top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

EcoPeace Middle East informeert VN over stappen op het gebied van klimaatbestendigheid


Foto door Candice Seplow op Unsplash


Regionale samenwerking op het gebied van water is zowel een dringende kwestie in het licht van een dreigende klimaatcrisis als een strategie voor het bevorderen van vrede, zeiden leiders van EcoPeace Middle East onlangs tegen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.


Op uitnodiging van het Noorse voorzitterschap presenteerden de Israëlische directeur van EcoPeace Gidon Bromberg en de Palestijnse directeur van EcoPeace Nada Majdalani het Green Blue Deal (GBD)-initiatief van de organisatie voor het Midden-Oosten, meldt ISRAEL21C.


GBD werd eind 2020 gelanceerd en biedt een kader voor regionale en internationale beleidsmakers om de existentiële uitdagingen van de klimaatcrisis het hoofd te bieden. Het stelt voor om de zon en de zee te gebruiken om de regio-brede ontzilte water- en energiezekerheid van stroom te voorzien. Het benadrukt de noodzaak en de mogelijkheid om de Israëlische/Palestijnse natuurlijke watertoewijzingen en grensoverschrijdende rioleringsproblemen van vandaag op te lossen om waterzekerheid voor iedereen te bereiken.


Majdalani en Bromberg riepen op om het beheer van milieubronnen te verschuiven van conflict naar samenwerking over de grenzen heen.


Ze benadrukten aan de leden van de Veiligheidsraad de urgentie om grootschalige actie te bevorderen en nodigden de ministers van Buitenlandse Zaken uit om het voorbeeld te volgen van de Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto en te helpen een "coalitie van bereidwilligen" te creëren om de GBD vooruit te helpen.


Ze riepen ook het Eastern Mediterranean Gas Forum op om zijn mandaat uit te breiden tot hernieuwbare energie en klimaatkwesties, om een ​​primair instrument te zijn voor het bevorderen van de klimaatveiligheid in de regio.


"Educatieve programma's en rondetafelgesprekken om projecten zoals de Green Blue Deal te bespreken, zijn belangrijk voor het aanpakken van gedeelde problemen die geen grenzen kennen, zoals klimaatverandering", zei de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Linda Thomas Greenfield na de EcoPeace presentatie.


Bromberg legde uit dat als gevolg van Israëls leiderschap in de watersector, de ernstige impact van de klimaatcrisis op de Palestijnse beschikbaarheid van zoetwater en de nieuwe coalitieregering in Israël, de tijd rijp is voor "conflictoplossing, samenwerking en vertrouwensopbouw in het water en klimaat sectoren".


40 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page