top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Deri slaat terug: 'Ze sluiten de deur, wij komen door het raam'


Screenshot KAN News


Na de dramatische uitspraak van het Hooggerechtshof die Arye Dery verbood om als minister in de regering van Benjamin Netanyahu te dienen - mogelijk de stabiliteit van zijn regeringscoalitie in gevaar brengend - waarschuwde Dery: "Als ze de deur sluiten, komen we door het raam binnen."


Het was woensdagavond een komen en gaan van politici naar het huis van Aryeh Deri, je kon spreken van een soort van bedevaart die begon met de komst van premier Netanyahu, die 45 minuten bij Deri bleef.


Volgens een mededeling van het kantoor van Netanyahu, zou hij tegen Deri hebben gezegd: "Als mijn broer in nood is, kom ik naar hem toe.". Er werden geen details van de bespreking verstrekt.

In de uren na de uitspraak begaf een gestage stroom politici, rabbijnen en andere hoogwaardigheidsbekleders, waaronder Netanyahu, zich naar een van Deri's huizen in de wijk Har Nof in Jeruzalem. Een paar honderd supporters die zich buiten Deri's huis hadden verzameld, juichten de Shas leider toe toen hij na de bijeenkomst even tevoorschijn kwam.


Knesset voorzitter Amir Ohana, die was gearriveerd voor een kort bezoek, kreeg buitenshuis boegeroep van enkele Deri-fans. Ohana's aanstelling als openlijk homoseksuele man heeft sommigen in ultraorthodoxe gemeenschappen woedend gemaakt.


Dery kwam woensdagavond uit zijn huis in Jeruzalem na opeenvolgende ontmoetingen met Netanyahu en andere coalitieleiders en vertelde verslaggevers dat "de mensen de beslissing zullen beoordelen en het zelf zullen zien."


'Als ze de deur voor ons sluiten, komen we door het raam binnen', waarschuwde hij. 'Als ze het raam sluiten, breken we in via het plafond.'


De Shas partij, die aan het hoofd staat van Arye Dery, hekelde woensdag de beslissing van de rechtbank en zei dat het de verkiezingen in feite irrelevant maakt, want "de rechtbank die zich voordoet om voor minderheden te zorgen, heeft de stem en de stem van 400.000 Shas kiezers weggegooid."


Het opvallende was dat niemand het sprak over het feit dat voor het Hooggerechtshof het belangrijkste punt om Deri te diskwalificeren als minister, de pleidooi overeenkomst was die hij januari 2022 had ondertekende, waarbij hij overeenkwam zich uit de politiek terug te trekken in ruil voor een voorwaardelijke gevangenisstraf.


Een woordvoerder van de Likud partij van Netanyahu heeft een verklaring afgegeven namens de coalitieleiders, waarin hij zegt dat ze zullen handelen "op elke legale manier die voor ons beschikbaar is en zonder uitstel, om het onrecht en de schade die is toegebracht aan het democratische besluit en de soevereiniteit recht te zetten".


Extreemrechtse minister van Financiën Bezalel Smotrich hekelde "links" omdat het beweerde dat de democratie in gevaar was toen "tien rechters besluiten de wil van het volk terzijde te schuiven", met de belofte "De regering zal niet vallen".


Volgens Yair Lapid, Israëls oppositieleider, "is deze regering illegaal als Aryeh Dery niet wordt ontslagen. Een illegale regering kan niet van haar burgers eisen dat ze de wet respecteren. Als Dery niet wordt ontslagen, zal Israël een gerechtelijke crisis ondergaan en zal ophouden een democratie te zijn."


Toen Aryeh Deri later op de avond uit zijn huis kwam werd hij als een held door enkele honderden supporters toegejuicht.

Wordt vervolgd.165 weergaven1 opmerking

1 Comment


R Thomasson
R Thomasson
Jan 19, 2023

De Deri fan-club staat het dichtste bij een primitieve meute uit een Derde Wereldland, die opkomt voor een "corrupte populaire Mullah" of een twijfelachtige "heilige" . Zij noemen zich "Shomrei Torah Sepharadiem". Wat de "Sepharadiem" betreft, deze mensen zetten de echte Sephardische Joden tot schande. Ik zie absoluut niet in, dat Portugese Joden in Nederland en Denemarken kunnen trots op hen zijn. Vergelijking tussen Arie Deri en Michael Melchior (Sephardische Deense rabbijn). Hetzelfde geldt ook voor Sephardische Joden uit Turkije, Griekenland, Italië of Zuid Amerika. Ook de naam Arie (leeuw) zet tot schande de koning van het dierenrij. Men kon hem beter hyena noemen.

Like
bottom of page