryeh Deri heeft getekend met aanklagers.


"Het kan niet zo zijn dat een publieke figuur die dit soort overtredingen heeft begaan, in de toekomst kan terugkeren naar publieke functies", zegt de groep tegen Army Radio, eraan toevoegend de pleidooi overeenkomst beschamend te vinden.


52 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page