top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Dit schreef president Herzog in de Bahreinse persPresident Isaac Herzog heeft een column gepubliceerd in de Bahreinse pers, voorafgaand aan zijn staatsbezoek vandaag, waarvan de tekst, vertaald, hieronder staat afgedrukt.


"Vanmorgen, terwijl ik naar Bahrein vlieg voor een historisch staatsbezoek, het allereerste bezoek van een Israëlisch staatshoofd aan Bahrein, zal ik nadenken over hoe ingrijpend het Midden-Oosten is veranderd door Bahrein's gedurfde besluit om een ​​warme vrede met Israël te omarmen.


Toen in september 2020 de Abraham-akkoorden werden ondertekend, dacht ik aan een tienjarig kind, ergens in het Midden-Oosten, dat een Joodse leider een Arabische leider hartelijk zag omhelzen en besefte dat een andere toekomst mogelijk is: die tijd is gekeerd een nieuw blad, en dat de eenentwintigste eeuw een bijna onvoorstelbare belofte inhoudt. Dat kind is nu twaalf, en terwijl Zijne Majesteit Koning Hamad bin Isa Al Khalifa me vandaag genadig verwelkomt in Bahrein, zal ik aan dat kind denken, in het vertrouwen dat zijn of haar toekomst rooskleuriger, veiliger en welvarender zal zijn dankzij de samenwerking we verdiepen ons vandaag.


Vandaag in het Al-Qudaibiya paleis zal ik me ervan bewust zijn dat Zijne Majesteit Koning Hamad mij niet alleen genadig persoonlijk verwelkomt: Bahrein heeft ervoor gekozen om de rode loper uit te rollen naar een toekomst van partnerschap, vrede en welvaart met mijn land.


Bahrein heeft een speciaal plekje in ons hart, als oorspronkelijke ondertekenaar van de Abraham-akkoorden. Zijn moedige beslissing twee jaar geleden, samen met onze vrienden in de VAE, om een ​​warme vrede met Israël te omarmen, heeft onze regio al getransformeerd; het heeft de relatie tussen onze naties veranderd; en het moet nu het leven van alle Israëli's en Bahreinen veranderen.


Tijdens mijn staatsbezoek vandaag zullen we samen met Zijne Majesteit de Koning en andere leiders aan deze taak werken: ervoor zorgen dat de voordelen van regionale vriendschappelijke betrekkingen elke Israëliër en Bahrein bereiken.


Rechtstreekse vluchten tussen Israël en Bahrein waren nog maar het begin. De vrijhandelsovereenkomst die we in de nabije toekomst hopen te sluiten, zal een uitbarsting van handel ontketenen, nu de Israëli's Manamah ontdekken als hun toegangspoort tot de Golf, en de Bahreinen meer kansen ontdekken om zaken te doen met de dynamische, innovatieve economie van Israël.


Israël ziet een toekomst voor zich van studentenuitwisselingen, van gezamenlijke projecten tussen jongeren, van samenwerkingsverbanden tussen universiteiten – niet alleen tussen Israël en Bahrein, maar met onze bredere regio. We willen onze cultuur, een prachtige samensmelting van oud en modern, Oost en West, naar de Golf brengen, en we hopen dat uw artiesten ook in onze culturele ruimtes met applaus worden ontvangen.


Ik geloof dat de allergrootste kans voor het Midden-Oosten een warme vrede met Israël is - het ontsluiten van het latente potentieel van partnerschappen met onze dynamische, levendige economie. We koesteren Bahrein als pionier en pionier in dit opzicht, als voorbeeld voor de naties in onze regio.


Onze regio staat voor veel uitdagingen, en aangezien deze van nature internationaal zijn, ligt het antwoord in samenwerking tussen naties. De klimaatcrisis kent bijvoorbeeld geen grenzen. Daarom biedt een warme vrede met Israël de beste hoop voor de toekomst van het Midden-Oosten: het opent de grootste deur naar internationale samenwerking in onze regio.


De klimaatcrisis is inderdaad een van de gebieden waarop onze kleine landen boven ons kunnen en moeten uitstijgen. Ik geloof dat het onze missie is om een ​​hernieuwbaar Midden-Oosten te creëren: een regionaal ecosysteem van duurzame vrede, waarin we allemaal onze krachten bundelen om gemeenschappelijke oplossingen te vinden voor onze gemeenschappelijke uitdagingen. Zuid-Israël wordt overdag al voor 100% aangedreven door zonne-energie, en als je in een groot deel van ons land de kraan opent, is al het water dat je drinkt ontzilt. We willen deze oplossingen samen met onze nieuwe vrienden opschalen en onze respectieve voordelen gebruiken om schoon water en schone energie naar Europa, Azië en Afrika te brengen.


Onze ontluikende relatie is in veel opzichten een hereniging. Joden en moslims zijn geen vreemden, maar familie, die een gemeenschappelijke voorouder delen: Abraham, naar wie onze historische akkoorden zijn vernoemd. Inderdaad, het warme en waardige huis dat Bahrein zijn Joodse gemeenschap biedt, is een mooie uitdrukking van de inclusieve geest van onze gemeenschappelijke voorouders.


Het is zo leuk om elkaar weer te zien."68 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page