top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Dubbele bomaanslag in Jeruzalem opgelost; ISIS-aanhanger opgepakt


Moment van ontploffing 2e bom. Screenshot YouTube


De Shin Bet (Israel Security Agency) heeft dinsdag aangekondigd dat het de dubbele bomaanslagen op bussen in Jeruzalem die vorige maand werden uitgevoerd en waarbij twee Israëli's om het leven kwamen, heeft opgelost.


Bij deze dubbele bomaanslagen kwamen Tadasa Tashume Ben Ma'ada en Arye Shechopek om het leven.


De Shin Bet zei dat zes dagen na de aanval de agenten Aslam Farouk, een Arabier uit Oost-Jeruzalem en vermeende aanhanger van ISIS, arresteerden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen. Twee bommen die bij twee verschillende bushaltes waren geplaatst - een bij de ingang van Jeruzalem en een bij de wijk Ramot - ontploften op 23 november binnen een half uur na elkaar.


Aslam Farouk. Foto via Shin Bet


Farouk, 26, uit Kafr Aqab in Oost-Jeruzalem, heeft onlangs zijn ingenieursstudie afgerond. Volgens het onderzoek bestudeerde Farouk de radicale islamitische ideologie online en leerde hij daar ook hoe hij explosieven moest maken. Hij bracht de ingrediënten voor de explosieven naar de woestijn van Judea en voerde daar tests uit op verschillende bommen.


Op de dag van de aanslagen op 23 november arriveerde Farouk op de motor bij de bushalte bij de ingang van Jeruzalem rond 6 uur 's ochtends, waar hij de eerste bom plaatste en vervolgens naar het Ramot kruispunt reed - zo'n 2 kilometer verderop - waar hij de tweede bom verborg. Elke bom woog ongeveer 1,5 kilogram en ze werden tot ontploffing gebracht met een mobiele telefoon.


De verdachte werd geïdentificeerd nadat veiligheidstroepen zijn DNA vergeleken met vondsten op de plaats van de bomaanslagen. Een andere verdachte, een vriend van Farouk, werd ook aangehouden op verdenking dat hij betrokken was bij het plannen van een nieuwe aanslag met een explosievenriem.


De Shin Bet ontdekte de motorfiets van Farouk die hij had geprobeerd schoon te maken na de bomaanslagen, evenals een andere grotere bom - met een gewicht van ongeveer 5 kg - die de vermeende aanvaller van plan was te plaatsen op de Ramot kruising en tot ontploffing te brengen nadat veiligheidstroepen arriveerden na de eerste explosie. Vanwege een technische storing op de ochtend van de aanval besloot Farouk echter om slechts één bom op de locatie te plaatsen.


Motor van Farouk. Foto Shin Bet


Een onderzoek door de Shin Bet en de officier van justitie van Jeruzalem onthulde dat hij opereerde onder een salafi-jahadi-ideologie die zich identificeert met de terroristische organisatie van ISIS, maar hij is geen lid van de organisatie. Hij werd niet gestuurd of geactiveerd door een vreemd lichaam, zoals aanvankelijk werd vermoed, maar voerde de dubbele aanval alleen uit.


De terrorist bekende de aanslagen en nam de verantwoordelijkheid voor het plannen en uitvoeren van de aanslag op zich, maar verontschuldigde zich niet voor zijn daden. Hij verduidelijkte ook dat hij zich niet probeerde te verstoppen na de aanval, en het bewijs hiervan is het feit dat hij weer bij hem thuis ging slapen en onmiddellijk daarna weer aan het werk ging.


Een van zijn vrienden, de 23-jarige Hamed Othman, werd ook gearresteerd op verdenking van het plannen van een aanval op het centraal station in Jeruzalem, dat vol zat met soldaten, met behulp van een explosievengordel. De aanval was in de zeer voorbereidende stadia van planning - en werd verijdeld. Zijn detentie is vandaag met vier dagen verlengd en hij wordt verdacht van samenzwering met een terroristische organisatie en lidmaatschap van een terroristische organisatie.


Aftredend premier Lapid prees de veiligheidstroepen en zei in een tweet: "Na een inspanning van de inlichtingendienst en een uitgebreid onderzoek kregen de veiligheidstroepen de criminele terrorist in handen die de bomaanslagen in Jeruzalem pleegde. Ik volgde het complexe onderzoek op de voet en werd op de hoogte gehouden van de details. Ik feliciteer de Shin Bet, de politie, de IDF en de hele veiligheidstroepen voor het onderzoek dat heeft geleid tot de arrestatie van de terrorist".


"De strijd tegen het terrorisme gaat voortdurend door" aldus Lapid. "Tijdens het onderzoek naar de aanval werd een andere verdachte gearresteerd, die niet betrokken is bij deze aanval, maar van plan was om nog een aanval in de hoofdstad uit te voeren, en zo hebben we de levens van Israëlische burgers gered. We zullen terrorisme blijven bestrijden en de terroristen en hun afzenders voor de rechter brengen. De staat Israël zal er alles aan doen om zijn burgers veiligheid te bieden".
132 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page