top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Dr. Dolittle, maak kennis met AI: nieuw model identificeert pijn bij katten


Met een nieuw AI-model weten kattenmensen of hun geliefde huisdieren lijden. Foto door Michael Sum op Unsplash


Zoals elke katteneigenaar weet, kunnen katten behoorlijk moeilijk te lezen zijn - een problematische situatie wanneer onze geliefde huisdieren pijn hebben. Maar nu kan een nieuw kunstmatige-intelligentiemodel ons helpen bepalen wanneer onze kleine tijgers die extra TLC nodig hebben.


De reden dat het moeilijk te zeggen is wanneer katten pijn hebben, is hun evolutionaire vermogen om ongemak te verbergen. Dit kan ertoe leiden dat huiskatten aan chronische pijn lijden zonder dat hun mensen er ooit van op de hoogte zijn of ze voor behandeling nemen.


Een team van onderzoekers van het Tech4Animals-lab van de Universiteit van Haifa ontwikkelt de Dr. Dolittl-E-app om dierengevoelens te detecteren, met behulp van AI-technologie om de wereld van veterinaire zorg vooruit te helpen en te transformeren.


Foto door Manja Vitolic op Unsplash


Samen met onderzoekers van de Universiteit van São Paulo in Brazilië en de Universiteit van Lincoln en de Universiteit van Nottingham in het VK, gebruikten ze deep learning-modellen en gezichtsherkenningsanalyse om een ​​slagingspercentage van meer dan 70 procent te behalen bij het identificeren van katten met pijn.


Hun onderzoek, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, is gebaseerd op een onderzoek onder 29 Britse korthaarkatten. De onderzoekers fotografeerden de gezichten van poezen voor en na sterilisatie, terwijl ze nog onder invloed waren van pijnstillers en nadat de pijnstillers waren uitgewerkt.


Foto door Kabo op Unsplash


De AI-modellen detecteerden subtiele veranderingen in gezichtsuitdrukkingen, bijvoorbeeld in de toppen van de oren, ogen, snorharen en snorren, die duiden op pijn. De gebieden rond de mond en ogen bleken het meest significant te zijn bij het identificeren van pijn.


De onderzoekers zeggen dat hun bevindingen de manier waarop we voor katten zorgen kunnen veranderen, waardoor iedereen ze kan fotograferen om te weten of ze pijn hebben - en zonder de noodzaak van fysiek contact.

89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page