top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Dit zou de laatste Shabbat van Shiral zijn


Shiral Haim Foto : Met dank aan de familie via N12 News


Dit zou de laatste Shabbat zijn van Shiral Haim uit Rishon Lezion zijn, een soldaat op de Nahal Oz-basis in de Gazastrook. De volgende woensdag zou ze naar huis terugkeren voor ontslagverlof. Zaterdag om 10.53 uur, ze stuurde haar familieleden een laatste WhatsApp-bericht waarin ze hen verzekert dat ze op de basis is en veilig is en dat er soldaten zijn die haar beschermen.


Op dat moment zitten haar familieleden bezorgd voor het tv-scherm en vrezen voor Shiral: "We wisten dat wanneer ze daar was is, zelfs als daar geen vechtsituatie is , toch in gevaar kon zijn. Maar we konden niet negeren wat we op het nieuws zagen”, vertelde Barak Haim Pour, de broer van Shiral, aan N12News.


"Sindsdien hebben we niets meer van haar gehoord", zegt Barak verdrietig. En hij zegt dat de IDF-officier slechts drie dagen na de moorddadige Hamas-aanval van 7 oktober voor het eerst naar hun huis kwam en hen alles vertelde wat de familieleden zelf al hadden begrepen toen ze de verhalen en getuigenissen combineerden van soldaten die bij haar waren in de op de basis, en die erin slaagden gered te worden uit het inferno dat daar was.


Volgens het bewijsmateriaal ging Shiral, toen het alarm afging, naar het asiel terwijl ze burgerkleding droeg, aangezien ze geen dienst had. Ze verliet haar woning om onderdak te zoeken. Rond 7 uur 's ochtends arriveerde een van de soldaten en vertelde Shiral en degenen die bij haar waren dat ze hulp nodig hadden.


Ook al wisten de soldaten al wat er buiten gebeurde en in veel berichten die de soldaten naar hun families stuurden, beschrijven ze de angst die ze voelden, toch besloot Shiral haar familie een geruststellend bericht te sturen. Juist daardoor”, zegt Barak, “begonnen we ons meer zorgen te maken".


Uit een gesprek met twee soldaten die samen met Shiral bij de HML waren en zeiden dat zij de hele ochtend bij hen was, realiseerden haar familieleden zich dat de terroristen erin slaagden de ene deur van de HML binnen te dringen en de andere deur waarachter alle soldaten zaten zich schuilhielden, konden ze niet doorbreken. Op een gegeven moment gooiden de terroristen explosieven en probeerden ze de HML plat te branden. “Ze hadden daar uren en uren de tijd voor, zonder dat iemand hen lastig viel”, voegt Barak toe. “We zagen in de video’s dat ze gewoon door de basis liepen terwijl ze alsof het van hen was."


Foto via N12News


Volgens het bewijsmateriaal kwamen op dit punt alle soldaten de kamer van een van de vrouwelijke officieren binnen, die beter beschermd was, maar toen begon de rook dik te worden en hadden ze moeite met ademhalen. De soldaten zochten een uitgang en herinnerden zich de hoge ramen in de badkamer van de HML. Tot dat moment herinnerden de soldaten zich dat Shiral bij hen was. Ze slaagden erin de ramen in de badkamer kapot te slaan, te ontsnappen en gered te worden. Ze weten niet meer of ze met hen mee ging, ze renden en verstopten zich. Dit is waar de informatie over Shiral eindigt.


‘We weten niets, het leger weet niets over haar, ze wordt nog steeds vermist. We kunnen niet weten of ze zich in de HML bevond die volledig uitgebrand is, misschien is ze erin geslaagd eruit te komen, misschien is ze ontvoerd. Ze vertelden ons dat ze klaar waren met de evacuatie van de HML maar vonden geen bewijs dat ze daar was. Ze vonden daar cd's van soldaten die niet van haar waren", voegt Barak toe, "we kregen opdracht van een officier van het leger wiens taak het was om contact met ons op te nemen en alle mogelijke informatie te delen.


We zijn al 20 dagen in het ongewisse, mensen komen naar ons huis en luisteren en komen ons troosten en we weten niet hoe we ermee om moeten gaan, of we moeten huilen of hoopvol moeten blijven. Elk scenario dat voor haar zou kunnen gebeuren is slecht, en we huilen om haar. Je kunt niet in een situatie als deze blijven, het duurt te lang", voegt Barak toe.


483 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page