top of page
 • Barak Ravid

Dramatische escalatie op de Westelijke Jordaanoever, schrijft Barak Ravid


Foto GPO


Het geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever escaleerde deze week dramatisch toen de situatie in chaos verviel nadat:

 • Het Israëlische leger doodde zes Palestijnen, onder wie kinderen, bij een inval.

 • Palestijnse militanten doodden vier Israëli's.

 • Israëlische kolonisten raasden door een Palestijnse stad - de thuisbasis van veel Palestijnse Amerikanen - en staken tientallen huizen en auto's in brand. Een Palestijn werd gedood door de Israëlische politie.

Mijn gedachtenballon: de snelle escalatie, die plaatsvond toen de hoge diplomaat uit het Midden-Oosten, Barbara Leaf, een bezoek bracht aan Israël en de Westelijke Jordaanoever, laat zien hoe snel de situatie op de Westelijke Jordaanoever kan verslechteren en hoe weinig invloed de waarschuwingen van de regering Biden hebben om de geweld heeft gehad aan beide kanten.


Het nieuws sturen: enkele uren voordat Leaf zondag in de regio landde, keurde het Israëlische kabinet een resolutie goed waarmee het het proces van goedkeuring van nieuwbouw in Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever aanzienlijk kan versnellen .

 • De Israëlische regering kondigde ook aan dat de regeringscommissie die nieuwe plannen en gebouwen in de nederzettingen goedkeurt, aanstaande maandag bijeen zal komen om ongeveer 4.500 nieuwe wooneenheden in de nederzettingen goed te keuren.

 • Twee Amerikaanse functionarissen zeiden dat Israël de regering-Biden van tevoren op de hoogte had gesteld van beide beslissingen. De VS hebben er bij de Israëli's op aangedrongen om niet door te gaan met de plannen, maar ze deden het toch, zeiden de functionarissen.

Terwijl Leaf maandag gesprekken voerde met Palestijnse functionarissen in Ramallah, voerde het Israëlische leger een inval uit tegen Palestijnse militanten in de stad Jenin in het noorden van de Westelijke Jordaanoever.

 • De situatie escaleerde verder nadat een Israëlisch pantservoertuig werd geraakt door een IED en zwaar onder vuur kwam te liggen. Het Israëlische leger gebruikte aanvalshelikopters die tijdens de aanval voor het eerst in 20 jaar raketten afvuurden in een poging zijn troepen terug te trekken.

 • Bij de inval kwamen zes Palestijnen om het leven. De meesten waren gewapend, maar ook een 15-jarige jongen en een 15-jarig meisje kwamen om. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid raakten minstens 90 Palestijnen, onder wie veel burgers, gewond. Het Israëlische leger doodde een andere Palestijn bij een afzonderlijk incident in een dorp in de buurt van Bethlehem.

Dinsdag hebben twee aan Hamas gelieerde Palestijnse schutters vier Israëlische burgers gedood tijdens een aanval op een restaurant in de buurt van de Israëlische nederzetting Eli op de Westelijke Jordaanoever.

 • Als reactie hierop kondigde het kabinet van de premier de goedkeuring aan van de onmiddellijke planning van nog eens 1.000 wooneenheden in de Eli-nederzetting.

De situatie bleef woensdag escaleren toen honderden Israëlische kolonisten aankwamen in de Palestijnse stad Turmus Ayya bij Eli en tientallen Palestijnse huizen en auto's in brand begonnen te steken , aldus de burgemeester van de stad.

 • Het Israëlische leger en premier Benjamin Netanyahu veroordeelden het geweld van de kolonisten.

Vermeldenswaard: naast de escalatie op de Westelijke Jordaanoever, kondigde Netanyahu zondag aan dat hij eenzijdig de controversiële wetgeving inzake gerechtelijke herziening van de regering zal hervatten.

 • De regering-Biden was tegen het plan en benadrukte dat elke gerechtelijke hervorming via een brede consensus tot stand moet komen.


158 weergaven1 opmerking

1 commento


GERT reininga
22 giu 2023

Sterkte

Mi piace
bottom of page