top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Dr. Lilia Gurevich, 38: Moleculair bioloog die van sciencefiction hield. Gedood tijdens een poging om het Supernova-muziekfestival op 7 oktober te ontvluchten

Dr.Lilia Gurevitch. Foto Facebook via Times of Israel


Een artikel uit de Times of Israel serie Those We Have Lost.


Dr. Lilia Gurevitch, 38, uit Omer, werd vermoord door Hamas-terroristen toen ze op de vlucht was voor het Supernova-muziekfestival op 7 oktober.


Lilia woonde de rave bij met haar vriend, Shlomi Sividia , die naast haar werd gedood toen ze probeerden het raketvuur te ontvluchten. Terwijl ze op het festival waren, kwamen de twee Sividia's oudere zus Jenny en haar vriend tegen, die erin slaagden te overleven en aan het bloedbad te ontsnappen.


Haar vader David vertelde Ynet dat Lilia en Shlomi probeerden het festival te verlaten toen het raketvuur begon, en kibboets Re'im binnengingen om onderdak te zoeken. Het was daar dat ze werden vermoord.


Voor haar dood slaagde Lilia erin haar ouders nog een laatste keer te bellen, waarin ze vertelde dat ze zich geen zorgen hoefden te maken en dat ze op weg naar huis was en zou uitleggen wat er toen was gebeurd.


Lilia was moeder van een zesjarige tweeling, een dochter en een zoon, over wie zij de voogdij deelde met haar ex-man. Ze werd op 12 oktober begraven in haar geboorteplaats Omer en laat haar ouders, twee broers en haar kinderen achter.


Lilia, directeur van de afdeling moleculaire biologie van Amai Proteins, werd door haar familie en collega's beschreven als iemand die een diepe liefde en waardering had voor wetenschap, maar ook voor sciencefiction.


“Ze hield van wetenschap, ze beantwoordde de vragen van haar kinderen over eiwitten altijd met de grootste ernst”, vertelde haar vader aan Calcalist. “Maar ze hield ook van sciencefiction. Doctor Who, The Lord of the Rings en Star Trek waren onze gedeelde hobby.”


De donderdag vóór het muziekfestival woonden David en Lilia samen met Lilia's kinderen een sciencefictiontentoonstelling bij in Tel Aviv.


“We hadden plezier”, zei David. “Vandaag zie ik dat het een hartverwarmend moment was dat in mijn geheugen zal blijven.”


De liefde die Lilia had voor haar werkveld bleek duidelijk uit de manier waarop haar collega's de impact beschreven die haar verlies heeft gehad, zowel persoonlijk als professioneel.

“Lilia was een kleurrijk, onstuimig karakter met wilde krullen”, vertelde de VP productie bij Amai Proteins Yigal Gezundhait in oktober aan Calcalist. “De hele toekomst van het bedrijf ging door haar heen, ze was geen werknemer die morgen vervangen kan worden… En dat is nog afgezien van het enorme sociale en emotionele gat.”


Het laboratorium waarin Lilia werkte, werd na haar dood omgedoopt tot ‘het Dr. Lilia Gurevich-Vasilkovky-laboratorium’, en het bedrijf heeft gezegd dat het de volgende variant van het eiwit dat het ontwikkelt naar haar zal vernoemen zodra het op de markt komt.

227 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page