top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Digitale geletterdheid verspreiden onder burgers die achter zijn gebleven


Illustratieve foto door Marvin Meyer op Unsplash


Emil Ziada, een 17-jarige die in Ramla woont, zei dat het hem altijd stoorde om oudere mensen te zien wachten... en wachten... bij bushaltes "omdat ze geen toegang hadden tot de busschema's op computers of smartphones."


Terwijl moderne technologie het voor sommige mensen gemakkelijker maakt, zegt Ziada, betekent het ook dat "veel mensen achterblijven".


Als deelnemer aan Net@, een jongerenprogramma dat wordt gesponsord door Appleseeds , een non-profitorganisatie gevestigd in Ramla die tot doel heeft digitale gelijkheid te creëren in Israël, organiseerden Ziada en 15 andere Net@-deelnemers "Digital Ramla".


De studenten zetten pop-up stands op openbare plekken zoals winkelcentra, winkelcentra en de buitenmarkt. De vrijwilligers benaderden ouderen en probeerden hen te helpen met problemen die technologie kan oplossen, zoals het plannen van Zoom-bijeenkomsten met familieleden die elders wonen.


Ziada zei dat het project zo succesvol was dat mensen vaak terugkeerden naar de pop-upstands voor meer hulp.


Buitengesloten

Anat Tzur, CEO van Appleseeds, vertelt ISRAEL21c dat meer dan een miljoen Israëli's computer analfabeet zijn.


Onder hen zijn overlevenden van de Holocaust, senioren, uitkeringsgerechtigden, mensen in de ultraorthodoxe (Haredi), bedoeïenen en Ethiopische gemeenschappen, en inwoners van de geografische en sociale periferie.


"Al deze mensen hebben geen toegang meer tot vitale rechten en levenskwaliteit, zoals overheidsuitkeringen, gezondheidszorg en zelfs vrijetijdsbesteding", zei Tzur.


“Mensen die niet digitaal onderlegd zijn, kunnen geen afspraken maken met dokters, in de bus stappen omdat ze geen geld op hun buskaart kunnen zetten, of zelfs maar naar het postkantoor gaan”, zegt Tzur.


Om mensen te voorzien van relevante technologische en digitale vaardigheden voor het leven, heeft Appleseeds 20 vestigingen in heel Israël, van Kiryat Shemonah in het noorden tot Eilat in het zuiden.


Tzur zei dat toen Appleseeds in 2000 begon, de oprichters al de noodzaak erkenden om alle sectoren van de Israëlische samenleving te helpen computervaardig te worden.


De organisatie was oorspronkelijk gevestigd in Noord-Tel Aviv, maar verhuisde vervolgens het hoofdkantoor naar Ramla met als specifiek doel daar te zijn waar de behoeften het grootst zijn.


Op de Wohl Campus in Ramla organiseert de organisatie verschillende activiteiten door heel Israël. Alle programma's zijn volledig gratis.


Opwaartse mobiliteit

Technologie is een "sleutelmechanisme voor opwaartse mobiliteit binnen de Israëlische samenleving", zei Tzur.


En hoewel Israël bekend staat als de startup-natie, werkt slechts 9 procent van de Israëli's in de hightech. Daarvan is slechts 3% Haredi, 2% Arabisch en 30% vrouw.


Om de paar maanden organiseert Appleseeds een technologische bootcamp voor ongeveer 50 stagiairs uit verschillende sectoren, waarbij computervaardigheden worden aangeleerd, waaronder website-ontwikkeling, grafisch ontwerp en geavanceerde codering; evenals zachte vaardigheden zoals het schrijven van cv's en het voorbereiden van sollicitatiegesprekken.


Afgestudeerden van Appleseeds. Foto met dank aan Appleseeds via ISRAEL21C


De organisatie werkt samen met een breed scala aan toonaangevende technologiebedrijven in Israël en de rest van de wereld om elk jaar duizenden mensen een hoogwaardige technologische baan te geven.


Incubator voor gedeeld leven

De Net@ Youth Technology Movement richt zich op technologietraining en leiderschapsontwikkeling voor kansarme jongeren.


Bovendien zei Tzur dat Net@ mogelijk de enige Israëlische jeugdbeweging is die joodse, christelijke, druzische en moslimdeelnemers integreert en dient als "een broedplaats voor een gedeeld leven".


"Net@ moedigt zijn studenten aan om vanaf jonge leeftijd diversiteit, dialoog en samenwerking te omarmen", aldus Tzur.


Net@ is actief sinds 2003 en biedt leerlingen van de vijfde tot de twaalfde klas praktische technologische vaardigheden, waaronder website- en app-ontwikkeling en gaming.


Het programma moedigt studenten ook aan om iets terug te doen voor hun gemeenschappen, zoals Ziada en de andere vrijwilligers in Ramla deden.


Tzur zei dat Net@-alumni 60% vaker voor technologie kiezen dan hun leeftijdsgenoten bij het volgen van de academische wereld, legerdienst en werk, en dat ze 20% meer verdienen dan hun leeftijdsgenoten bij hun eerste baan.


Het niet-verbonden verbinden

Appleseeds besteedt ook aandacht aan wat de organisatie 'Digital Lifestyle' noemt, waarbij Israëli's essentiële digitale vaardigheden leren, zoals het navigeren op een smartphone, het bestellen van boodschappen en medicijnen, het betalen van rekeningen en het online claimen van overheidsuitkeringen.


Er zijn 150 medewerkers en veldwerkers in heel Israël die werken met gemarginaliseerde gemeenschappen, "letterlijk de niet-verbondenen verbinden", zei Tzur.


Elk jaar hebben meer dan 80.000 mensen geprofiteerd van Appleseeds-programma's.


Een van de bestuursleden is de succesvolle ondernemer Koby Nizri, CEO en oprichter van 44 Ventures, genoemd naar weg 44 die Ramla met Tel Aviv verbindt.


Nizri groeide op in Ramla, en zijn jeugdvrienden uit de stad zijn ook zijn partners in zijn private equity groep.

Kobi Nizri, CEO en oprichter van 44 Ventures, zit in het bestuur van Appleseeds. Foto met dank aan 44 Ventures via ISRAEL21C


Toen hij voor het eerst van Appleseeds hoorde, voelde hij dat het een "match made in heaven" was.


Nizri's bedrijf investeert in en promoot ondernemers die traditionele fondsen misschien over het hoofd hebben gezien, zei hij.


Nizri zei dat hij Appleseeds wil helpen om jonge ondernemers zoals hij aan te moedigen.


"De activiteiten van Appleseeds sluiten aan bij mijn persoonlijke verhaal en bij 44 Ventures", zegt Nizri, die benadrukt dat hij degenen die in steden als Ramla wonen probeert bij te brengen dat "zij ook groots kunnen dromen."


Tzur voegt eraan toe dat Appleseeds, door te helpen digitale ongelijkheid te verminderen, Israël helpt "de startup-natie voor iedereen te worden".


33 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page