top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

E-foil surfen staat op het punt door te breken


Screenshot video


Als je van extreme watersporten houdt en duurzaamheid belangrijk vindt, dan is e-foilen waarschijnlijk iets voor jou.


Foliesurfers "vliegen" boven het wateroppervlak met behulp van een draagvleugelboot, die een lift creëert die lijkt op een vliegtuigvleugel.


En hoewel waterscooters over het algemeen veel stroom nodig hebben voor voortstuwing, verbruiken op batterijen werkende e-foil-surfplanken 80 procent minder energie dan niet-foilende waterscooters zoals jetski's en gemotoriseerde rubberboten.


Maar er was nog één uitdaging te overwinnen voor watervrienden Arthur Yanai en Assaf Friedman: toegankelijkheid.


Hun medeoprichter, Level Hydrofoils , zal binnenkort de allereerste duurzaam aangedreven e-foil-surfplanken introduceren die worden gestabiliseerd met behulp van ingebouwde sensoren en algoritmen in combinatie met een gepatenteerde single-mast-technologie.


Foto Foto met dank aan Level Draagvleugelboten via ISRAEL21c


"Assaf en ik begonnen Level Hydrofoils in 2018 met het uitgangspunt om de volgende generatie duurzame waterscooters ter wereld te brengen", zegt Yanai, een veteraan van Shayetet 13, de zee-, lucht- en landeenheid (SEAL) van de Israëlische marine tegen ISRAEL21c.


Onderwater van een Level draagvleugelboot. Foto met dank aan Level Draagvleugelboten via ISRAEL21c


“We zijn allebei fervente watersporters. We hebben de oceanen bereisd en de Atlantische Oceaan bevaren, helemaal van Israël tot het Caribisch gebied. We zijn dus super gepassioneerd over dit onderwerp, zegt Yanai.


Beginnende foilsurfers. Foto met dank aan Level Draagvleugelboten via ISRAEL21c


“We hebben een unieke gyro-stabilisator toegevoegd, waardoor het board automatisch in balans komt. Het werkt zo goed dat het zelfs uit zichzelf kan vliegen. We hebben ook de handbediening die andere e-foils gebruiken vervangen door een meer intuïtieve, fly-by-wire op gewicht gebaseerde bediening. Het is de enige e-foil die deze functie heeft.”


Als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je ervoor kiezen om de stabilisator uit te schakelen en Level te gebruiken als een gewone niet-gestabiliseerde e-foil.


Als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je de stabilisator uitschakelen en Level Hydrofoil gebruiken als een gewone e-foil. Foto met dank aan Level Draagvleugelboten via ISRAEL21c


Nieuwe kijk op maritieme mobiliteit

Yanai zei dat de unieke typologie van Level Hydrofoils het bedrijf niet alleen in staat zal stellen om stabiliteit te brengen in e-foiling, maar ook om full-scale, duurzaam aangedreven e-foil powerboats te ontwikkelen die in staat zijn om veilig de volle zee te bevaren.


“We kunnen het stroomverbruik van elk vaartuig – het maakt niet uit of het een surfplank is of een 50 meter lange veerboot die 200 passagiers vervoert – tot 80 procent verminderen. En dat is een gamechanger”, zegt Yanai.


De Israel Innovation Authority , het Israeli National Center of Blue Economy and Innovation en private angel-investeerders hebben geld in de startup gestoken.


Level Hydrofoils, gevestigd in de havenstad Haifa, maakte deel uit van het eerste cohort van Version Bravo , een uniek gezamenlijk ondernemerschapsprogramma voor Amerikaanse en Israëlische Navy SEAL-veteranen.De eerste e-foils van het bedrijf, evenals e-kajaks voor minder extreme avonturiers, zouden volgend voorjaar te koop moeten zijn.


Een grotere impact


Arthur Yanai. Foto met dank aan Level Draagvleugelboten via ISRAEL21c


“Nadat we ons - woordspeling bedoeld - hebben verankerd in de vrijetijdsindustrie, met name het segment van de waterscooters, willen we onze technologie en knowhow gebruiken om een ​​nog grotere impact te maken in branches zoals grootschalige waterscooters. Al onze producten zullen gebaseerd zijn op dezelfde gepatenteerde hydrofoil-technologie.”


Commercialiseringsplannen bevatten ook een educatief aspect.


"Ons eerste productaanbod is nog maar het begin", zegt Yanai.


“Nadat we ons - woordspeling bedoeld - hebben verankerd in de vrijetijdsindustrie, met name het segment van de waterscooters, willen we onze technologie en knowhow gebruiken om een ​​nog grotere impact te maken in branches zoals grootschalige waterscooters. Al onze producten zullen gebaseerd zijn op dezelfde gepatenteerde hydrofoil-technologie.”


Commercialiseringsplannen bevatten ook een educatief aspect.


Een weergave van de toekomstige zwevende waterscooters van Level Hydrofoils. Illustratie met dank aan Level draagvleugelboten via ISRAEL21c


"We zien dat de transitie van de mobiliteitsindustrie naar een duurzamere voortstuwingsmethode plaatsvindt in de auto-industrie, maar niet in de botenindustrie", aldus Yanai.


“De reden is dat boten veel energie verbruiken om zichzelf voort te stuwen. Maar aangezien de meeste mensen geen watersporters of surfers zijn, is het een deel van onze missie om de mening van mensen over duurzame maritieme mobiliteit te veranderen.”


Foto met dank aan Level Draagvleugelboten via ISRAEL21c


Klik hier voor meer informatie.


115 weergaven0 opmerkingen
bottom of page