top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Dit zei premier Naftali Bennett aan het begin van zijn laatste kabinetsvergadering


Foto Haim Zach / GPO


Zondagmorgen vond de laatste kabinetsvergadering plaats onder leiding van Naftalie Bennett. Het was een bijzondere en emotionele vergadering, waar premier Bennett het volgende zei:


"Voor het eerst in jaren is de oogst in de gemeenschappen die grenzen aan de Gazastrook rustig en succesvol beëindigd, zonder opruiende ballonnen, branden of Hamas-raketten.


Ik wil iedereen eraan herinneren dat Hamas twee dagen na de ambtstermijn van onze regering 26 vuren aanstak en dat dit een dagelijkse routine was voor de westerse Negev boeren. Jarenlang betaalde de staat Israël de boeren vooruitbetalingen zodat de boeren vroeg konden oogsten, wanneer hun producten niet rijp waren en dus van mindere kwaliteit.


In plaats van Hamas-branden te voorkomen, probeerden Israëlische regeringen de branden te compenseren alsof het een daad van Gd was; deze niet. Samen zijn we erin geslaagd om voor het eerst in 15 jaar volledige veiligheid te bieden aan de inwoners van Ashkelon, Sderot en de gemeenschappen grenzend aan de Gazastrook. We kunnen niet achteruit.


Helaas gaat de staat Israël binnenkort naar verkiezingen, waarbij bepaalde regeringsacties niet mogelijk zullen zijn. Daarom vraag ik alle ministers, in de dagen en uren die nog over zijn, hun bureau af te ruimen om de uitvoering van wat kan worden gedaan vóór de ontbinding van de Knesset te bespoedigen. Onze verantwoordelijkheid jegens de burgers van Israël blijft zelfs in een verkiezingsperiode bestaan.


Ik ben blij dat we er vandaag in zullen slagen een reeks projecten uit te voeren, waaronder de rehabilitatie van Tiberias; het noodplan van de minister van Verkeer om files aan te pakken; huisvestingshulp voor SLA-veteranen die bij ons in Libanon waren en voor wie we moeten zorgen, die al jaren vastzit; een plan om Israëlische hightech te mobiliseren voor klimaatinnovatie, geleid door de ministeries van Wetenschap en Innovatie, Milieubescherming en – natuurlijk – Financiën; en acties om een ​​visumvrijstelling voor reizigers naar de VS te bevorderen. Er is nog veel te doen en de komende twee dagen zul je erin slagen om zoveel mogelijk te doen.


Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om al mijn ministervrienden te bedanken. Ik heb jullie allemaal zien werken in jullie ministeries, met professionaliteit en toewijding, voor alle burgers van Israël. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand hier uitkijkt op hun partij of sector, maar op alle burgers van Israël.


Dit was een uitstekende regering, die afhing van een complexe coalitie. Er is hier een groep mensen die ideologische verschillen opzij wist te zetten, erbovenuit kon stijgen en optrad voor de staat Israël.


Kijk, er zijn regeringen die standhouden, maar die weinig resultaten hebben; de onze was een regering van korte duur met grote prestaties, een regering van 'samen voor het volk' die dingen voor elkaar kreeg. Dit was een term die goed onthouden zal worden en ieder van ons zal er een aandeel in hebben.


Samen zetten we honderdduizenden werklozen op eervolle wijze weer aan het werk om de kost te verdienen. Samen hebben we de verbrijzelde afschrikking hersteld die we hebben geërfd ten opzichte van Hamas. Samen zorgden we voor het eerste rustige jaar in hun leven voor de kinderen die in Ashkelon, Sderot en Netivot wonen. Ze hebben nog nooit zo'n jaar in hun leven gehad - we hebben het samen gedaan. Samen, onder leiding van de minister van Financiën, hebben we Israël van economische ineenstorting naar groei gebracht. Samen hebben we het astronomische tekort teruggebracht tot nul.


We hebben vooral bewezen dat het mogelijk is om krachtig en eerlijk – samen – te werken voor de burgers van Israël.


Ik wil u bedanken, mijn collega-ministers: mijn vriend, minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid en veel succes in nog twee dagen, minister van Financiën Avigdor Liberman, minister van Defensie Benny Gantz, minister van Justitie Gideon Saar, minister van Transport Merav Michaeli, minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz en mijn vriend Mansour Abbas.


Ik wil ook de minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked en de minister van Religieuze Diensten Matan Kahane bedanken, die geweldig werk hebben geleverd.


Mijn collega-ministers, hartelijk dank voor uw medewerking en het succesvolle jaar dat we voor de burgers van Israël hebben bereikt. Met de hulp van G'd zullen we doorgaan om dingen voor elkaar te krijgen."


70 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page