top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een boerderij net buiten Jeruzalem waar dieren en mensen samen genezen van trauma


Dr. Yoni Yehuda met Venus in het Havayot Center. Foto door Abigail Leichman


De driepotige vos, de kameleon die zijn tong niet kan uitsteken, en ongeveer 200 andere wezens op de hedendaagse ark van Noach van psychotherapeut Yoni Yehuda revalideren van een handicap, trauma of verwonding, net als Yehuda zelf.


Hij puffend op medicinale cannabis om chronische pijn te verlichten als gevolg van een parachutesprong van het leger in 1987 en een terreuraanslag in 1996, legt Yehuda uit dat hij en elk van de geredde dieren in zijn Havayot-centrum buiten Jeruzalem een ​​gelijkwaardige partner is voor patiënten in zijn unieke "therapeutische driehoeken" model van diergeassisteerde psychotherapie.


“De basis van het werk hier is het redden van dieren en het verzorgen ervan. Wij zijn verantwoordelijk voor hun welzijn zolang ze in kooien in ons bezit zijn, en dat is niet waar ze horen te zijn.”


Terwijl hij spreekt, geeft hij een kale babyparkiet met de hand te eten, terwijl een merrie genaamd Venus tevreden snuift in haar kraal buiten.


Dr. Yoni Yehuda voedt een babyparkiet. Foto door Abigail Leichman


Afgezien van degenen die hier zijn geboren, arriveerden alle dieren in het Havayot Center van één hectare nadat ze door een trauma niet in staat waren om in het wild te overleven, tijdelijk of voor altijd. Sommigen waren voormalige patiënten van het Israeli Wildlife Hospital ; anderen werden gered en door individuen of door de National Parks Authority naar Yehuda gebracht.


De driehoek

Diergeassisteerde psychotherapie is niet nieuw. In 1961 schreef de Amerikaanse klinisch therapeut Boris Levinson een artikel met de titel "De hond als 'co-therapeut'" en bedacht in 1964 de term "huisdiertherapie". Het is bekend dat dieren kalmte, zelfbewustzijn, mededogen en emotionele aanpassing opwekken.


In typische dier ondersteunde therapie, meestal met honden of paarden, zijn de dieren echter een aanvulling op het therapeutische proces. Bij Havayot maken ze volledig deel uit van het proces, aangezien de cliënt en de therapeut samen zorgen voor de behoeften van het dier.


“We zitten samen op hetzelfde niveau en er is een driehoeks verbinding met het dier en met de therapeut”, legt Yehuda aan Abigail Leichman van ISRAEL21C uit.


Dr. Yoni Yehuda voert selderij aan Becky de kameel en Lili en Lila de lama's. Foto door Abigail Leichman


“Alles komt voort uit veel respect voor de dieren en hen het proces te laten leiden. Als therapeut moet ik mijn ego opzijzetten en dan kan de cliënt dingen op de dieren projecteren en over zijn eigen wereld gaan praten en naar oplossingen zoeken.”


De therapeut moet de kennis en observatiedeskundigheid hebben om te beslissen welk dier voor elke cliënt de beste therapeutische waarde heeft.


Yehuda kiest uit een grote variëteit: insecten, vissen, reptielen, vogels, knaagdieren, een assortiment wilde en erfdieren, honden en een kat. Hij geeft elk een naam en comfortabele omstandigheden voor zijn behoeften.


Poni de suikerglijder wordt rondgedragen in een zacht zakje. Foto door Abigail Leichman


Prof. Philip Tedeschi van de Universiteit van Denver, een expert in therapie met hulp van dieren en oprichter van het Institute for Human-Animal Connection, heeft het Havayot Center verschillende keren bezocht.


"Philip zei dat dit misschien de enige plek ter wereld is met zo'n groot aantal dieren voor therapie. Het was zeker de eerste in zijn soort”, zegt Yehuda.


Goudvissen zijn ook therapeuten

Als ik vraag hoe vissen therapeutische partners kunnen zijn, wijst Yehuda naar Yossi, een knappe goudvis die in een aquarium zwemt.


“Leg je vinger op het glas en tik erop. Beweeg nu uw vinger naar de andere kant en tik erop. Hij zal naar je toe komen omdat Yossi graag in contact is met mensen,' instrueert Yehuda me.


En ja hoor, Yossi volgt mijn vinger.


Yossi, een therapeutische goudvis in het Havayot Center. Foto door Abigail Leichman


'Denk nu eens aan een heel verlegen kind. Hij kan selectief mutisme hebben. Je wilt hem het gevoel van verbondenheid met een dier geven, maar bij Yossi hoeft hij er niet fysiek contact mee te hebben en hoeft hij er niet mee te praten”, zegt Yehuda.


“Als hij wil, kan hij proberen de lichaamstaal van Yossi te lezen en zijn woordvoerder worden. Als een kind niet met mij wil praten maar tegen het dier begint te praten, dan kan hij met mij praten. Het dier maakt de verandering.”


Een lege Jack Daniels-fles werd in Yossi's aquarium geplaatst door een klant die sinds zijn geboorte aan een alcoholische moeder worstelde met alcoholisme.


“Het water in het aquarium symboliseert het leven, de baarmoeder. De vis staat voor ons vermogen om terug te keren naar de baarmoeder en herboren te worden”, zegt Yehuda.


“Door de fles in het aquarium te laten staan, kon deze man opnieuw beginnen. Hij kon stoppen met drinken. En noch ik, noch de vis hoefden iets te zeggen.”


Yehuda laat me een doolhof zien dat is gebouwd door een kind dat worstelt met de scheiding van zijn ouders. De muis begint bij één huis en leert een lange route te volgen die naar twee huizen leidt - een moedershuis en een vadershuis.


Zelfs sissende kakkerlakken uit Madagaskar kunnen therapie met hulp van dieren bereiken. Foto door Abigail Leichman


Insecten zoals vlinders, wandelstokken en gigantische sissende kakkerlakken uit Madagaskar kunnen effectief zijn bij het behandelen van verschillende fobieën en problemen.


Slangen helpen cliënten met seksuele identiteitsproblemen vanwege de manier waarop ze hun huid verliezen en een nieuwe ontwikkelen terwijl ze gedurende hun leven groeien.


Het is persoonlijk

Toen Yehuda 13 was, sneuvelde zijn geliefde neef Noam in Libanon. De twee jongens hadden genoten van de zorg voor Noams huisdieren, waaronder een schaap. Ze vertelden hoe dieren hen hielpen hun eigen gevoelens te begrijpen.


Ten tijde van deze tragedie woonde de familie Yehuda in Engeland. Gevoelig voor het verdriet van hun zoon en zijn band met dieren, schreven Yoni's ouders hem in voor een klas voor hoogbegaafde kinderen in de London Zoo onder Sir David Attenborough.


Dr. Yoni Yehuda noemde deze valkparkiet Ofek. Foto door Abigail Leichman


Op 19-jarige leeftijd, nadat hij door een militair parachutespringen een tijdje niet kon lopen, was Yehuda een van de eerste gewonde soldaten die werd behandeld door Anita Shkedi , pionier op het gebied van paardentherapie, die later de Israel National Therapeutic Riding Association oprichtte.


Dus toen hij negen jaar later bij een terreuraanslag werd neergeschoten, "wist ik dat ik dieren om me heen moest hebben, want alleen met dieren kon ik begrijpen wat er in mij gebeurde."


Yehuda, nu 54, heeft een master in het speciaal onderwijs en een doctoraat in de psychologie. Hij is een gelovig man en speculeert dat God de eerste psychotherapeut met hulp van dieren was.


“Om de mensheid te redden, zet God Noach met al deze dieren in de ark. Hij had hem gewoon kunnen laten inslapen en hem na de zondvloed wakker kunnen maken. Maar God gaf mensen dieren om hun eigen ziel te redden', zegt hij.


Cliënten hoeven zijn religieuze overtuigingen niet te delen om te profiteren van zijn therapeutisch model, benadrukt hij.


Het bord voor het Havayot Center in Elazar. Foto door Abigail Leichman


Het non-profit Havayot Center, gebouwd met Yehuda's eigen handen en fondsen op het terrein van zijn huis in Elazar in 1998, staat onder toezicht van de regionale veterinaire autoriteiten en andere overheidsinstanties en ministeries.


Het centrum accepteert particuliere klanten en is een geautoriseerde aanbieder voor slachtoffers van terreuraanslagen en oorlog.


Een serie postzegels die het Therapeutic Triangles-model van Dr. Yoni Yehuda herkennen. Foto door Abigail Leichman


Yehuda opende een School of Animal Interventional Therapy aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en reisde uitgebreid om lezingen te geven over zijn werk en zijn protocollen te onderwijzen.


In 2009 heeft de Israel Postal Service een serie postzegels uitgegeven ter erkenning van de invloed van Yehuda's Therapeutic Triangles-model op het gebied van therapie met hulp van dieren in Israël en de rest van de wereld.


Zeg hallo tegen elk dier

Maar Yehuda's voortdurende fysieke en emotionele revalidatie dwong hem een ​​stap terug te doen.


Hij worstelt dagelijks met PTSS, fibromyalgie, CRPS (complex regionaal pijnsyndroom) en andere aandoeningen, waaronder osteoporose door intensieve therapie met steroïden.


Hij krijgt dagelijks fysio- en hydrotherapie en krijgt periodiek hyperbare zuurstoftherapie voor PTSS.


Momenteel schenkt hij zijn diensten aan leden van een Israëlische organisatie die mensen helpt die met PTSS te maken hebben; de groep in het gebied rond Jeruzalem omvat meer dan 70 families.


“Mijn innovatie was dat ik ook met de families werk, omdat ze verwaarloosd worden”, zegt Yehuda.


“Niemand heeft ooit aan mijn vrouw Liat gevraagd of ze hulp nodig had. Toen ik in een rolstoel zat, was de behoefte aan hulp duidelijk. Maar als je PTSS hebt, is het moeilijk voor mensen om de hel te begrijpen die in je hoofd gebeurt en hoe het je familie beïnvloedt.


De financiële zwendel van Bernie Madoff en de Covid-epidemie hebben ervoor gezorgd dat het Havayot Center het moeilijk heeft. Yehuda heeft veel stafleden moeten laten gaan en een aantal paarden moeten herplaatsen.


Maar ondanks zijn beperkte energie, tijd en geld gaat hij door – zowel voor zichzelf als voor zijn klanten.


"Ik weet niet wat ik zou doen als ik niet het gevoel van verantwoordelijkheid zou hebben om elke ochtend wakker te worden en drie uur lang alle dieren gedag te zeggen", zegt hij.


Voor meer informatie, klik hier.


108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page