top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Dit zei premier Netanyahu tegen president Biden bij hun eerste ontmoeting


Foto Avi Ohayon / GPO


Onderstaand integraal de tekst van wat premier Netanyahu tegen president Biden zei bij hun eerste ontmoeting


Dank u, meneer de president, Joe.

We zijn al meer dan 40 jaar vrienden, ik heb het gecontroleerd, en onze vriendschap gaat ver en kan ons ver brengen. Ik ben blij u te zien. Ik denk dat we in een tijd van grote belofte leven, maar ook van groot gevaar. U sprak zojuist over die grote belofte tijdens de G20-bijeenkomst waaraan u deelnam en leiding gaf. U sprak over een economische corridor die Azië, het Midden-Oosten en Europa met elkaar zou verbinden, en een dergelijke corridor zal van Israël een zeer belangrijk knooppunt maken op een snelweg van ongekende welvaart.

Maar ik denk, en u denkt, dat het iets veel groters kan dan dat. Ik denk dat we onder uw leiderschap, mijnheer de president, een historische vrede kunnen bewerkstelligen tussen Israël en Saoedi-Arabië. En ik denk dat een dergelijke vrede in de eerste plaats een grote bijdrage zou leveren aan het beëindigen van het Arabisch-Israëlische conflict, het bereiken van verzoening tussen de islamitische wereld en de Joodse staat, en het bevorderen van een echte vrede tussen Israël en de Palestijnen. Dit is iets dat binnen ons bereik ligt. Ik geloof dat we door samen te werken geschiedenis kunnen schrijven en een betere toekomst kunnen creëren voor de regio en daarbuiten.

En door samen te werken kunnen we ook de strijd aangaan met de krachten die die toekomst bedreigen, en niet meer dan Iran.

Ik waardeer, meneer de president, uw voortdurende inzet om te voorkomen dat Iran een kernwapenvermogen verwerft. Ik denk dat dat cruciaal is. En dat gedeelde doel van ons kan worden bereikt door een geloofwaardige militaire dreiging, verlammende sancties en het steunen van de moedige mannen en vrouwen van Iran die dat regime verachten en die onze echte partners zijn voor een betere toekomst.

Ik kijk er dan ook naar uit om met u en uw team samen te werken om de belofte waar te maken en de dreiging het hoofd te bieden.


Zoals ik al zei, leven we in, en jij zei, we leven in onzekere tijden, snel veranderende tijden. Daarom wil ik hier, voor u, mijnheer de president, nogmaals benadrukken dat één ding zeker is en dat één ding nooit zal veranderen, en dat is de toewijding van Israël aan de democratie. Wij zullen de waarden blijven hooghouden die onze beide trotse democratieën koesteren.

En ik denk dat samenwerken de belofte zal waarmaken, de gevaren zal terugdringen en een betere toekomst voor onze regio en de wereld zal brengen. We kunnen geschiedenis schrijven, meneer de president. Met uw leiderschap kunnen we geschiedenis schrijven.


163 weergaven1 opmerking

1 Comment


Henk Vinke
Henk Vinke
Sep 20, 2023

Netjes met twee woorden

Like
bottom of page