israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Dit adviseren artsen voor veilig vasten op Jom Kippur


Foto via Aish.com


Miljoenen mensen over de hele wereld zullen van vóór zonsondergang op 24 september tot het vallen van de avond op 25 september afzien van eten en drinken, ter ere van Jom Kipoer (Grote Verzoendag), de Joodse feestdag gewijd aan gebed, introspectie en vergeving.


Vasten is populair geworden, vooral intermitterend vasten, waaronder vasten op een andere dag, periodiek vasten of alleen eten op bepaalde tijden van de dag. Er is ook therapeutisch vasten, een begeleide reinigings- en ontgiftingspraktijk waarbij mensen alleen water drinken.


Welke lichamelijke voordelen dit soort vasten ook heeft, het is niet hetzelfde als vasten om religieuze redenen.


Omdat Joden al duizenden jaren verplichte vastendagen in acht nemen (en moslims sinds de zevende eeuw), vroeg ISRAEL21c twee Israëlische artsen om hun inzichten en advies voorafgaand aan Jom Kipoer.

“De benadering van het jodendom ten aanzien van vasten is om gedurende bepaalde perioden de nadruk te leggen op het geestelijke boven het fysieke”, zegt dr. Zev Wimpheimer, senior arts op de afdeling spoedeisende hulp van het Shaare Zedek Medisch Centrum in Jeruzalem en medisch directeur van een spoedeisend zorgcentrum in Beit Shemesh.


“Ik heb begrepen dat het doel is om het fysieke genot van eten en drinken weg te nemen om onszelf spiritueel te verbeteren, maar niet specifiek om te lijden. Daarom zou het redelijk zijn om maatregelen te nemen om de fysieke effecten van vasten te verminderen.”


Wat gebeurt er als je niet eet

Dr. Miriam Maisel , een gecertificeerde levensstijlarts en huisarts in Tel Aviv die lezingen geeft over voeding en gezondheid en stressmanagement voor artsen, is getraind in het begeleiden van therapeutisch vasten.


“Als je een maaltijd eet, gaat je bloedsuikerspiegel omhoog en maakt je lichaam insuline en andere hormonen vrij om met de suiker om te gaan. Op een gegeven moment daalt het suikerniveau en krijg je honger. Als je niet eet, neemt het lichaam maatregelen om de bloedsuikerspiegel op peil te houden”, legt ze uit.


“De eerste reactie van ons lichaam is het gebruik van zetmeel dat is opgeslagen in de lever en de spieren, wat ongeveer een dag kan aanhouden, waarna het overschakelt op suiker uit een andere bron, eerst door spiereiwitten af ​​te breken om nieuwe suiker te creëren. Later wordt vet afgebroken tot ketonen als belangrijkste energiebron”, zegt Maisel.


24 uur vasten is niet genoeg om ketose te veroorzaken, het ‘noodsysteem’ van het lichaam waarin vet wordt verbrand voor energie. Je verliest niet meer dan een paar gram tijdens het vasten op Jom Kipoer, uitgaande van een tekort van ongeveer 2.000 calorieën.


De aanbevelingen van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid voor de dag vóór Jom Kipoer omvatten het eten van een paar kleine maaltijden op basis van het mediterrane dieet , het vermijden van gezouten voedsel, het drinken van veel water en het afbouwen van cafeïne.


“Mensen die cafeïnehoudende dranken drinken, krijgen waarschijnlijk hoofdpijn tijdens het vasten, dus het kan nuttig zijn om de consumptie een paar dagen van tevoren te stoppen of te verminderen”, zegt Maisel.


Wimpfheimer voegt eraan toe dat het niet raadzaam is om de dag vóór het vasten maaltijden over te slaan om ‘eraan te wennen’. In feite moedigt de rabbijnse traditie aan om veel te eten op de dag vóór Jom Kipoer.


Vermijd bij de pre-fast meal zout of gekruid voedsel om te voorkomen dat u op de vastendag te dorstig wordt. Wimpfheimer zegt ook dat je suikerhoudend voedsel moet vermijden omdat "ze na de maaltijd een stijging van de insuline veroorzaken, waardoor je honger krijgt", waarschuwt hij.


“Kies vezelrijk voedsel – het lichaam breekt vezels langzaam af – en voedsel dat water vasthoudt, zoals rijst, zilvervliesrijst of gekookte groenten. Drink veel water bij de pre-fast meal, en fruit is een goede optie als dessert.”


Maisel adviseert om rustig aan te doen met witte bloemproducten, zoals brood, die bindend zijn. En ze vindt het niet nodig om koolhydraten te laden.


“Ik weet niet of er enig objectief onderzoek is dat bewijst dat het nuttigen van koolhydraten nuttig is tijdens het vasten. Mijn indruk is dat de meesten van ons geen extra koolhydraten nodig hebben om voldoende glycogeen in de lever en spieren te hebben om gedurende 24 uur suiker om te zetten”, zegt ze.


Wat daarna te eten

Bij het verbreken van het vasten is de sleutel het langzaam en geleidelijk herintroduceren van voedsel.


'Als je na het vasten een zware maaltijd eet, kun je je ongemakkelijk voelen', zegt Maisel, 'dus ook al is het verleidelijk om meteen veel te eten, neem er de tijd voor en vraag jezelf af hoe je je voelt. Dat is belangrijker dan de inhoud van wat je eet.”


Er bestaat eigenlijk een erkende medische aandoening, het Dumping Syndroom, gekenmerkt door pijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid of braken wanneer te veel voedsel te snel in het eerste deel van het maagdarmkanaal wordt gebracht, zegt Wimpfheimer.


“Begin daarom met drinken. Water of thee zijn ideaal. Wacht dan een paar minuten en eet langzaam een ​​maaltijd met veel eiwitten. Deze aanpak zal je helpen gemakkelijker weer een normaal dieet te volgen en ervoor te zorgen dat je je de daaropvolgende 24 uur beter voelt”, zegt hij.


Traditioneel verbreken moslims het vasten tijdens de Ramadan met water en dadels, een praktijk die wordt onderschreven door het ministerie van Volksgezondheid.


“Je hebt zeker water nodig na het vasten. En dadels zijn een voorbeeld van een leuke manier om heel snel een beetje suiker binnen te krijgen, zodat je je beter voelt. Ze hebben geen enkel minpunt”, zegt Maisel.


"Elk fruit bevat, in tegenstelling tot een fluitje van een cent, vezels, zodat de suiker niet meteen volledig in je bloedbaan vrijkomt en geen dramatische suikerpiek veroorzaakt."


Vraag het uw arts

Het vasten op Jom Kipoer is een religieuze verplichting voor vrouwen ouder dan 12 jaar en mannen ouder dan 13 jaar. Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen zijn hiervan vrijgesteld, en in veel gevallen is de beslissing gebaseerd op aanbeveling van een arts.


Wimpfheimer zegt dat moeders die borstvoeding geven en zwangere vrouwen – vooral in het tweede en derde trimester, wanneer ze gevoeliger zijn voor uitdroging en van nature een lagere bloeddruk hebben – een arts moeten raadplegen voordat ze gaan vasten, net als senioren.


“Bepaalde medicijnen die vaak aan ouderen worden voorgeschreven voor de bloeddruk, bevatten diuretica en vasten kan gevaarlijke uitdroging versterken.”


Mensen met diabetes die medicijnen gebruiken om de bloedsuikerspiegel te verlagen, kunnen mogelijk niet veilig vasten, voegt hij eraan toe.


Kan een pil helpen?

Er worden verschillende supplementen op de markt gebracht die nuttig zijn om vóór het vasten in te nemen om ongemak te minimaliseren.


Wimpfheimer was co-auteur van een studie gepubliceerd in 2010 in Headache: The Journal of Head and Face Pain over het effect van het medicijn etoricoxib (vergelijkbaar met ibuprofen) op een aan vasten gerelateerde hoofdpijn die gewoonlijk “Yom Kippur Headache” of “First-of-Ramadan Headache” wordt genoemd.”


Proefpersonen die etoricoxib gebruikten voordat ze met vasten begonnen, “toonden een duidelijke statistische afname van de incidentie van hoofdpijn bij vasten en rapporteerden dat ze zich over het algemeen beter voelden en het vasten beter verdroegen dan controlepersonen die een placebo kregen”, zegt Wimpfheimer.


“Anekdotisch genoeg meldden patiënten die de medicatie gebruikten dat hun spirituele welzijn en hun vermogen om zich te concentreren en betekenis te halen uit de Jom Kippoer-dag, waren verbeterd.”


Eet het hele jaar door goed

Maisel sluit af met het meest kritische advies.


“Het belangrijkste voor de gezondheid is hoe je de overige 364 dagen van het jaar eet. Vasten is geen oplossing als je de rest van de tijd een slecht dieet volgt.”


117 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws