top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Drie Modigliani schetsen gevonden onder een schilderij in het Haifa-museum


Detail uit Modigliani's 'Naakt met een hoed' Foto via Wikimedia Commons


Röntgenfoto's van Amedeo Modigliani's schilderij "Naakt met een hoed" uit 1908 leverden een verrassing op voor de curatoren van het Hecht Museum in Haifa: drie onvoltooide schetsen van de beroemde Joods-Italiaanse kunstenaar verstopten zich onder het oppervlak, meldt ISRAEL21C.


"Naakt met een hoed" was al een bekende eigenaardigheid, want op de achterkant van het canvas, ondersteboven, staat een iets eerder Modigliani schilderij, "Portret van Maud Abrantes", dezelfde vrouw in "Nude with a Hat".


Ongeveer 20 jaar geleden zag regisseur en curator Ofra Guri-Rimon de contouren van een ander portret van een vrouw, verduisterd door Mauds nek en borst.


“Het blijkt dat Modigliani het portret van deze mysterieuze en verborgen vrouw schilderde voordat hij het portret van Maud Abrantes schilderde. Hij besloot dit schilderij niet te houden en vervaagde het met kleurborstels. Maar dat was niet voldoende; hij draaide ook het doek om en begon een nieuw portret te schilderen, dit van Maud Abrantes, op het schonere en duidelijkere deel van het doek”, schreef Guri-Rimon in 2012.


"Portret van Maud Abrantes" door Amedeo Modigliani. Afbeelding met dank aan Hecht Museum


Onlangs werd "Naakt met een hoed" geröntgend als onderdeel van een forensisch onderzoek van Modigliani's werk voor een aanstaande tentoonstelling in Philadelphia, meldde de AP.


In de verwachting verdere details van het nauwelijks zichtbare derde portret te zien, ontdekten de curatoren in plaats daarvan twee extra onvoltooide schetsen die onzichtbaar waren voor het blote oog.


Waarom zette Modigliani vijf portretten op één doek?


Waarschijnlijk om geld te besparen. Tijdens zijn korte leven - hij stierf op 37-jarige leeftijd aan tuberculose verergerd door middelenverslaving - was Modigliani geen commercieel succes en waren kunstbenodigdheden duur.


In 2018 werd zelfs ontdekt dat een röntgenfoto van een Modigliani schilderij in de Tate Gallery in Londen een ander van zijn werken eronder verborgen had.


De röntgenfoto's van "Naakt met een hoed" - die het Hecht Museum sinds 1983 bezit - werden genomen voorafgaand aan een grote tentoonstelling van Modigliani's schilderijen en sculpturen die in oktober in de Barnes Foundation in Philadelphia werd geopend.47 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page