top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Dit zei premier Yair Lapid aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering


Premier Lapid. Foto GPO


Ook voor de ministers is de vakantie voorbij en vind er zondag weer de wekelijkse kabinetsvergadering plaats, waar zoals gebruikelijk premier Lapid vooraf een aantal opmerkingen plaatste welke hieronder volgen.

"Ondanks de verkiezingen, en ondanks de zomer en de komende Joodse feestdagen, is deze regering hard aan het werk. Samen met minister van Defensie Benny Gantz, plaatsvervangend premier Naftali Bennett en het veiligheidsinstituut voeren we een intensieve campagne, het doel daarvan is het voorkomen van de ondertekening van een gevaarlijk nucleair akkoord tussen Iran en de grote mogendheden.

Na mijn gesprek met president Biden afgelopen woensdag, vertrekt de directeur van de Mossad morgen, maandag, naar Washington voor een reeks bijeenkomsten die bedoeld zijn om ons standpunt over de gevaren die in de overeenkomst zijn opgenomen aan de Amerikaanse regering over te brengen.

Voor degenen die zeggen dat we niet hard genoeg schreeuwen, of niet uitgesproken genoeg zijn, herinner ik me wat er in het verleden echt is gebeurd: in 2015, toen Israël aandrong op een onnodige confrontatie met de regering, was het een complete mislukking. De Amerikanen luisterden gewoon niet meer naar ons. Het beschadigde onze relatie met hen en ze gingen een slechte overeenkomst tekenen.

Het juiste beleid is het beleid dat we het afgelopen jaar hebben gevoerd: om de druk voort te zetten, maar zonder te ver te gaan. Om geloofwaardige informatie te presenteren, om deel uit te maken van het proces zonder onze speciale relatie met de VS te vernietigen.

Ik zeg dit voorzichtig, maar ondertussen werkt het. Er is rekening gehouden met de voorbehouden die we aan de Amerikaanse regering hebben voorgelegd. We hebben ook met onze andere partners gesproken. Er zijn eisen gesteld aan de Iraniërs. Het is niet mogelijk om alles te bespreken, maar ook hoeft niet alles voer te zijn voor ruzies en toespraken. Er is een andere manier en die werkt beter.

Op een ander veiligheidsfront: de afgelopen weken zijn de IDF en ISA overal op de Westelijke Jordaanoever actief geweest, voornamelijk in de districten Jenin en Nablus, om terroristische activiteiten op Israëlisch grondgebied te dwarsbomen. Ons doel is om de zaken te kalmeren, niet om de confrontaties te laten escaleren.

We gaan door met het beleid dat zegt: We zullen hard optreden - ook sociaaleconomisch - tegen plaatsen waar terrorisme vandaan komt. Op plaatsen waar rust wordt gehandhaafd, zullen we er alles aan doen om routine mogelijk te maken en de Palestijnse economie vooruit te helpen.

Tegelijkertijd zal Israël, zoals is overeengekomen met de minister van Defensie en de plaatsvervangende premier, positief overwegen om het aantal arbeiders dat Gaza mag verlaten te verhogen tot 20.000, maar daar zal het eindigen. Elke extra toename van het aantal arbeiders zal afhangen van de terugkeer naar huis van onze jongens die in Gaza worden vastgehouden.

Op een andere, veel gelukkigere kwestie: het schooljaar is vorige week zoals gewoonlijk geopend. Het kabinet krijgt vandaag een uitgebreide briefing over het schooljaar en de hervormingen die wij leiden in het onderwijs.

Ik dank de minister van Onderwijs dr. Yifat Shasha-Biton, de minister van Financiën Avigdor Liberman en de secretaris-generaal van de Lerarenunie Yaffa Ben-David voor hun grote organisatorische inspanningen en lange slapeloze nachten die ertoe hebben geleid dat meer dan twee miljoen leerlingen het jaar op tijd begonnen, met een nieuw loonakkoord dat ons tot 2027 zal vrijwaren van stakingen."47 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page