top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een bank met een liefdadigheidsethos en geen gebouw


Foto via Spiral.


Het thuiskantoor van Shawn Melamed staat vol met hightech apparatuur: computers, microfoons, camera's voor Zoom. Maar het meest zichtbare toetsenbord is niet aangesloten op zijn laptop. Het is een full-size bedoeld voor het maken van muziek.


Melamed, medeoprichter en CEO van Spiral , een startup die digitaal bankieren combineert met goed doen, is evenzeer thuis in directiekamers als in dansclubs, waar hij elektronische muziek maakt als DJ en producer. Hij treedt op onder de funky naam “Alchemist Spider”.


Shawn Melamed, CEO van Spiral. Foto met dank aan Spiral


“Ik vind het leuk om mensen uit alle lagen van de bevolking met elkaar in contact te brengen. Je verbindt mensen door middel van muziek. Spiral probeert ook mensen te helpen zich verbonden te voelen, om de wereld een betere plek te maken door meer sociaal verantwoordelijk te zijn”, vertelt Melamed aan ISRAEL21c.


“Ik hou van zowel muziek als techniek. Als ik er de hele dag maar één zou doen, zou ik me vervelen!”


Neobankieren


Spiral is een 'neobank', een onafhankelijke financiële instelling die meelift op een meer gevestigde.


Als u bankiert met Spiral, ziet u de branding van Spiral. Maar uw deposito's worden gehouden door de andere volledig gereguleerde bank, met een FDIC-verzekering die tot $ 250.000 van uw spaargeld beschermt.


Neobanks zijn alleen online. Dat vinden de meeste klanten prima, zegt Melamed, die tegenwoordig gewend zijn om alles op hun telefoon te doen en liever niet meer tijd dan nodig in een fysiek gebouw doorbrengt.


Er is een tweede trend die de opkomst van de neobanken voedt, legt Melamed uit.


“Historisch gezien had je een relatie met de filiaalmanager van je bank. De bank ondersteunt mogelijk de lokale 5K-run. Toen begonnen kleine banken te consolideren om deze gigantische banken te worden. Ze verloren het contact met hun klanten volledig. Deze twee trends creëerden een zeer vruchtbare voedingsbodem voor disruptie.”


Met ingang van september 2021, waren er 246 neobanks over de hele wereld . Onder hen: Chime, nu met 15 miljoen Amerikaanse klanten en een waardering van $ 25 miljard; en Revolut, een volledig Europese digitale bank, met een waarde van $ 33 miljard. Israël heeft er ook een: First Digital, opgericht door de oprichter van Mobileye, Amnon Shashua.


Het is duidelijk dat neobanken big business zijn geworden.


Op zoek naar een manier om Spiral te onderscheiden, kwam Melamed op het idee om bankieren te combineren met liefdadigheidsgiften.


Doneren gemakkelijk gemaakt


De mobiele Spiral-app ziet eruit als andere tools voor online bankieren - er is uw dagelijkse saldo en uw meest recente transacties.


Maar als je aan een goed doel of goede doelen wilt geven, kun je met de app een bepaald percentage van wat je verdient, of een eenmalige donatie sturen naar een specifieke organisatie.


Screenshot met dank aan Spiral


Er zijn ongeveer 1,5 miljoen non-profit liefdadigheidsinstellingen in de Verenigde Staten, allemaal doorzoekbaar vanuit de Spiral-app.


"Aan wie zou je willen geven?" vraagt ​​Melamed aan de journalist van ISRAEL21C.


Die moet even nadenken en zegt dan "het Pardes Instituut voor Joodse Studies in Jeruzalem, het is waar mijn vrouw en ik elkaar ontmoetten".


Melamed zoekt snel en Pardes duikt meteen op. Hij kiest een bedrag – $5 – tikt op verzenden, en Pardes is nu een paar dollar rijker.


Spiral stuurt een cheque naar Pardes, samen met een kleurrijk briefje dat aangeeft dat als Pardes ervoor kiest om een ​​officiële partnerliefdadigheidsinstelling te worden, Spiral directe stortingen op zijn bankrekening kan doen. Pardes zal ook video's en andere inhoud op de app kunnen plaatsen, zodat Spiral-klanten kunnen zien hoe hun geld zou worden gebruikt.


Spiral heeft 100 partnerliefdadigheidsinstellingen, waaronder United Way, American Friends of Hebrew University, Earthday, Rainforest Trust en de Verenigde Naties en Eden Reforestation. Elk goed doel met een 501c3-aanduiding in de VS komt in aanmerking.


Spiral brengt een samenvattend rapport uit wanneer u maar wilt. Het is vooral handig tijdens belastingtijd, door precies te laten zien waar je het afgelopen jaar hebt gedoneerd en het totale bedrag.


Spiral heeft ook een één-op-één matching-programma tot $ 150, zodat $ 5 die Melamed net aan Pardes schonk $ 10 werd.

Spiral komt overeen met uw liefdadigheidsbijdragen tot $ 150. Schermafbeeldingen met dank aan Spiral


De meest genereuze natie


Hoe kan Spiral al dat lekkers betalen? Dat is een deel van de magie van het bankwezen: banken nemen uw gestorte geld en herinvesteren het in andere activa, genereren inkomsten of geven het uit als een lening met rente.


Dat stelt Spiral in staat om donaties te doen en te matchen. Goede doelen betalen niet om deel uit te maken van het spiraalsysteem.


Spiral werd opgericht door twee Israëli's - Melamed en zijn chief marketing officer Dan Blumenfeld - maar vestigde zich in New York om dichter bij de belangrijkste markt te zijn.


"De VS wordt 'de meest genereuze natie' genoemd", zegt Melamed tegen ISRAEL21c. “Zes op de tien huishoudens doneren aan goede doelen. Het komt neer op ongeveer $ 470 miljard per jaar.”


Spiral richt zich de komende vier tot vijf jaar op de VS, zegt Melamed. Europa komt daarna. "Over 10 jaar", zegt Melamed, "zullen mensen op zoek zijn naar een samenhangende bankervaring, ongeacht hun locatie."


Met andere woorden, u kiest niet per se een bank waar u woont, maar de beste bank voor uw behoeften.


Digitale nomaden


Melamed hanteert dezelfde globale benadering voor de personeelsbezetting van Spiral. Het bedrijf sloot een financieringsronde van $ 14 miljoen af ​​net voordat de Covid-19-pandemie een groot deel van de wereld stillegde.


"We hadden slechts ongeveer twee maanden een kantoor", zegt Melamed. Hij is niet van plan weer een fysiek kantoor te openen – net als zijn neobank.


"Meer mensen worden wereldwijde digitale nomaden", merkt Melamed op. Ze kunnen overal werken. "We hebben Israëli's die naar de VS zijn verhuisd, we hebben werknemers in Mexico, Portugal en Costa Rica."


Melamed groeide op in Mevaseret Zion, een voorstad van Jeruzalem. Hij begon zijn eerste bedrijf, Correlix, in Israël, voordat hij in 2008 naar de VS verhuisde. Correlix werd in 2012 overgenomen door TS-Associates .


Melamed trad vervolgens toe tot het 60,0000-medewerker Wall Street-bedrijf Morgan Stanley, dat op zoek was naar een ondernemer om bedrijfsontwikkeling te leiden.


“Ik dacht dat ik het een jaar of twee zou doen, maar ik vond het heel leuk. Ik had een seniorfunctie en werkte nauw samen met de COO, die nu in het bestuur van Spiral zit.”


Melamed werd het hoofd van het innovatiebureau van Morgan Stanley. "Het was een geweldige kans om te leren hoe je op grote schaal kunt innoveren", zegt hij.


Na vijf jaar kwam de ondernemersgeest weer bovendrijven en besloot hij om “een bank met een hart” op te richten, iets om mensen te begeleiden naar een beter leven.


Lange reis


Spiral is slechts drie maanden geleden voor het publiek gelanceerd en nadert 5.000 klanten. Melamed zegt dat klanten tot 15 keer meer kunnen verdienen met hun spaargeld dan bij de gemiddelde bank.


De meeste gebruikers doneren kleine bedragen aan goede doelen, hoewel enkelen in de duizenden dollars doneren.


"Het is een reis van lange adem", benadrukt hij. “We bouwen geen startup om in drie jaar te verkopen. We proberen een bedrijf te creëren dat 20 jaar meegaat met tientallen miljoenen klanten.”


Wat biedt de toekomst voor Spiraal? Creditcards, persoonlijke leningen en hypotheken, zegt Melamed, terwijl ze doorgaat met het aanvullen van donaties en het geven van contante bonussen aan klanten tot $ 126 per jaar.


Paradoxaal genoeg heeft de Covid-19-crisis de donaties misschien niet opgedroogd. Sterker nog, de donaties stegen in 2020 met 13 procent, zegt Melamed. "Veel mensen en veel goede doelen hadden hulp nodig, dus mensen doneerden meer."


Spiral is niet de enige in Israël opgerichte financiële dienstverlener die iets teruggeeft - de hoogvliegende verzekeringsmaatschappij Lemonade belooft dat als er geld over is tussen de premies die u betaalt en de claims die moeten worden uitbetaald, Lemonade het zal doneren aan een waardig oorzaak.


Nu "New York wakker wordt en weer aan het werk gaat", zegt Melamed, kan er meer geld worden verdiend, meer donaties en zelfs meer mogelijkheden om zijn andere passie te benutten: muziek maken terwijl Spiral geld verdient voor zijn neobank-klanten.

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page