top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Dit is waarom Israëli's meesters zijn in voedselinnovatie.


Het team van Alfred's, een nieuwe Israëlische B2B-startup die een innovatief platform biedt voor het produceren van plantaardige hele stukken voor de vlees-, gevogelte-, vleesanaloog- en kweekvleesindustrie. Foto met dank aan Alfred's via ISRAEL21C


Wat is het recept voor vlees en zuivel zonder koeien? Snacks en sauzen met minder suiker en zout? Duurzame verse producten en composteerbare voedselverpakkingen?


The KitchenEen snelgroeiende, klimaat bedreigde wereld snakt naar dergelijke recepten. Toepasselijk genoeg begon de zoektocht in de keuken - of beter gezegd, The Kitchen.


'S Werelds eerste food-tech hub werd in 2015 gelanceerd door The Strauss Group, een van Israëls grootste voedselproducenten, als onderdeel van het Technological Incubators Program van de Israeli Innovation Authority .


"Dit bestaat nergens anders", zei Amir Zaidman, vice-president van bedrijfsontwikkeling van The Kitchen, in 2016.


Tegenwoordig heeft The Kitchen 19 portfoliobedrijven die innovaties bedenken om de wereld efficiënter, duurzamer en veiliger te voeden.


Maar The Kitchen is niet langer de enige: overheids-, bedrijfs- en academische voedsel technologische laboratoria en incubators openen in heel Israël. Het aantal food-tech startups is gestegen tot ongeveer 400.


Food-tech (in toenemende mate agri-food-tech genoemd) combineert twee van Israëls beste troeven, zegt Nisan Zeevi, hoofd bedrijfsontwikkeling bij Margalit Startup City #Galilee .


“Onze agrarische knowhow, die een van de wereldwonderen is, en onze technologische knowhow die we in de afgelopen 40 tot 50 jaar hebben opgebouwd. Zet ze bij elkaar en je hebt doorbraken op wereldschaal,” zei hij tegen ISRAEL21C.


Succes is plakkerig


Het Israëlische ministerie van Economie en Industrie meldt dat de investeringen in food-tech tussen 2013 ($52 miljoen) en 2018 ($100 miljoen) bijna verdubbelden met inbreng van multinationals, waaronder Coca-Cola, Mars, Tyson Foods, Nestle, Danone, AB inBev, Starbucks, PepsiCo , McDonalds, Heineken en Unilever.


Onderzoeksbureau IVC uit Tel Aviv ontdekte dat food-tech in 2020 $ 432 miljoen aan investeringen opleverde, minder dan sectoren als cyber en fintech, maar snel groeit.


"Succesverhalen trekken meer ondernemers naar het veld", zegt Zaidman van The Kitchen, die op het Food Biotech Congress van 8-11 november en op de eerste wereldwijde virtuele voedselbeurs , 21-24 november, toespraken hield.


“Israël is een zeer ondernemend land en zowel nieuwe als seriële ondernemers denken altijd aan the next big thing. Ze zien dat food-tech een impact heeft op milieu en gezondheid”, zegt Zaidman.


"Misschien waren ze eerder aarzelend toen ze keken naar het geld dat naar sectoren als cyber ging, maar nu zien ze dat ze kapitaalinvesteringen kunnen krijgen in voedseltechnologie die het spel kunnen veranderen."


Zaidman voorspelt grote financieringsrondes voor Israëlische food-tech in 2022.


“Startups zoals de gecultiveerde steakpionier Aleph Farms hebben nog niet eens producten op de markt. Maar wat ze doen is zo geweldig dat ze veel aandacht krijgen.”


Inderdaad, Aleph Farms kreeg een recente investering van Leonardo DiCaprio , terwijl Ashton Kutcher geld in MeaTech stopte .


Doorbraken op wereldschaal


Een van de Israëlische bedrijven die al een opmars maken op de wereldmarkt, is InnovoPro . Het gepatenteerde proces transformeert kikkererwten - de bescheiden voedende basis van hummus - in een neutraal smakend eiwitconcentraat voor voedingsmiddelen en dranken.


Tel-Hai-studenten met hun Chick Chips. Foto met dank aan Tel-Hai College


InnovoPro heeft fabrieken in Canada en Duitsland, en een nieuwe dochteronderneming in Chicago, aangezien het een kikkererwten TVP (getexturiseerd plantaardig eiwit) lanceert voor plantaardige hamburgers, nuggets en gehaktballen. Migros, de grootste retailer en supermarktketen van Zwitserland, gebruikt het product van InnovoPro in een zuivelvrije yoghurt.


“Hummus is een product uit het Midden-Oosten. Je neemt de technologie en combineert die met Israëlische knowhow en – boem – je hebt een succesvol foodtechbedrijf”, zegt Zeevi.


In de hoop soortgelijke successen te behalen, opende het in Jeruzalem gevestigde Margalit Startup City in september haar vestiging in Galilea.


De Kiryat Shmona-campus omvat een food-tech accelerator, instituut, executive park en Fresh Start incubator voor een vroeg stadium, ondersteund door voedselreuzen Tnuva en Tempo, samen met Finistere Ventures en OurCrowd.


“Vijf jaar geleden kwamen we naar Galilea en schreven een plan om dit gebied om te vormen tot een food-tech en ag-tech centrum met de betrokkenheid van gemeenten, dienstverleners, investeerders, academies en onderzoeksinstituten in heel Galilea. De regering heeft het een budget van 500 miljoen shekel gegeven”, zegt Zeevi.


Margalit Startup City Galilee heeft satellietkantoren aangetrokken van Jerusalem Venture Partners , Cisco , Tel Hai College en het Migal Galilee Research Institute van het Israëlische Ministerie van Wetenschap en Technologie.


Eén portfoliobedrijf, DynaFresh , is opgericht door Migal-experts na de oogst om de houdbaarheid van verse producten te optimaliseren.


“Margalit Startup City is waar alles samenkomt op een fysieke hub en de internationale en zakelijke sector ontmoet”, zegt Zeevi.


In tegenstelling tot cyber en fintech heeft een foodtechbedrijf niet alleen bekwame wetenschappers en technici nodig, maar na opschaling ook fabrieksarbeiders.


Dit maakt food-tech een veelbelovende aanjager van werkgelegenheid voor de noordelijke en zuidelijke periferie van Israël, zegt Zeevi.


68 weergaven0 opmerkingen
bottom of page