israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Directeur-generaal Nachman Ash: "wegens overbelasting coronavirusstatistieken niet bijgewerkt"


Nachman Ash. Screenshot YouTube


Dinsdagochtend zei de directeur-generaal Nachman Ash van het ministerie van Volksgezondheid dat het ministerie zijn officiële coronavirusstatistieken niet heeft bijgewerkt sinds zondagavond, toen er 446 ernstige patiënten waren. In een gesprek met Army Radio zei Ash dat het overbelaste gezondheidssysteem, met testlocaties en ziekenhuizen overvol, waar het de stijging niet meer kan bijhouden.


Volgens Ash is het dagelijks aantal nieuwe besmettingen rond de 50.000, en heeft het aantal ernstige gevallen de 500 gepasseerd, waarbij hij schatte dat de piek van de huidige uitbraak over ongeveer een week zal zijn.


"Er is een stijging van het aantal patiënten in ernstige toestand, dat staat op ongeveer 500, met bijna 100 aan ventilatoren", zei hij tegen de Times of Israel. “Over een week zullen we een afname in de aantallen zien, maar we hebben nog twee of drie moeilijke weken voor de boeg. De ziekte is minder ernstig, maar het systeem is erg gespannen, vooral de spoedafdelingen.”


In een apart interview met Radio 103FM legde Ash uit dat “de druk op ziekenhuizen, het gezondheidssysteem, servicecentra en computersystemen enorm is. Met deze cijfers wordt het hele systeem tot het uiterste opgerekt. We hebben de capaciteit om patiënten in ziekenhuizen op te nemen, maar het kost ons langzaam andere activiteiten te moeten verminderen.”


Ash erkende dat het besluit van maandag om de verplichte quarantaineperiode voor asymptomatische patiënten te verkorten van zeven dagen naar vijf meer te wijten was aan publieke druk dan aan gezondheidsbeleid.


“Het hoge aantal bevestigde dragers en in quarantaine geplaatste mensen belast de economie. Er was publieke druk, dit hoort natuurlijk bij het probleem. Als we dat hadden geneutraliseerd en alleen hadden gehandeld in overeenstemming met de pure gezondheidsoverweging, was deze beslissing misschien niet genomen", zei hij, want "als we de quarantaine verkorten, laten we voortijdig meer mensen vrij die waarschijnlijk nog steeds besmet zijn met hun dagelijkse activiteiten", zei hij.


65 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws