top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Deze Olympische kampioen vond haar sport in de straten van Tel Aviv


Lonah Chemtai Salpeter zegt dat hardlopen haar geest ontspant en haar in staat heeft gesteld om aan verschillende mensen en ervaringen te worden blootgesteld. Foto met dank aan NN runningteam via ISRAEL21C


In Israël behoeft Lonah Chemtai Salpeter nauwelijks introductie. Ze is tenslotte een van de topatleten van het land.


Alleen al vorig jaar won ze bronzen medailles op zowel de WK-marathon als de 10.000 meter van het EK Atletiek.


In 2020 won ze de marathon van Tokio en in 2018 behaalde ze de eerste plaats op de Europese 10.000 meter. Afgelopen november werd ze tweede in de vrouwenrace van de New York City Marathon.


Chemtai Salpeter vertegenwoordigde ook Israël op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio en 2016 in Rio en heeft een hele reeks nationale hardlooprecords. Volgende op haar lijstje: de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.


“Hardlopen geeft me een vrij gevoel. Ik geniet ervan dat mijn geest vrij is, en je voelt je energie, je hebt het gevoel dat er iets ontspant in de geest”, vertelt ze aan ISRAEL21c.


Lonah Chemtai Salpeter heeft al twee internationale bronzen medailles gewonnen en traint voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Foto met dank aan NN runningteam via ISRAEL21C


"Je moet voor jezelf rennen, om je goed te voelen", voegt ze eraan toe. “Ik hou ook van hardlopen omdat je naar veel landen gaat en veel mensen ontmoet. Je krijgt veel ideeën en je kunt veel leren van atleten uit verschillende landen.”


Familie is haar drijfveer

Chemtai Salpeter, 34, begon minder dan tien jaar geleden met professioneel hardlopen. Ze was niet een van deze atleten die als kind al bezig was met wedstrijden.


"Toen ik jong was, was ik aan het rennen, niet serieus, maar gewoon aan het rennen zoals andere kinderen op school", merkt ze op. "Ik begon serieus te rennen in Israël."


Geboren en getogen in West Pokot in het westen van Kenia, kwam Chemtai Salpeter in 2008 naar Israël voor werk. Eenmaal hier begon ze met hardlopen als tijdverdrijf.


"Toen ik mensen begon te zien rennen in [Tel Aviv], zei ik tegen mezelf: 'Ik kan net als zij zijn'", herinnert ze zich. "Toen ontmoette ik mijn man, en hij moedigde me aan en steunde me veel."


Lonah Chemtai Salpeter zegt dat haar familie haar motivatie is. Foto met dank aan Lonah Chemtai Salpeter via ISRAEL21C


Een paar jaar snel vooruit en zij en haar man, hardloopcoach Dan Salpeter, werden een van de toonaangevende sportteams van het land. Ze werden ook ouders van Roy, nu acht, met wie ze in Kibbutz Lehavot Habashan in het noorden van Israël wonen.


"Zij zijn degenen die me enorm motiveren", zegt ze.


Omgaan met pijn en verlies

ISRAEL21c betrapt Chemtai Salpeter niet lang nadat ze terugkwam van een trainingssessie van een week in Kenia.


“Ik ben niet bij mijn familie als ik aan het trainen ben – er is geen hoogte in Israël, dus ik moet naar Kenia en zij moeten thuis blijven. Dus er is een uitdaging dat we niet vaak samen zijn.


Een andere uitdaging voor atleten is leren omgaan met de pijn, zegt ze.


“En verliezen. Je traint maandenlang en je bent teleurgesteld, maar je moet een uitdaging aangaan. Je moet weten waar je zwakheden waren en welke fouten je hebt gemaakt.”


Een andere uitdaging zijn de fysieke en hormonale veranderingen die vrouwen ervaren.


Op de Olympische Spelen van Tokio in 2020 vertraagde ze tegen het einde van de race, ondanks dat ze tot de leidende hardlopers behoorde. De reden? Menstruatiekrampen - een feit dat ze vervolgens bekendmaakte en uitlegde om het probleem onder de aandacht te brengen.


In stilte rennen

Een leuk feit is dat Chemtai Salpeter in stilte loopt, zonder muziek.


"Ik luister altijd graag naar mijn hartslag", zegt ze. “Ook al loop ik 42 kilometer, ik ren zonder muziek.”


Lonah Chemtai Salpeter begon met hardlopen als hobby voordat ze professional werd op aanmoediging van haar partner, een hardloopcoach. Foto met dank aan NN runningteam via ISRAEL21C


Ze heeft ook enkele pro-tips voor aspirant-hardlopers.


“In het begin is het moeilijk; In het begin kun je zelfs bang worden voor hoe je ademt als je rent. Het is iets waar je net mee bent begonnen, zodat je tegen jezelf kunt zeggen dat je niet bang hoeft te zijn – ga gewoon door, en hoe meer je traint, hoe gemakkelijker het wordt”, belooft ze.


In de toekomst hoopt Chemtai Salpeter kinderen in Israël te motiveren om te gaan hardlopen en sporten. Ze hoopt ook dat haar grootste prestaties nog moeten komen.


“Ik zal nog steeds mijn best doen, rennen voor de marathon. Het is niet kort - het is een lange afstand en je moet lang trainen, en je moet ervoor kiezen om het te doen. Ik vind het leuk en ik maak mijn familie trots en gelukkig.”102 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page