top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Door de Hebreeuwse Universiteit worden leeftijd gerelateerde ziekten voorkomen en leven we langer


Moleculen. Screenshot YouTube


Terwijl doorbraken in de wereld van geneeskunde en technologie verantwoordelijk zijn voor de wereldwijde stijging van de levensverwachting, blijven verbeteringen in de kwaliteit van leven voor de oudere bevolking ver achter.


Een lang leven zonder achteruitgang van de gezondheid is een van de grootste uitdagingen waarmee de medische wereld wordt geconfronteerd. Een nieuwe studie onder leiding van professoren Einav Gross en Shmuel Ben-Sasson van de Faculteit Geneeskunde van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (HU) heeft een groep moleculen geïdentificeerd die cellen in staat stellen beschadigde componenten te repareren, waardoor die weefsels de juiste functie.


De werkzaamheid van de moleculen werd aangetoond op een modelorganisme. Het onderzoeksteam onderzocht het effect van verschillende therapieën op de levensduur en kwaliteit van leven en heeft met succes bewezen dat ze de lichaams- en menselijke cellen kunnen beschermen tegen schade. Hun bevindingen werden gepubliceerd in Autophagy.


Momenteel is een belangrijke factor bij veroudering van weefsels de verminderde effectiviteit van het kwaliteitscontrolemechanisme van de cel, wat leidt tot de accumulatie van defecte mitochondriën. Zoals Gross uitlegde: "mitochondriën, de 'krachtcentrales' van de cel, zijn verantwoordelijk voor de energieproductie.


Ze kunnen worden vergeleken met kleine elektrische batterijen die cellen helpen goed te functioneren. Hoewel deze 'batterijen' voortdurend verslijten, hebben onze cellen een geavanceerd mechanisme dat defecte mitochondriën verwijdert en vervangt door nieuwe." Dit mechanisme neemt echter af met de leeftijd, wat leidt tot cel disfunctie en verslechtering van de weefselactiviteit.


Dit degeneratieproces ligt aan de basis van veel ouderdomsziekten, zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, hartfalen en sarcopenie, die steeds vaker voorkomen. Het onderzoek van Gross en Ben-Sasson heeft mogelijk verreikende praktische toepassingen, aangezien hun nieuwe technologie, ontwikkeld aan de Hebreeuwse Universiteit, heeft geholpen bij het creëren van innovatieve verbindingen voor de behandeling van ziekten die momenteel ongeneeslijk zijn.


Uit het onderzoek bleek ook dat deze moleculen preventief kunnen worden ingezet. "In de toekomst hopen we dat we de ontwikkeling van veel ouderdomsziekten aanzienlijk kunnen vertragen en de kwaliteit van leven van mensen kunnen verbeteren", vertelde Ben-Sasson. Verder zijn deze verbindingen gebruiksvriendelijk en kunnen ze oraal worden ingenomen.


Om hun belangrijke onderzoek vooruit te helpen en te vertalen naar medische behandeling voor een verscheidenheid aan patiënten, heeft het onderzoeksteam, samen met Yissum, het technologieoverdrachtbedrijf van de Hebreeuwse Universiteit, Vitalunga opgericht, een startup die momenteel dit medicijn ontwikkelt.


"De bevindingen van Ben-Sasson en Gross zijn van grote waarde voor de wereldwijde vergrijzende bevolking", aldus Itzik Goldwaser, CEO van Yissum. "Terwijl Vitalunga op weg is naar preklinische studies, zijn ze dichter dan ooit bij het minimaliseren van de ondraaglijke last die aan veroudering gerelateerde ziekten, zoals Alzheimer en Parkinson, hebben voor individuen, hun families en onze gezondheidszorgsystemen."

86 weergaven0 opmerkingen
bottom of page