top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Dit is wat terroristen verborgen hielden in een Palestijnse kleuterschool


Foto IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder op de Hebreeuwse website van de IDF en is geschreven door Noya Ben Gigi.


Binnen de muren van deze tuin vind je niet alleen schilderijen, kubussen of poppen, maar ook munitie, wapens en een schuilplaats voor terroristen. De jagers van eebheid 603 hadden niet gedacht dat de scanmissie waaraan ze begonnen zich zo zou ontwikkelen, en we brachten een glimp van een van de ongewone gebeurtenissen die het bataljon de afgelopen twee jaar tegenkwam.


Toen de soldaten van het 603rd Battalion vorige week het verlaten gebouw voor hen binnengingen, verwachtten ze wapens en munitie verborgen in verschillende kluisjes aan te treffen, wachtend op de dag waarop deze zouden worden gebruikt voor terroristische daden. Ze verwachtten een scanmissie in Yehuda Htmar, waar ze al een maand een linie bezetten, maar zodra de eerste voet de kamer binnenstapte, besefte iedereen dat dit geval ongebruikelijk was.


Toen ze door de kleurrijke ruimte liepen, realiseerden ze zich dat ze een plek hadden bereikt waarvan ze nooit hadden gedacht dat ze die zouden bereiken in een actieve Palestijnse kleuterschool. Tussen kleine zakjes, spelblokken en poppen zat een gevaarlijke amla verborgen.


Foto IDF woordvoerder


"We kregen het bevel om het gebouw binnen te gaan, van buitenaf was het onmogelijk je voor te stellen dat er zoiets in de plaats was", herinnert kapitein Yakir Ohion zich, parlementslid Rifleman Gideon in het 603 Battalion. "Toen we binnenkwamen, zagen we een speeltuin, met glijbanen en spelletjes, we begrepen meteen waar we waren. We begonnen de plek te scannen en kwamen erachter."


Nadat ze de schuilplaats hadden geopend, begonnen de jagers de inhoud eruit te halen. Tussen de tassen vonden ze één leren tas waarin een pistool, een geïmproviseerd wapen en munitie verborgen zaten. Na de zoektocht vonden ze onder de kindermatrassen een geladen wapen.


Foto IDF woordvoerder


Van het 603e leger zegt luitenant-kolonel Gilad Mills, die op afstand aan de activiteit deelnam: "Ik kan het niet helpen dat ik me een kind voorstel dat kruipt en de AMLAH aanraakt. Als ik thuiskom, berg ik het persoonlijke wapen altijd op, zodat mijn kleine kinderen het niet zien en er zeker niet mee gaan spelen. Het is een vreselijke en trieste situatie."


De twee commandanten getuigen dat ze de afgelopen twee jaar niet zo'n ongewoon geval hebben meegemaakt. "Dit is niet een situatie die we elke dag tegenkomen", besluit het Kamerlid. "Ik hoop dat we een plek als deze niet meer zullen zien, maar we zullen de klok rond blijven werken om de volgende dreiging te voorkomen."


Foto IDF woordvoerder


204 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page