top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Dit is hoe de "donderaar" het woord kanon opnieuw definieert


Screenshot YouTube


Dit artikel verscheen eerder op de Hebreeuwse IDF-website, en is geschreven door Noya Ben Gigi en Amit Davidov


Als tien jaar geleden de kanonniers alleen maar konden dromen van dergelijke capaciteiten, komt nu de "Roam" en verandert het slagveld. Met verbeterde mogelijkheden en een nooit eerder geziene vuursnelheid is het tijd om het nieuwe kanon van dichtbij te leren kennen.


"Toen we nadachten over de doelen bij het ontwikkelen van de 'Roam', realiseerden we ons meteen dat we dodelijkheid door vuur naar het slagveld moesten brengen, op de tijd, plaats en met de vereiste intensiteit", aldus kolonel Idan Bernstein van de 213th Brigade,


Het baanbrekende kanon, ontwikkeld door het beveiligingsbedrijf Elbit, biedt nieuwe mogelijkheden voor het leger, en komt bovenop de andere gereedschappen die het artillerie-arsenaal al bieden - de donder vermenigvuldigt zich vele malen.


De belangrijkste ontwikkeling in Roam is een volautomatisch laadsysteem. In de rest van de tools is degene die verantwoordelijk is voor het laden van granaten en de regel van vuursnelheid een jager wiens rol wordt opgeëist. Maar in de nieuwe tool is de rol van de oplader helemaal niet nodig. In plaats daarvan wordt de munitie van het magazijn naar de loop verplaatst zonder enige fysieke menselijke tussenkomst.


Foto IDF-woordvoerder


De vuursnelheid van de meeste kanonnen is een direct resultaat van teamwerk, maar dankzij een automatisch laadsysteem kan het kanon gelijkmatig en nauwkeurig blijven vuren.


De capaciteit van de patroon is 40 granaten, die kunnen worden afgevuurd op bevel van de schutter of de commandant van het kanon, tot een vuursnelheid van acht granaten per minuut - vier keer die van de "Dohar", het vorige kanon , die er gemiddeld twee afvuurt. Naast de snelheid bereikt het schietbereik van de donderaar 40 km, bijna het dubbele van dat van de huidige wapens.


In tegenstelling tot Dohar, dat op een rups is gemonteerd, beweegt het nieuwe kanon op vrachtwagenwielen. Door de verandering kan de bliksemschicht comfortabeler tussen fronten en lange afstanden bewegen in vergelijking met de rups, die ook meer en vaak vaker onderhoud vereist.Er zijn zeven bemanningsleden nodig om de Sprinter te bedienen in vergelijking met de Thunderer, die er slechts drie nodig heeft: bestuurder, schutter en commandant. Dankzij de vermindering van de mankracht per vaartuig zullen de overgebleven jagers een groter aantal vaartuigen kunnen bemannen, waardoor de kracht van elke brandweercompagnie nog meer toeneemt.


"In de volgende oorlog zullen we dodelijk moeten zijn. We zullen dit bereiken door alle vuureenheden en nieuwe technologische mogelijkheden die in de Hatam en de IDF bestaan ​​te combineren", beweerde de Chief Artillery Officer, brigadegeneraal Neri Horowitz, in zijn toespraak op de 'FIRETECH'-conferentie die vorig jaar plaatsvond, "Het Artilleriekorps heeft een DNA van verandering, verbetering en aanpassing aan de omstandigheden van de realiteit", en de Thunder bevestigt zijn bewering.
147 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page