top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Door gulheid van een financier kan proef starten met medicijn dat ALS vertraagde in muizen


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Door de gulheid van een onbekende Israëlische financier kan Prof. Esther Priel en haar collega's van de Ben Gurion Universiteit van de Negev starten met proeven van een medicijn waarvan is gebleken dat de ontworpen moleculen de ziekte van Alzheimer en een andere degeneratieve ziekte bij muizen vertragen.


De moleculen hebben een "verbazingwekkend" effect laten zien bij het vertragen van het begin en de progressie bij muizen van de ziekte van Alzheimer (ALS) en amyotrofische laterale sclerose, ook bekend als de ziekte van Lou Gehrig.


Prof. Esther Priel en haar collega's werken al jaren aan de moleculen en hebben peer-reviewed onderzoek gepubliceerd over hun effectiviteit bij muizen.


"Deze investering stelt ons in staat om dit naar klinische proeven te pushen, iets wat we tot nu toe niet konden doen, aangezien preklinische proeven voor goedkeuring door de FDA veel geld kosten," zei Priel tegen de Times of Israel.


Priel benadrukte dat het medicijn naar verwachting geen genezing zal zijn, maar eerder "het begin en de progressie van de ziekten zal vertragen en de kwaliteit van leven zal verbeteren."


"Het is heel positief, en als we bij mensen slechts 10% van het effect kunnen zien dat we bij muizen zagen, hebben we een heel goed medicijn," zei ze.


Priel en haar collega's richten al eerder het bedrijf Neuromagen Pharma op maar hadden niet het geld om de preklinische proeven te starten die nodig waren om zich voor te bereiden op proeven bij mensen.


Gil Ben-Menachem, oprichter en chief executive officer van Neuromagen, zei tegen de Times of Israel: "We zijn verheugd om deze substantiële financiering veilig te stellen, die ons in staat zal stellen het bedrijf een vliegende start te geven en het preklinische werk te starten voor de ontwikkeling van onze veelbelovende kandidaat-geneesmiddelen.


"Momenteel zijn er geen medicijnen beschikbaar om ALS te behandelen, dus onze kandidaat-geneesmiddel presenteert een nieuw behandelingsparadigma en zou zowel de eerste als de beste in zijn klasse kunnen zijn", zei hij.

60 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 commentaires


HansLa23+
11 nov. 2021

Veel belovend waarschijnlijk nog jaren testen maar er is een begin …. Vreselijke ziekte

J'aime
Joop Soesan
Joop Soesan
11 nov. 2021
En réponse à

Mooi dat het nu mogelijk is om verder onderzoek te doen

J'aime
bottom of page