top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Dodelijke hittegolven in oostelijke Middellandse Zee nemen 7x toe


Screenshot YouTube


Volgens Israëlische en Duitse onderzoekers in het tijdschrift Science of the Total Environment zal het oostelijke Middellandse Zeegebied tegen het einde van de 21e eeuw een zevenvoudige toename van extreme hittegolven meemaken.


Ze voorspellen ook een verdrievoudiging van de duur van deze hittegolven en een vertienvoudiging van de sterftecijfers als direct gevolg.


De studie werd geleid door Assaf Hochman, een senior klimatoloog aan het Institute of Earth Sciences van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem , in samenwerking met prof. Joaquim Pinto en Marcel Wedler aan het Karlsruhe Institute of Technology , Duitsland.


Israël bevindt zich in het geografische centrum van 22 landen die het grotere oostelijke Middellandse Zeegebied vormen. De kernlanden zijn Israël, Libanon, Syrië, Cyprus, Turkije, Jordanië, Egypte en de Griekse Dodekanesos.


"De symptomen van de opwarming van de aarde zijn over de hele wereld voelbaar, en met het Middellandse Zeegebied als 'hotspot voor klimaatverandering' lopen Israëli's een verhoogd risico", aldus Hochman.


"Wij zijn van mening dat gezondheidsgegevens moeten worden opengesteld voor de wetenschappelijke gemeenschap om de samenwerking tussen de academische wereld en de relevante ministeries in het Middellandse Zeegebied te vergroten, zodat we het beleid kunnen wijzigen en onze inspanningen kunnen verdubbelen voor het monitoren en beheersen van extreme weersomstandigheden", voegde hij eraan toe.


De drie auteurs concludeerden dat hittegolven “een steeds grotere bedreiging vormen voor de samenleving in het kwetsbare oostelijke Middellandse Zeegebied. We benadrukken ook dat echte interdisciplinaire regionale samenwerkingen nodig zijn om te komen tot een adequate aanpassing van de volksgezondheid aan extreme weersomstandigheden in een veranderend klimaat.”


De studie werd gefinancierd door het Israëlische Ministerie van Wetenschap, Innovatie en Technologie; het programma "Changing Earth" van de Duitse Helmholtz Association; en het AXA Onderzoeksfonds.


157 weergaven0 opmerkingen

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page