top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Dramatische oproep Gallant terwijl honderdduizenden demonstreerden


Eigen foto


Terwijl honderdduizenden, volgens de organisatie ruim 600.000, door heel Israël demonstreerden hield minister van Defensie Gallant een dramatische tv-toespraak, waarin hij opriep om de wetgeving voor de gerechtelijke hervormingen een aantal weken stop te zetten zodat er onderhandelingen met de tegenstanders kunnen plaatsvinden.


De enorme druk die Benjamin Netanyahu uitoefende op Yoav Gallant werkte maar 48 uur. De minister van Defensie – die van plan was donderdagavond op te roepen tot stopzetting van de wetgeving in verband met de gerechtelijke revisie – gaf toe aan de eis van Netanyahu en stelde zijn toespraak uit.


Screenshot TV


Maar op zaterdagavond, terwijl Netanyahu zich voorbereidde om terug te keren uit Londen en massa's demonstranten de straat op gingen in Israël, zei Gallant eindelijk wat hij wilde zeggen. Aan het begin van de week waarin Netanyahu van plan was om de kern van de wetgevende beweging ter stemming te brengen in de Knesset, heeft de verklaring van Gallant de politieke agenda overgenomen. Het kan het kaartspel volledig hebben herschikt.


"Het wetgevingsproces moet enkele weken worden stopgezet", zei Gallant, een standpunt dat publieke steun kreeg van minstens drie maar mogelijk vijf andere Likud-politici, "laten we het stoppen tot na Onafhankelijkheidsdag, dit jaar op 26 april, en onderhandelingen starten met de oppositie zodat de wetsvoorstellen kunnen worden aangepast".

De minister van Defensie benadrukte dat Israël werd geconfronteerd met "grote bedreigingen - zowel dichtbij als veraf", daarbij verwijzend naar het nucleaire programma van Iran, Palestijnse aanvallen en recente spanningen met de Libanese terreurgroep Hezbollah. "Meer dan ooit staan ​​we voor ongekende veiligheidsuitdagingen", zei hij.


"De gebeurtenissen in de Israëlische samenleving blijven niet buiten het leger. Gevoelens van woede, teleurstelling en angst hebben hoogten bereikt die we nog nooit eerder hebben gezien", zei Gallant


Er werden duidelijke woorden van waarheid gesproken. In zijn gerichte en directe verklaring bracht Gallant drie belangrijke argumenten naar voren: de veiligheidssituatie waarin Israël zich bevindt is bijzonder moeilijk en gevaarlijk; het politieke geschil is doorgesijpeld in de IDF en brengt zijn prestaties al in gevaar; dergelijke ingrijpende veranderingen in het gerechtelijk apparaat moeten met een brede consensus worden doorgevoerd. Hij riep op om de revisierekeningen tot na de vakantie te bevriezen, en ook om een ​​pauze in de demonstraties in te lassen, waarbij hij de onderbreking gebruikte voor onderhandelingen tussen de partijen in een poging tot consensuswetgeving te komen.


Het sentiment van Gallant werd weerspiegeld door de honderdduizenden mensen, alleen al in Tel Aviv meer dan 200.000, die protesteerden tegen de poging van de regering Netanyahu om de rechterlijke macht te verzwakken.

Er werden overal in Israël bijeenkomsten gehouden, met demonstranten verzameld in Kiryat Shmona aan de Libanese grens, gemeenschappen aan de grens met Gaza, Rehovot, Rishon Letzion, Haifa, Ashdod en het Likud-bolwerk van Or Akiva, waar de politie 10 arresteerde toen rechtse activisten botsten met demonstranten.


Ondertussen is duidelijk dat minstens drie maar mogelijk vijf Likud Knesset leden, Gallant steunen, hetgeen zou betekenen dat er geen meerderheid is mochten deze Likud leden tegen stemmen.


Van Edelstein, Barkat en Biton is duidelijk dat zij Gallant steunen hetgeen voor Netanyahu het sein zou kunnen zijn de wetgeving te stoppen en onderhandelingen met de oppositie te beginnen, die al weken aandringt op onderhandelingen onder voorwaarde dat de voortgang van de wetgeving wordt gestopt, zoals ook door president Herzog is voorgesteld.


Terwijl de machtige Likud-figuur Haim Bibas, de burgemeester van Modiin en hoofd van de Federatie van Lokale Autoriteiten, zei dat hij de oproep van Gallant steunde om de wetgeving te bevriezen en onderhandelingen te beginnen, waren er andere Likud leden die het volstrekt oneens waren met Gallant, waarbij minister van Communicatie Shlomo Karhi hem ervan beschuldigde "zich over te geven onder linkse druk".


Netanyahu's coalitiepartner Ben Gvir, ging zelfs zover dat hij opriep om Gallant te ontslaan, "ik roep de premier op om Gallant te ontslaan, die binnenkwam met de stemmen van rechts, maar zich overgaf aan de druk van degenen die dreigden te weigeren in het leger te dienen, en probeert een einde te maken aan de belangrijke hervormingen”, zei Ben Gvir die zelf door de IDF ongeschikt werd geacht om in het leger te dienen.


Ondertussen is er nog geen reactie van Netanyahu gekomen op de toespraak van Gallant en wacht het land met spanning af wat er gedurende zondag gaat gebeuren.


219 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page