top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Documenten met geheime plannen van Iran voor cyberaanvallen onthuld door Sky News


Screenshot Sky News.


Vijf geheime documenten die naar verluidt Iraanse plannen tonen om infrastructuur in westerse landen, waaronder in Europa, te hacken, werden maandagavond laat gepubliceerd door Sky News.


De geheime documenten tonen plannen voor aanslagen die een vrachtschip kunnen laten zinken of een brandstofpomp bij een tankstation kunnen opblazen.


Ze bevatten ook details over satellietcommunicatieapparatuur die wordt gebruikt door de internationale scheepvaartindustrie, evenals informatie over computersystemen die de verlichting, verwarming en ventilatie in slimme huizen regelen.


Sommige van de mogelijke hacks die de IRGC-cybergroep plant, zijn gericht op het ballastwatersysteem van een vrachtschip, wat volgens het rapport onherstelbare schade zou kunnen veroorzaken. Het ballastwatersysteem helpt een schip in bepaalde omstandigheden in evenwicht te brengen door water in speciale tanks te pompen. Knoeien met het systeem kan dit cruciale proces schaden.


Een ander Iraans complot zou kunnen zijn om de automatische tankmeter van bepaalde benzinestations te hacken, wat de gasstroom zou kunnen stoppen of, in het ergste geval, een explosie zou kunnen veroorzaken, aldus het rapport.Volgens Sky News werden de documenten geschreven door een geheime offensieve eenheid van het cybercommando van de Islamitische Revolutionaire Garde, genaamd Shahid Kaveh, daarbij verwijzend naar een niet nader genoemde veiligheidsbron die zei dat hij "er zeer zeker" van was dat ze authentiek waren. Andere goed geïnformeerde bronnen zeiden dat de documenten "geloofwaardig en interessant leken".


De documenten beginnen elk begint met een citaat van de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei: “De Islamitische Republiek Iran moet een van de machtigste ter wereld worden op het gebied van cyber,” en zouden zijn opgesteld door “Intelligence Team 13”.


De documenten leken echter gebaseerd te zijn op open bronnen en zoekopdrachten op internet in plaats van bevoorrechte informatie, aldus Sky.


De Iraanse ambassade in Londen weigerde commentaar te geven op het rapport.

De documenten kunt u via deze link bekijken.


145 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page