top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een 11-jarig meisje vond een zeldzame zilveren 2000 jaar oude munt


Liel Krutokop met de door haar gevonden 2.000 jaar oude munt. Foto Yoli Shwartz / IAA


De zeldzame munt werd ontdekt door de 11-jarig Liel Krutokop uit Petah Tikva dat met haar familie naar de "archeologische ervaring" kwam die door de Stad van David samen met de National Parks Authority in het Emek Tzurim Sifting Project in Jeruzalem werd georganiseerd.


Archeologen geloven dat de opgegraven munt is gewonnen uit de vele zilverreserves die in de Tweede Tempel werden bewaard en waarschijnlijk is geslagen door een van de Tempelpriesters, die kort voor de vernietiging van de Tweede Tempel samenwerkte met de Grote Opstand van de Joden tegen de Romeinen kort voor de vernietiging van de Tweede Tempel.


De munt weegt ongeveer 14 gram. Aan de ene kant is een inscriptie van een beker met het opschrift: "Israëlische shekel" en naast de beker staan de letters: ש"ב - afkorting voor "tweede jaar" - het tweede jaar van de Grote Opstand van de Joden tegen de Romeinen (67-68 na Christus). Aan de andere kant van de munt ziet men een inscriptie die door geleerden wordt geïdentificeerd als het hoofdkwartier van de Hogepriester, en daarnaast verschijnen in oud Hebreeuws schrift de woorden: 'Heilig Jeruzalem'.


Foto Yoli Shwartz / IAA


Volgens Dr. Robert Kool, hoofd van de muntafdeling van de Israel Antiquities Authority, "is dit een zeldzame vondst, aangezien van de vele duizenden munten die tot op heden in archeologische opgravingen zijn gevonden, zijn slechts ongeveer 30 munten munten gemaakt van zilver, en uit de periode van de Grote Opstand."


De munt werd ontdekt in vuil dat afkomstig was van archeologische opgravingen uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority op de "Pelgrimage Road", in het City of David National Park.


Volgens archeoloog Ari Levy, directeur van de opgraving namens de Israel Antiquities Authority, "was deze straat, die de Siloam Pool in het zuiden van de Stad van David verbond met de Tempelberg in het noorden, de hoofdstraat van Jeruzalem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tempelperiode, waar duizenden pelgrims op weg naar de tempel marcheerden. Het lijdt geen twijfel dat hier uitgebreide handel zou zijn geweest. Dit wordt bewezen door de vele gewichten en bronzen munten die we hier hebben gevonden. Maar om een ​​rebelse munt te vinden die gemaakt is van puur zilver is zeker heel bijzonder en spannend."


Foto Yoli Shwartz / IAA


Dr. Kool theoretiseert dat het zilver waaruit de munt is gemaakt afkomstig was uit de overvloedige zilverreserves in de tempel, en dat het op het Tempelbergplein is geslagen - mogelijk door een van de priesters, die in samenwerking met de rebellenleiders en hielp hen. Waar anders kon je in die tijd zilver in zo'n hoeveelheid en van zo'n hoge kwaliteit vinden? Alleen in de tempel. "Als dat zo is, kunnen we voorzichtig zeggen dat deze munt blijkbaar een van de weinige items is die we vandaag kunnen houden en die afkomstig zijn uit de tempel zelf."


Als onderdeel van de opgraving werd de archeologische aarde opgestuurd voor nat zeven in het Emek Tzurim Sifting Project, en de persoon die het voorrecht had om de vondst te ontdekken, was het 11-jarige meisje Liel Krutokop uit Petah Tikva, die met haar ouders en zus om archeologisch onderzoek te doen in de Stad van David."We hebben de emmer met het vuil op de zeef gegoten en toen we de stenen erin filterden, zag ik iets ronds." Dit is hoe Liel Krutokop de opwindende momenten van het blootleggen van de zeldzame vondst beschreef.


"Eerst wist ik niet wat het was, maar het zag er anders uit dan alle andere stenen. Mijn vader bracht het naar een van de assistenten en zij liet het aan een archeoloog zien. Hij keek ernaar en zei dat het een zilveren munt die schoongemaakt moest worden. Ik was erg opgewonden," voegde Liel eraan toe.


Foto Yoli Shwartz / IAA


"Toen ik bij Emek Tzurim aankwam, dacht ik dat er eenvoudige munten in de emmers moesten zitten, maar ik dacht niet dat ik zelf een munt zou vinden, en zeker niet zo'n zeldzame munt van puur zilver. Ik had het geluk om het te vinden, maar ik wil ook mijn zus bedanken voor het kiezen van de emmer die we hebben gezeefd. Als ze niet deze specifieke emmer had gekozen, had ik de munt waarschijnlijk niet gevonden."


De munt, die naar de laboratoria van de Israel Antiquities Authority werd gestuurd, onderging een chemisch proces voor reiniging, en onlangs, na voltooiing van het proces, werd de betekenis van de vondst duidelijk.


Foto Yoli Shwartz / IAA


Volgens Dr. Kool: “Is een munt een teken van soevereiniteit. Als je in opstand komt, gebruik je een van de meest voor de hand liggende symbolen van onafhankelijkheid en munt je munten. De inscriptie op de munt geeft duidelijk de aspiraties van de rebellen weer.


"De keuze om het oude Hebreeuwse schrift te gebruiken, dat toen niet meer in gebruik was, is niet toevallig. Het gebruik van dit schrift kwam om het verlangen van de mensen uit de periode uit te drukken naar de dagen van David en Salomo en de dagen van een verenigd Joods koninkrijk - de dagen dat het volk van Israël volledige onafhankelijkheid in het land had," voegde hij eraan toe.113 weergaven0 opmerkingen
bottom of page