top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Door onkruid van gewassen te onderscheiden vermindert het gebruik van herbiciden


Greeneye wil grote boerderijen helpen om minder herbiciden te gebruiken. Foto met dank aan Greeneye Technologies


Het sproeien van herbiciden op onkruid is lange tijd een onnauwkeurige wetenschap geweest. Boeren hadden in het verleden weinig andere keus dan alles te sproeien - zowel gezonde gewassen als onkruid. Het is een ongelooflijk verspillend proces.


"Boeren gaan met hun machines naar hun velden en besproeien het hele veld gelijkmatig, 100 procent van de tijd, seizoen na seizoen, veld na veld, ook al is de onkruidplaag misschien maar 10% van het veld", legt Nadav Bocher, CEO van Greeneye Technologies aan ISRAEL21C uit.


Deze Israëlische ag-tech startup heeft een nieuwe benadering van onkruidbestrijding bedacht.


"We willen dit veranderen van een verspillende praktijk naar een precisiespuiten, waarbij je alleen spuit waar nodig."


Maar hoe maakt u onderscheid tussen het onkruid dat u wilt uitroeien en de gewassen die u niet wilt bedekken met onnodige chemicaliën? En hoe doe je dat in realtime?


Het antwoord is kunstmatige intelligentie. De software van Greeneye verandert gewone machines in AI-aangedreven 'slimme sproeiers'.


Camera's die zijn geïnstalleerd op de "boom" - dat is de 36 meter lange arm die op de veldspuit is bevestigd en die de herbicide afgeeft - leggen gegevens van het hele veld vast.


Waar is het onkruid (de algoritmen van Greeneye herkennen en classificeren meer dan 200 soorten)? Zijn de gewassen gezond? Zijn er ziekten in het veld? Krijgen de gewassen de micronutriënten die ze nodig hebben? Worden de juiste meststoffen gebruikt?


Greeneye brengt het veld in beeld met camera's op de spuitboom van een willekeurige veldspuit. Foto met dank aan Greeneye


De camera's van Greeneye maken opnamen met 40 frames per seconde, waardoor het spuitende voertuig met zijn normale maximale snelheid (ongeveer 20 kilometer per uur) kan rijden.


Bocher zegt dat het AI-compatibele precisiespuitsysteem van Greeneye onkruid kan detecteren met een nauwkeurigheid van 95,7%.


"Boeren hebben zekerheid nodig dat 95% van het onkruid wordt opgevangen en bespoten", merkt hij op. "Als we een onkruid missen, als de camera het niet heeft gedetecteerd of als de sproeier niet sproeit, zal de prijs die boeren moeten betalen te hoog zijn."


Wietkaarten


Het bedrijf heeft een database opgebouwd met miljoenen afbeeldingen van veel verschillende velden, gewassen en teeltgebieden. De AI van Greeneye vergelijkt wat het ziet met wat het al heeft geleerd over specifieke gewassen.


Greeneye hoopt nauwkeurige 'onkruidkaarten' te maken waarmee boeren de juiste gewasbeschermingsmiddelen kunnen kiezen en er minder van hoeven te gebruiken.


De slimme sproeiers van Greeneye zorgen ervoor dat alleen het onkruid een dosis herbicide krijgt. Dat is goed voor de gezondheid van de planten (en de mensen die ze consumeren), goed voor het verminderen van water- en bodemverontreiniging door afvloeiing van pesticiden, goed voor het voorkomen van herbicideresistente gewasontwikkeling en vooral goed voor de bodem van de boer lijn.


Als een boer tot 90% minder herbicide kan spuiten (het gemiddelde is 78,4%, vertelt Bocher aan ISRAEL21c), kan de boer veel tijd besparen, vooral voor soja en maïs waar de winstmarges extreem dun zijn. Bocher schat dat boeren hun kosten met meer dan 50% kunnen verlagen.


Voor boeren betekent dit een game changer. Wereldwijd geven boeren zo'n $30 miljard per jaar uit aan herbiciden. Onkruid blijft echter een eeuwigdurend probleem. Alleen al in de VS kosten ze boeren naar schatting 33 miljard dollar per jaar aan verloren gewasproductie.


En vanwege Covid-19 en uitdagingen voor de toeleveringsketen is de prijs van herbiciden omhooggeschoten. Glyfosaat, een veelgebruikt herbicide, steeg met 300% - als je het al kunt vinden.


Groen op groen


Het onderscheiden van onkruid van gewassen staat bekend als "groen op groen" spuiten. De huidige apparatuur kan dat niet, dus boeren hebben de neiging om te sproeien voordat er gewassen zijn geplant om in een vroeg stadium onkruid te vangen.


Greeneye wil de vergelijking veranderen en meerdere keren per seizoen spuiten mogelijk maken, zegt Bocher.


Dankzij de functie "dubbel sproeien" van Greeneye kunnen boeren herbiciden samen met andere chemicaliën doseren, zoals kunstmest, fungiciden en micronutriënten. De technologie werkt met elk merk spuitvoertuig.


Greeneye heeft sinds de oprichting in 2017 $ 29 miljoen opgehaald (inclusief $ 22 miljoen eind 2021). De toonaangevende fabrikant van herbiciden Syngenta leidde de eerste ronde met Jerusalem Venture Partners en nam deel aan de daaropvolgende rondes, waarbij ook AGCO, een toonaangevende fabrikant van sproeivoertuigen, was betrokken.

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page