top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Dor Shafir & Savyon Kipper, 30 en 31: 'onafscheidelijke' verloofden. Vermoord door Hamas terroristen op het Psyduck-festival op 7 oktober

Foto via Times of Israel


Ook dit artikel is uit de Times of Israel serie 'Those We Have Lost


Dor Hanan Shafir, 30, uit Modiin, en zijn verloofde Savyon Chen Kipper, 31, uit Kiryat Ono, werden op 7 oktober vermoord door Hamas-terroristen op het Psyduck-muziekfestival nabij Nirim.Kipper werd op 10 oktober begraven in Petah Tikva. Tijdens haar begrafenis kregen de rouwenden te horen dat Shafir ook dood was aangetroffen. Hij werd de volgende dag, op 11 oktober, in Modiin begraven.


Het paar was van plan volgend jaar te trouwen en door het gangpad naar Kobi Aflalo's 'What the Heart Chooses' te lopen. In plaats daarvan zong Aflalo het lied op de begrafenis van Shafir.


Shafir, een Brits-Iers-Israëlisch staatsburger, laat zijn ouders, Miryam en Itzik, en drie broers en zussen achter. Kipper laat haar ouders Avi en Ricky en drie broers en zussen achter.


Shafir was een producer van het populaire podcastnetwerk “Osim Historia” (Making History) totdat hij vertrok om dit werk zelfstandig voort te zetten. Hij vocht in de reservaten tijdens Operatie Protective Edge in 2014 en leed als gevolg van zijn ervaringen aan PTSD. Shafir werd een activist die pleitte voor IDF-veteranen die aan posttrauma leden.


Zijn moeder Miryam vertelde Ynet dat haar zoon een tatoeage had met de tekst 'Leef het moment' in het Engels: 'Op dit moment is het moeilijk voor ons, maar we zullen ervoor kiezen om dit als levensmotto aan te nemen, want dat is wat Dor zou hebben gewild.'

Dor Hanan Shafir. Foto via Times of Israel


Zijn favoriete eten was de ‘Kariot’-granen met melk, die tijdens de shiva-rouwweek volop aanwezig waren voor de bezoekers. Shafirs tatoeage, van een leeuw die de populaire Israëlische ontbijtgranen eet, werd in de grafsteen van zijn graf geëtst. Verschillende van zijn vrienden tatoeëerden een kom ontbijtgranen met 'Dor' in de lepel op hun enkels gegraveerd als eerbetoon aan hem na zijn dood.


Shafirs zus, Ofek Shafir, schreef op Facebook dat ze “de tijd even stil wilde zetten, terug wilde naar de goede en mooie momenten, daar wat tijd wilde doorbrengen en je heel veel knuffels wilde geven. Ik hoop dat je weet wat een goed mens je was, en dat je Savyon bent, hierboven dicht bij elkaar. Jij bent het bewijs dat je ondanks de moeilijkheden de waarheid kunt leven.”


Ran Levi, die met Shafir werkte, haalde herinneringen op aan “lange gesprekken met koffie en een sigaret op het brede balkon van het kantoor, lachen tijdens wekelijkse personeelsvergaderingen, gezamenlijke momenten in de studio, proberen vervelende geluidsproblemen op te lossen… Dor, je ging weg en liet een enorm, gapend en bloedend gat achter. Je was boven alles een professional, en bovenal was je een goede vriend en een geweldig persoon.

Savyon Chen Kipper. Foto via Times of Israel


Kipper was een leraar in het vroege onderwijs in Tel Aviv die visuele communicatie studeerde aan het Holon Institute of Technology, en was ook een getalenteerde kunstenaar.


Haar afstudeerproject heette 'TELEKID' en was een app om de communicatie tussen ouders en kleuteronderwijzers te verbeteren, en haar klasgenoten en familie hopen het in haar herinnering te voltooien.


Haar vriendin Leoni Dahan schreef op Facebook over hun tien jaar vriendschap: “In alle belangrijke momenten van mijn leven was je daar, je was altijd aanwezig.”


‘Je was kleurrijk, gemakkelijk in de omgang, altijd glimlachend, spontaan en leuk,’ herinnerde Dahan zich. “Je bracht zoveel kleur en gelach in mijn leven. Je vergezelde me door elk betekenisvol moment, elk keerpunt – je was erbij… Ik wil dat iedereen op aarde weet dat je zo’n speciaal persoon was. Vol van hart. Vol waarden.”


‘Je hebt zoveel jaren met liefde en een gevoel van missie voor kinderen gezorgd’, voegde ze eraan toe. “Met een omhelzing en gevoeligheid… je was een kind van de natuur, een geweldige en zachtaardige ziel, altijd slim, altijd bereid om iemand te helpen… je was een lichtpuntje, een zonnestraal.”


Kipper's vriendin Naama Regev schreef op LinkedIn over het bijwonen van haar begrafenis, die verschillende keren werd onderbroken door raketsirenes, en vervolgens door het nieuws dat Shafir ook dood was aangetroffen: 'Haar zus deelde het nieuws via de luidspreker, en we vielen allemaal uit elkaar, zelfs meer.


Het stel waarvan we dachten dat we zouden dansen op hun bruiloft, is voor altijd verdwenen. En het enige waar ik aan kon denken was de zeer nauwkeurige timing – hoe het nieuws kwam vlak voordat we Savion begroeven. Alsof ze wachtte om te horen wat er met hem zou gebeuren, met de liefde van haar leven.”


Stav Kipper, de zus van Savyon, zei dat het stel elkaar een paar jaar geleden ontmoette en iets meer dan een jaar geleden opnieuw verbinding maakte via een dating-app. Ze ‘ontmoetten elkaar voor een kopje koffie en waren sindsdien onafscheidelijk. Ze hadden een overweldigende liefde en voelden al snel dat ze hun zielsverwant hadden gevonden. Ze zijn samen tot bloei gekomen, dit was haar mooiste jaar.”


Stav omschreef haar zus als een ‘magisch meisje, een kunstenaar die al op zeer jonge leeftijd tekende. Iedereen die haar ontmoette, beschreef haar krullen vol vreugde en goede energie. Ze was een goede dochter, een goede zus, met een hart van goud en een sterke affiniteit met onderwijs.”


Dor's moeder, Miryam, vertelde Ynet dat het stel 'van plan was te trouwen en samen kinderen groot te brengen... op de begrafenis van Dor hadden we het gevoel dat toen hij naar de hemel ging, er boven een huppa [huwelijksceremonie] plaatsvond. Wij voelen en geloven dat ze samen zijn.”


334 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page