top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een beeld van buitengewone solidariteit: donaties en vrijwilligerswerk uitzonderlijk hoog


Foto GPO


Een uitzonderlijk beeld op het moment in Israël: donaties en vrijwilligerswerk is veel hoger dan voorheen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv.


Ruim 60% van het publiek heeft gedoneerd aan diverse initiatieven en daarnaast zijn ook

de percentages vrijwilligerswerk veel hoger dan de gegevens die in het verleden zijn verzameld – zowel in gewone tijden als tijdens crises.


Een nieuw rapport van de Universiteit van Tel Aviv en de Ben-Gurion Universiteit van de Negev onthult de omvang van vrijwilligerswerk en donaties in Israël tijdens de IJzeren Zwaardenoorlog. De bevindingen van het rapport, dat zich richt op de derde week van de oorlog, weerspiegelen een beeld van buitengewone solidariteit – met percentages vrijwilligerswerk en donaties die veel hoger zijn dan eerder geregistreerde cijfers, zowel in rustige tijden als tijdens crises.


De gemiddelde wekelijkse gelddonatie per persoon bedraagt bijvoorbeeld 458 NIS (€ 117) – bijna het dubbele van het bedrag dat in soortgelijke rapporten in het verleden is gedocumenteerd. Bijna twee derde van het publiek (62%) doneerde aan verschillende initiatieven (organisaties, gemeenschappen, campagnes of individuen in nood), waarbij geld of geschenken in natura werden gegeven, waaronder moedermelk- en bloeddonaties. Dit percentage (62%) is veel hoger dan de cijfers die in het verleden zijn gerapporteerd: 42% in het COVID-jaar 2020 en 47% in 2019, een gewoon jaar.


Deze uitzonderlijke solidariteit kwam ook tot uiting in het feit dat veel Israëli's aan meer dan één instantie doneerden: 62% van de donoren droeg uitrusting, voedsel of andere benodigdheden bij aan IDF-soldaten en de veiligheidstroepen. 53% gaf aan gezinnen waarvan de dierbaren zijn vermoord of ontvoerd of nog steeds vermist zijn, of aan mensen die gewond zijn geraakt of anderszins getroffen zijn door de oorlog. 21% gedoneerd aan ziekenhuizen en reddingstroepen. 12% gaf steun aan de rehabilitatie van geëvacueerde gemeenschappen. 9% gedoneerd aan andere goede doelen.


Het rapport is gezamenlijk geschreven door dr. Hagai Katz van de Ben-Gurion Universiteit en dr. Osnat Hazan en advocaat Galia Feit van het Instituut voor Recht en Filantropie van de Universiteit van Tel Aviv. Het rapport is gebaseerd op de antwoorden van 563 personen ouder dan 18 jaar die de Israëlische samenleving vertegenwoordigen: vrouwen en mannen, joden en niet-joden, van verschillende leeftijden, met verschillende niveaus van opleiding, inkomen en religiositeit.


Met betrekking tot vrijwilligerswerk geeft het rapport aan dat 41% van de respondenten op de een of andere manier vrijwilligerswerk heeft gedaan (inclusief sociale en gemeenschapsinitiatieven) – vergeleken met 31% in 2019 en 22% in 2020.


De onderzoekers merken op dat de gegevens een ongekende reactie van de Israëlische samenleving weerspiegelen: terwijl tijdens de COVID-crisis (2020) het aantal vrijwilligerswerk en donaties lager was dan in gewone tijden (2019), zijn de cijfers in de huidige oorlog aanzienlijk hoger dan de verzamelde gegevens. in het verleden, zowel in rustige tijden als tijdens crises, en de bedragen aan geldelijke donaties zijn verdubbeld!

236 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page